Liga 1: Avancronicile etapei a 9-a

0 414

FC Botoşani – Astra Giurgiu, vineri, 8 septembrie, ora 20.30

O singură înfrângere a suferit FC Botoşani în ultimele 10 meciuri jucate pe teren propriu în Liga 1 Betano: 0-1 cu CSM Poli Iaşi (25 mai 2017), în rest are șase victorii şi trei rezultate de egalitate.

Doar un succes a bifat Astra în precedentele opt deplasări din campionat, 3-1 pe terenul celor de la CS U Craiova (15 aprilie 2017), interval în care a mai înregistrat trei remize şi patru partide pierdute.

Giurgiuvenii au șapte meciuri cu gol marcat şi cinci fără gol încasat. De partea cealaltă, moldovenii au înscris în șase partide din ediţia curentă, dar au şi încasat gol în șase jocuri.

Cele două echipe s-au mai întâlnit de opt ori în Liga 1, de șase ori s-au impus „astralii”, un joc s-a încheiat cu victoria moldovenilor, iar o partidă s-a terminat la egalitate.

– În stagiunea 2013-2014, giurgiuvenii s-au impus în tur cu 5-0 (dublă Enache, William De Amorim, Seto, Yoda), rezultat care le-a provocat moldovenilor una dintre cele mai severe înfrângeri suferite de aceştia în Liga 1. Pe băncile tehnice s-au aflat Daniel Isăilă, respectiv Cristi Popovici. În retur, Budescu a făcut un meci foarte bun, el contribuind cu gol şi pasă decisivă la victoria cu 2-0 bifată de giurgiuveni.

– În ediţia 2014-2015, FC Botoşani a câştigat acasă cu 1-0, singura reuşită a partidei purtând semnătura lui Paul Batin (minutul 85). În primăvara lui 2015, Astra a învins cu 2-0, marcatori Găman şi Fatai.

– În campionatul 2015-2016, când trupa de la malul Dunării a cucerit în premieră titlul, cele două s-au aflat faţă în faţă doar în sezonul regulat. Astra s-a impus cu 1-0 în ambele partide.

– Ultimele două jocuri, cele din sezonul precedent, s-au încheiat astfel: 0-0 la Botoşani şi 3-0 pentru gazde, la Giurgiu (marcatori Budescu, Belu Iordache, Sergiu Buş).

22 de jucători a utilizat Astra în primele opt runde, dintre care doar Plamen Iliev a strâns toate cele 720 de minute. FC Botoşani s-a bazat pe 21 de fotbalişti, patru dintre ei fiind integralişti (Alberto Cobrea, Andrei Miron, Andrei Burcă, Constantin Muşat).

Mediile de vârstă ale celor două loturi: FC Botoşani – 25 ani şi 5 luni; Astra – 25 ani şi 6 luni.

Juventus Bucureşti – CSM Poli Iaşi, sâmbătă, 9 septembrie, ora 18.00

Doar două remize a reuşit gruparea bucureşteană pe prima scenă, 0-0 cu FC Voluntari (acasă) şi 1-1 cu Concordia (deplasare).

Un singur succes a bifat trupa moldavă în precedentele cinci meciuri din campionat, 2-1 cu Dinamo (acasă, pe 13 august), interval în care a mai înregistrat două rezultate de egalitate (1-1 cu FCSB, 0-0 cu Astra, ambele deplasare) şi două înfrângeri.

Se întâlnesc echipele cu cele mai slabe atacuri din campionat, doar patru goluri marcate, cifră pe care o mai găsim şi în dreptul celor de la Gaz Metan.

Juventus şi Poli Iaşi se vor confrunta în premieră în principala competiţie internă.

– Juventus a primit cel puţin un gol în șapte dintre cele opt jocuri disputate în Liga 1 Betano.

– 3 dintre cele opt goluri încasate de elevii lui Flavius Stoican au avut la bază o fază fixă.

