Coreea de Nord avertizează: Orice alianță cu SUA este un act de suicid

0 193
Coreea de Nord a avertizat Australia împotriva comiterii unui “act de suicid” prin susținerea Statelor Unite și Coreei de Sud, dacă aceste țări ar ataca Phenianul, relatează agenția Sputnik.
“Coreea de Nord a demonstrat că nu ia în considerare bunăstarea propriei populații, nu ia în considerare securitatea și bunele relații cu vecinii și nici respectarea dreptului internațional”, a spus premierul Australiei.

Oficialul de la antipozi a afirmat că țările membre în Consiliul de Securitate al ONU trebuie să pedepsească Coreea de Nord.

“Facem apel la toate țările să-și dubleze eforturile, inclusiv prin punerea în aplicare a rezoluțiilor convenite de Consiliul de Securitate al ONU, pentru a pune capăt amenințărilor nesăbuite și periculoase la adresa lumii”, a mai spus premierul Malcolm Turnbull.

Recent, Turnbull a afirmat într-o alocuțiune că, dacă Coreea de Nord atacă Statele Unite, Canberra va trimite trupe invocând Tratatul Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii (ANZUS).

În acest moment  număr mic de trupe australiene și britanice au fost detașate pentru a participa la exercițiul Ulchi-Freedom Guardian, antrenamente anuale simulate între Statele Unite și Coreea de Sud.

Coreea de Nord vede astfel de manevre ca repetiții pentru invazie și a pus trupele sale armate într-o stare de alertă excepțională.

Înainte de începerea manevrelor militare, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Coreea de Nord a declarat că “acesta este un act de suicid si invitație de dezastru, deoarece este o ilustrare a imaturității politice care nu știe de gravitatea situației actuale. Australia a urmat SUA în războiul coreean, războiul vietnamez și “războiul împotriva terorismului”.

Ziarul coreean Rodong Sinmun a scris că jocurile de război anuale “vor fi ca și cum ar fi turnat benzina pe foc și vor înrăutăți starea peninsulei”.

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a avertizat Pyongyangul să nu folosească exercițiul ca pe un pretext pentru a ataca Seulul și Washingtonul, remarcând că “exercițiul de la Ulchi este un exercițiu de apărare care se desfășoară anual. Nu intenționăm să ridicăm tensiuni în Peninsula Coreeană… Exercițiul Ulchi are drept scop verificarea pregătirii pentru apărare menită să protejeze poporul nostru”, relatează Yonhap News Agency.

Moon a adăugat ca Coreea de Nord trebuie să înțeleagă că din cauza provocărilor sale repetate, Coreea de Sud și SUA trebuie să desfășoare exerciții de apărare, chiar dacă la rândul lor mențin drumul vicios.

Leave A Reply

Your email address will not be published.