Președintele clubului HC Minaur, Lascăr Pană, s-a stins din viață la 83 de ani

0 496

Lascăr Pană, unul dintre cele mai importante nume din handbalul românesc, a murit astăzi, la vârsta de 83 de ani.

Lascăr Pană (14 septembrie 1934 — 17 septembrie 2017) a fost președinte de onoare al clubului pe care l-a înființat în 1974, HC Minaur Baia Mare.

„Lascăr Pană a ajuns în Baia Mare în anul 1970, preluând echipa Minerul pe care, patru ani mai târziu, a transformat-o în Minaur. Timp de un sfert de secol, echipa creată de Pană nu s-a clasat niciodată mai jos de locul patru în campionatul național, dominat de rivalitatea Steaua-Dinamo, cluburi departamentale susținute de influenții vremii”.

Lascar Pană a câștigat de două ori cu Minaur Cupa IHF, în 1985 și 1988, și a calificat de trei ori echipa în semifinalele Cupei Cupelor, în 1979, 1980 și 1986.

De asemenea, Lascăr Pană a antrenat și echipele naționale ale României: universitara, România B și echipa de seniori. În 1980, alături de Ioan Kunst-Ghermănescu și Niculae Nedeff, el a obținut, cu selecționata de seniori, medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova, iar în perioada 1990-1995 a condus loturile naționale masculine ale Greciei, cu care a obținut locul patru la Jocurile Mediteraneene și s-a calificat de trei ori în finala Campionatului Mondial pentru tineret.

„Primul lucru care m-a distanţat de ceilalţi tehnicieni a fost disciplina. Eu le-am cerut să ducă o viaţă sportivă, să nu umble prin restaurante, să fie punctuali la antrenament, să nu fumeze. Orice ţigară îi costa 100 de lei, pe atunci era o sumă importantă. Unii şi-au ars treningul, pantalonii, să le ascundă. Orice întârziere la şedinţa de pregătire era penalizată cu 100 de lei. După mine nu mai intra nimeni la antrenament.

Un exemplu. Plecam la Bacău la ora 9:00. Autobuzul era în faţa sălii. Am venit, m-am uitat, lipsea Maricel Voinea. Îi spun şoferului să-i dea drumul. Sar jucătorii: «Nu e Maricel!». Plecăm, el era la colţ. «Uite-l pe Maricel!», au ţipat băieţii. I-am spus din nou şoferului să meargă mai departe. Ne-am dus la Bacău şi am câştigat şi fără Maricel” – Lascăr Pană

Biografie LASCĂR PANĂ

» s-a născut pe 14 septembrie 1934 la Constanţa
» a fost campion de juniori la fotbal cu Competrol Bucureşti în 1952
» a început handbalul în 1956 la Progresul Bacău, apoi a jucat la Petrolul Teleajen, CFR Bucureşti şi Dinamo Bacău
» din 1959 a fost antrenor-jucător la Dinamo Bacău. A plecat în 1969 la Voinţa Bucureşti, cu care a promovat în prima ligă şi unde a mai jucat un an în Divizia A.
» din 1970 a preluat-o pe Minaur, iar în 1974 a avut iniţiativa înfiinţării primului club exclusiv de handbal
» 25 de ani la rând Minaur nu a coborât sub locul patru în clasament
» a câştigat de două ori Cupa IHF cu Minaur, în 1985 şi 1988, s-a calificat de trei ori în semifinalele Cupei Cupelor
» a obţinut cu „naţionala” masculină medalia de bronz la JO de la Moscova

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.