– 24 de jucători au evoluat pentru Juventus în primele opt runde, 10 dintre ei fiind debutanţi pe prima scenă din România.

– 22 de fotbalişti au adunat minute pentru gruparea din Copou, dintre care doi sunt integralişti, Cosmin Frăsinescu şi Ionuţ Cioinac.

Mediile de vârstă ale celor două loturi: Juventus – 25 ani şi 3 luni; CSM Poli Iaşi – 25 ani şi 2 luni.

FC Viitorul – Steaua, sâmbătă, 9 septembrie, ora 20.30

Runda a 9-a programează un duel de gală între Viitorul şi Steaua, primele două clasate la finalul stagiunii precedente.

Doar o înfrângere au suferit bucureştenii în precedentele șapte jocuri disputate pe prima scenă în deplasare, 1-2 cu Dinamo (1 mai 2017), interval în care au mai înregistrat cinci victorii la limită şi o remiză.

Elevii lui Nicolae Dică au marcat cel puţin un gol în fiecare rundă din ediţia curentă, dar au şi scos mingea din propria poartă în șase din cele opt jocuri disputate în actuala ediție. De partea cealaltă, Viitorul a adunat șase partide fără gol marcat şi trei fără gol încasat.

Viitorul şi Steaua s-au mai confruntat de 14 ori în Liga 1, de două ori s-au impus dobrogenii, de 11 ori au câştigat „roş-albaştrii”, iar un joc s-a terminat la egalitate.î

Palmares cu Viitorul gazdă: Șapte jocuri – o victorie Viitorul – șase victorii Steaua.

– 11 noiembrie 2012: prima partidă direct a avut loc la Constanţa şi s-a încheiat cu 4-0 pentru Steaua, goluri Chipciu, Gardoş şi Rusescu-dublă.

-19 mai 2013, întâiul succes al dobrogenilor: Steaua- Viitorul 2-5 (Nikolic, Rocha / Chiţu dublă, Dică, Larie, Nikolov).

– În ediţia 2013-2014, bucureştenii au câştigat ambele jocuri, 4-0 acasă şi 3-0 în deplasare.

– În turul sezonului 2014-2015, „roş-albaştrii” s-au impus foarte greu, 1-0, golul fiind marcat de Gabi Iancu din penalty. Trupa antrenată la vremea respecitvă de Bogdan Vintilă a terminat meciul cu doi oameni în minus, pentru că Tîru şi Buzbuchi au fost eliminaţi. A urmat o nouă partidă câştigată la scor de bucureşteni, 4-1 acasă, pe 22 martie 2015.

– Mult mai echilibrate au fost cele două jocuri din sezonul regulat 2015-2016, ambele încheiate cu 1-0 pentru „roş-albaştrii”. În play-off, experienţa multiplei campioane şi-a spus cuvântul, ceea ce a dus la alte două succese izbutite de Steaua, 3-1 în deplasare şi 3-0 acasă.

– 6 noiembrie 2016, ultimul succes din contul bucureştenilor: Steaua- Viitorul 2-0 (marcatori Boldrin, Momcilovic).

– Al doilea succes al celor de la Viitorul a venit după un meci fantastic făcut de trupa lui Gheorghe Hagi, care s-a impus cu scorul de 3-1 (18 martie 2017). Cele patru reuşite au purtat semnătura lui Florinel Coman, Vad Morar, Carlo Casap, respectiv Denis Alibec.

– Ultima dispută directă a avut loc pe 24 aprilie 2017, Steaua- Viitorul 1-1 (Mihai Pintilii, respectiv George Ţucudean), punctul scos de vizitatori fiind decisiv în câştigarea campionatului de către puştii de la malul Mării Negre.

