Rachetele nord-coreene au declanșat sirenele de alarmă în Japonia

0 175

Coreea de Nord a lansat vineri dimineața o nouă rachetă de la o bază de lângă Phenian. Racheta a zburat pe deasupra insulei Hokkaido, din nordul arhipelagului nipon, a anunțat televiziunea publică japoneză NHK.

Tirul a declanșat imediat alertele de urgență în Japonia. Aceste alerte îi avertizează pe locuitori că a fost lansată o rachetă și trebuie să-și caute adăpost.

Dispozitivul a survolat insula japoneză Hokkaido (nord) la orele 07.26 (joi, 22.06 GMT), au precizat autoritățile nipone, subliniind că sistemul de avertizare J-Alert a fost declanșat în mai multe regiuni din nordul arhipelagului.

“Trece o rachetă. Trece o rachetă. Se va întâmpla probabil deasupra Insulei Hokkaido din direcția Oceanului Pacific. Mai ales nu strângeți obiectele pe care le puteți găsi”, a precizat sistemul de alarmă J-Alert, potrivit imaginilor transmise de mass-media.

Acest nou tir a avut loc în timp ce premierul japonez, Shinzo Abe, se află într-o vizită în India unde, joi, a lansat un nou apel la întărirea presiunii asupra Coreii de Nord.

A fost a doua oară în mai puțin de o lună când o rachetă nord-coreeană a survolat arhipelagul nipon. Precedentul dispozitiv a trecut peste nordul Japoniei la 29 august.

Între timp, Coreea de Nord a efectuat al șaselea test nuclear la 3 septembrie.

Acest tir este riposta regimului de la Phenian la a opta serie de sancțiuni votate în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU, luni, la New York, după ultimul test nuclear nord-coreean.

Uniunea Europeană și-a consolidat joi sancțiunile împotriva Coreei de Nord prin adoptarea măsurilor decise la începutul lunii august de Națiunile Unite ca răspuns la ultimul tir cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) nord-coreeană capabilă să lovească continentul nord-american.

În general, UE se aliniază sancțiunilor decise de ONU și a promis că va adopta și ea noile măsuri punitive la adresa Coreei de Nord — inclusiv o limitare a aprovizionării cu petrol — decretate la începutul săptămânii ca urmare a testului nuclear nord-coreean de la începutul lunii septembrie.

De când a preluat puterea în Coreea de Nord, Kim Jong-un a ordonat testatarea mai multe rachete balistice ca răspuns la masarea mai multor trupe NATO în peninsulă.

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate, vineri, după tirul de rachetă nord-coreean

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență vineri după un nou tir de rachetă nord-coreean, a informat președinția acestuia, potrivit AFP.

Reuniunea va începe la orele 15.00 (19.00 GMT), a adăugat președinția etiopiană a Consiliului de Securitate. Un diplomat a precizat că aceasta se va desfășura cu ușile închise.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.