Opinie scrisă din spatele altarului

0 254

Din impozitele plătite de ortodocşi s-au dat, cu totul, din buget, 20 de milioane de euro pentru Catedrală; în rest banii au venit de la BOR, de la credincioşii care au vrut să ia parte (inclusiv eu şi multe rude).

Din aceleaşi impozite plătite de ortodocşi s-au dat, pentru “Arena Naţională”, aproape 250 de milioane de euro; dar nu este perfect funcţională. Este făcută cu o tehnologie învechită, atât de proastă încât nici iarba gazonului nu poate să supravieţuiască din lipsa luminii. La două luni gazonul trebuie înlocuit cu totul (cca. 100.000 de euro de fiecare dată). Amortizarea investiţiei nu se va putea face, deoarece pe lângă faptul că ar dura peste 200 de ani în cel mult 20 de ani stadionul va fi atât de rămas în urmă încât va trebui reconstruit.

Catedrala Mântuirii Neamului este singurul monument semnificativ – în afară de Crucea de pe Caraiman, ridicată în perioada interbelică… – care marchează cumva România la 100 de ani de la Marea Unire.

Ea va rămâne peste sute de ani ca un monument esenţial, unicul naţional din România post-decembristă. Construită de toţi Românii, pentru toţi Românii, nu de un dictator pentru orgoliul său, nu dedicată unei ideologii politice, ci unei întregi naţiuni.

De asemenea, Catedrala Mântuirii Neamului trece România în rândul statelor europene cu cel puţin o catedrală naţională, până acum fiind SINGURA din U.E. care nu avea aşa ceva…

Foarte pragmatic, spitalul de urgenţă pe care îl are va salva mii şi mii de vieţi, an de an; bibliotecile ei vor ajuta mii şi mii de oameni, an de an, să se ridice intelectual; duhovnicii ei vor oferi alinare pentru mii şi mii de suflete, an de an; spaţiile polifuncţionale vor oferi locuri de întâlnire şi comunicare pentru mii şi mii de tineri, artişti, intelectuali etc., an de an. Şi, în acelaşi timp, sute de mii de turişti străini vor vizita, an de an, acest monument; vor plăti transport şi cazare, vor cheltui bani în restaurante, magazine etc., bani ce vor plăti mii şi mii de Români, an de an, bani de care vor beneficia România şi Românii, an de an, câtă vreme va exista Catedrala.

Strict pragmatic, este cea mai bună mare investiţie făcută după 1989. Şi de la care cel mai mare câştig – material şi spiritual – va veni nu Patriarhiei, nu Statului, ci chiar poporului; pe foarte multe planuri.

(Preot Mihai Andrei-Aldea)

Leave A Reply

Your email address will not be published.