Ca de fiecare dată, partida va fi una specială pentru Gheorghe Hagi, cel care a cunoscut primele mari succese ca fotbalist în tricoul „roş-albaştrilor”, pentru care a evoluat din iarna lui 1986-1987 până în vara anului 1990. În tot acest timp, a cucerit de trei ori campionatul României, a jucat în Supercupa Europei din februarie 1987, când a şi marcat singurul gol al meciului cu Dinamo Kiev, apoi a ajuns în semifinala CCE 1987-1988 şi în finala ediţiei CCE 1988-1989. Evoluţiile remarcabile de la Steaua şi naţională i-au adus, după CM 1990, transferul la Real Madrid.

De asemenea, a antrenat gruparea bucureşteană în startul sezonului competiţional 2007-2008, când a şi calificat echipa în grupele UCL.

27 de jucători a utilizat Viitorul în primele opt runde, cei mai mulţi dintre toate cele 14 competitoare. Gruparea dobrogeană este şi în acest sezon lideră la capitolul fotbalişti autohtoni sub 21 de ani utilizaţi, 10 dintre aceştia bifând minute în actuala ediţie.

Steaua s-a bazat pe 24 de jucători, 12 contribuind la reuşitele „roş-albaştrilor” cu cel puţin un gol sau o pasă decisivă.

Mediile de vârstă ale celor două loturi: Viitorul – 23 ani şi 7 luni; Steaua- 26 ani.

Sepsi OSK – FC Voluntari, duminică, 10 septembrie, ora 18.00

Covăsnenii s-au impus în două dintre cele trei meciuri jucate în Liga 1 Betano din postura de gazde, 2-1 cu Juventus şi 1-0 cu Viitorul, singurul insucces fiind cu CFR Cluj, scor 0-2.

FC Voluntari a reuşit doar o victorie în precedentele șase partide disputate în campionat, 2-1 cu Gaz Metan (acasă), interval în care a mai înregistrat două remize albe (cu Juventus și Viitorul, ambele în deplasare) şi trei înfrângeri.

Ambele echipe au marcat cel puţin o dată în cinci din cele opt etape şi au primit măcar un gol în șase runde.

– 5 dintre cele șapte goluri înscrise de Sepsi OSK în ediţia curentă au fost reuşite în ultimele 15 minute.

– 4 goluri a încasat FC Voluntari din faze fixe, capitol unde doar Gaz Metan stă mai slab.

Sepsi şi FC Voluntari se vor confrunta în premieră în principala competiţie internă.

– FC Voluntari este echipa cu cei mai puţini jucători străini utilizaţi, gruparea ilfoveană folosindu-l în primele opt runde doar pe bulgarul Venelin Filipov.

– Partida va fi una specială pentru veteranul Attila Hadnagy, asta deoarece se va afla pentru a 200-a oară pe teren în Liga 1. Acesta a şi înscris de două ori în ediţia 2017-2018, fiind al doilea cel mai în vârstă marcator, după Florin Cernat (FC Voluntari).

Mediile de vârstă ale celor două loturi: Sepsi – 26 ani şi 11 luni; FC Voluntari – 26 ani şi o lună.

CFR Cluj – CS U Craiova, duminică, 10 septembrie, ora 20.30

Runda a 9-a programează şi duelul dintre primele două clasate, CFR Cluj şi CS U Craiova, două formaţii care au impresionat în startul acestui sezon prin calitatea jocului prestat.

Clujenii au înregistrat o serie de șase victorii consecutive fără gol încasat, serie întreruptă etapa trecută (Poli Timişoara – CFR 4-3).

Craiovenii sunt neînvinşi în primele opt etape, performanţă cu care oltenii s-au mai întâlnit o singură dată în istoria principalei competiţii interne. S-a întâmplat în ediția 1973-1974, atunci când „Ştiinţa” a cucerit pentru întâia oară titlul de campioană.

– Cele două au marcat cel puţin un gol în fiecare rundă din stagiunea curentă.

– CS U Craiova este echipa cu cele mai puţine goluri primate (3).

– CFR Cluj a bifat șase partide fără gol încasat, locul 1 şi la acest capitol.

– Ardelenii au înscris șase goluri din faze fixe, cele mai multe dintre toate cele 14 competitoare.

