Referendum în Catalonia: Peste 460 de răniți în confruntările cu poliția spaniolă

0 171

Mai mult de 460 de persoane au fost rănite în confruntările violente cu poliția duminică, în ziua referendumului privind independența Cataloniei, a comunicat primarul Barcelonei, Ada Colau.

”Peste 460 de persoane rănite în Catalonia deja. Ca primar al BCN cer încetarea imediată a asalturilor poliției împotriva populației lipsite de apărare”, a scris Ada Colau pe Twitter.

Autoritățile secesioniste catalane au acuzat poliția spaniolă de brutalități ”nejustificate”, după ce polițiști în echipament de intervenție au pătruns în forță în școli și alte clădiri publice desemnate ca secții de vot, și au confiscat materiale electorale. Susținători ai referendumului ocupaseră aceste sedii încercând să le mențină deschise pentru procesul de votare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull l-a indicat pe șeful executivului spaniol, Mariano Rajoy, drept principalul vinovat pentru aceste agresiuni.

Ministrul de externe în guvernul catalan, Raul Romeva i Rueda, a cerut Uniunii Europene să intervină. ”Cerem instituțiilor europene să condamne violența pe care o suferă cetățeni europeni”, le-a spus el reporterilor.

La Madrid însă, guvernul și-a păstrat fermitatea, vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria declarând că poliția a acționat cu profesionalism și proporțional, și cerându-le catalanilor să renunțe la farsa referendumului care ‘nu conduce nicăieri’.

Printre cei care au votat în favoarea independenței se numără și fotbalistul Gerard Piqué, soțul cântăreței Shakira. El a postat pe rețelele sociale fotografii care dovedesc că a fost la vot.

La unele secţii din Girona şi Barcelona situaţia a luat o turnură violentă. Poliţiştii i-au lovit cu bastoanele pe alegători, ba chiar au tras şi gloanţe de cauciuc în direcţia mulţimii.

La rândul său, ministrul de interne Juan Ignazio Zoidoa afirmat, la postul La Sexta, că instrumente de control al mulțimilor au fost folosite doar într-unul din cele 70 de raiduri ale poliției.

Autoritățile catalane au organizat peste 2.300 de secții pentru cele aproximativ 5,3 milioane de persoane cu drept de vot. Secțiile ar urma să rămână deschise până la ora locală 20.00 (18.00 GMT). Conform unui purtător de cuvânt, 73% dintre centrele de vot sunt operaționale, în pofida acțiunilor poliției.

Înaintea raidurilor de duminică, polițiile spaniolă și catalană au confiscat cel puțin 12 milioane de buletine de vot, au arestat 14 oficiali implicați în organizarea scrutinului, au închis sute de site-uri legate de referendum și au preluat controlul asupra centrului unde urma să aibă loc numărătoarea.

Leave A Reply

Your email address will not be published.