– 4 pase decisive şi-a trecut în cont Ciprian Deac, el fiind liderul clasamentului pasatorilor decisivi din Liga 1. De partea cealaltă, „tripleta” formată din Gustavo, Băluţă, Mitriţă a contribuit la parcursul formidabil al oltenilor cu nouă goluri şi patru pase decisive.

De la revenirea Craiovei pe prima scenă, CFR şi CS U Craiova s-au mai întâlnit de 10 ori în Liga 1, de trei ori s-au impus clujenii, de patru ori craiovenii, iar alte trei jocuri s-au terminat la egalitate.

– Primul meci a avut loc pe 7 decembrie 2014, CFR Cluj – CS U Craiova 0-0. Ardelenii erau antrenaţi la vremea respectivă de Francisc Dican, în timp ce pe banca oaspeţilor se afla cuplul Emil Săndoi – Sorin Cîrţu.

– Întâiul succes din contul Craiovei s-a consemnat în ultima rundă a ediţiei 2014-2015, pe 30 mai, 3-0 pe „Extensiv”, marcatori Bawab – dublă şi Băluţă. Victoria i-a urcat pe „alb-albaştrii” un loc în clasamentul final, până pe 5. CFR avea să termine sezonul pe poziția a treia.

– 4 octombrie 2015, CFR – CS U Craiova 1-2. Beleck a deschis scorul la startul reprizei secunde, dar craiovenii, graţie lui Rocha (minutul 79) şi lui Dumitraş (minutul 92) au întors rezultatul, reuşind o victorie spectaculoasă, în urma unui joc de un nivel foarte bun.

– 27 februarie 2016: ardelenii şi-au luat revanşa când s-au impus în Bănie prin golul înscris de Cristi Bud.

– 26 mai 2016, cea mai mare diferenţă de scor: CFR Cluj – CS U Craiova 4-0 (Camora, Jakolis dublă, Petrucci), rezultat decisiv pentru olteni în ratarea calificării în cupele europene.

– Ultima victorie izbutită de clujeni: 1 aprilie 2017, CS U Craiova – CFR 1-4 (Gustavo / dublă Deac, Alexandru-Păun, Gomelt).

– Cea mai recentă confruntare: 30 aprilie 2017, CFR – CS U Craiova 0-3 (dublă Ivan, Zlatinski).

Mediile de vârstă ale celor două loturi: CFR Cluj – 27 ani şi 6 luni, cea mai mare din Liga 1 Betano; CS U Craiova – 25 de ani, a treia cea mai mică din campionat.

Gaz Metan Mediaş – Concordia, luni, 11 septembrie, ora 18.00

O singură victorie au reuşit ardelenii în ultimele 10 meciuri din campionat, 2-1 cu Sepsi (acasă, pe 10 august), în rest au trei remize şi șase partide pierdute.

Ilfovenii nu au cunoscut gustul succesului în ediţia curentă, în care au pierdut șase jocuri, toate la limită.

– 16 goluri a încasat Gaz Metan, cele mai multe dintre toate cele 14 competitoare.

– Concordia este singura echipă care a primit cel puţin un gol în fiecare rundă din ediţia curentă.

Gaz Metan vs Concordia în Liga 1: 12 jocuri – șase victorii Gaz Metan – două remize – patru victorii Concordia.

– 4 decembrie 2011: primul meci direct a avut loc la Chiajna şi s-a încheiat fără gol.

– Întâia victorie izbutită de Gaz Metan a fost în returul ediţiei 2011-2012, la Mediaş, scor 1-0, gol Florin Lazăr din penalty.

– 15 septembrie 2012, Gaz Metan – Concordia 1-3: primul succes din contul ilfovenilor, antrenori Cristi Pustai, respectiv Ilie Stan.

– În sezonul regulat precedent, Concordia a câştigat pe teren propriu cu 1-0, gol înscris de Răzvan Grădinaru în minutul 88, iar în retur s-a impus Gaz Metan cu 3-1 (dublă Axente, Llullaku / Ciobanu).

– Ultimele două jocuri au avut loc în play-out-ul stagiunii 2016-2017: 1-1 la Chiajna (Dobrosavlevici / Trtovac) şi 3-0 pentru Gaz Metan (Curtean, Trif, Olaru) la Mediaş, acest din urmă rezultat consemnând şi cea mai mare diferenţă înregistrată în întâlnirile directe.

– 22 de jucători a utilizat Cristi Pustai în primele opt runde, dintre care șapte străini.

Ilfovenii s-au bazat pe 23 de fotbalişti, singurul integralist fiind Cristi Bălgrădean.

Mediile de vârstă ale celor două loturi: Gaz Metan – 26 ani şi 5 luni; Concordia – 26 ani şi 8 luni.

FC Dinamo – Poli Timişoara, luni, 11 septembrie, ora 20.30

O singură partidă au pierdut dinamoviştii pe teren propriu de la venirea lui Cosmin Contra, 0-1 cu FC Botoşani (23.07.2017), în rest au șapte victorii şi două rezultate de egalitate.

Poli continuă forma bună din primăvară, dovadă că a suferit doar o înfrângere în precedentele cinci jocuri din campionat (FC Botoşani – Poli 1-0), interval în care a mai bifat trei victorii şi o remiză.

De la revenirea timişorenilor pe prima scenă, în 2013, Dinamo şi Poli s-au mai duelat de șase ori în Liga 1, de cinci ori au câştigat bucureştenii, iar un joc s-a încheiat cu victoria timişorenilor.

– 19 iulie 2013, Poli – Dinamo 2-0: singurul succes al bănăţenilor. A fost partida în care s-a remarcat Cristian Bărbuţ, cel care a înscris un gol şi a câştigat majoritatea duelurilor cu jucătorii adverşi. În returul stagiunii 2013-2014, dinamoviştii s-au impus cu un categoric 4-0, marcatori Scutaru (autogol), Dorin Rotariu, Boubacar şi Curtean.

– Următoarele două dueluri au avut loc în ediţia 2015-2016, în care bucureştenii au învins în ambele jocuri la limită, 2-1 pe teren propriu şi 1-0 în deplasare.

– Tot două victorii la un gol diferenţă au bifat dinamoviştii şi stagiunea precedentă, când de fiecare dată tabela a arătat la final scorul de 2-1 pentru „alb-roşii”.

Pe lângă cele șase jocuri din campionat, Dinamo şi Poli s-au mai întâlnit şi în finala Cupei Ligii Adeplast 2016-2017, meci în care s-a impus gruparea din „Ştefan cel Mare” cu 2-0.

Un meci special va fi şi pentru Cosmin Contra, născut în Timişoara, unde a făcut şi primii paşi în fotbalul mare. Acesta a evoluat în campionat pentru Poli în sezoanele 1993/1994 – 1995/1996, apoi a plecat la Dinamo. După o scurtă escală în primăvara lui 2005, s-a întors în oraşul de pe Bega la final de carieră, evoluând 21 de meciuri în tricoul bănăţenilor în ediţiile 2009-2010 şi 2010-2011, în ultimul sezon debutând şi în postura de antrenor.

Ionuţ Popa este fără victorie în confruntările cu Dinamo din postura de antrenor, palmaresul său cuprinzând două remize şi 13 înfrângeri în toate competiţiile 22 de jucători au evoluat pentru Dinamo în primele 8 runde, dintre care 12 străini, bucureştenii având cei mai mulţi astfel de fotbalişti utilizaţi dintre toate cele 14 competitoare.

– 2 dintre cei 21 de jucători folosiţi de Ionuţ Popa în ediţia actuală au strâns toate cele 720 de minute, aceştia sunt Valentin Creţu şi Cristi Melinte.

Mediile de vârstă ale celor două loturi: Dinamo – 24 ani şi 9 luni; Poli – 27 ani şi 5 luni.

Leave A Reply

Your email address will not be published.