Mobilizare generală pentru salvarea Arenelor BNR

0 436

Andrei Pavel, fost jucător care în prezent este antrenorul Simonei Halep, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că din punctul său de vedere „casa tenisului românesc” se află la Arenele BNR și așa trebuie să rămână.

Semnatar al unei petiții către Guvern pentru reincluderea Arenelor BNR în circuitul sportiv, Pavel a menționat că a trăit momente de neuitat în fața publicului bucureștean. „Eu am jucat multe meciuri pe Terenul Central la Arenele BNR, am trăit nenumărate momente de neuitat în fața publicului românesc. Acel loc a fost casa tenisului românesc și așa ne dorim toți să rămână. Sper să aibă o greutate și dorința noastră de a continua să avem meciuri de neuitat acolo. Mai ales acum când Simona e numărul 1 mondial, iar Horia Tecău și Florin Mergea au adus acasă medalie olimpică de argint. E o eră superbă a tenisului românesc și ar fi păcat să nu avem șansa de a juca acolo unde Năstase și Țiriac au adus atâtea bucurii poporului român”, a spus Andrei Pavel.

Mai mulți foști și actuali jucători de tenis, printre care se numără Ion Țiriac, Ilie Năstase și Simona Halep au făcut o petiție către Guvernul României pentru reincluderea Arenelor BNR în circuitul sportiv, mai exact pentru transferul bazei din administrarea Băncii Naționale a României către statul român, pentru a putea fi modernizată și folosită.

Semnatarii petiției sunt: Ioan Țiriac, Ilie Năstase, Virginia Ruzici, Simona Halep, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Andrei Pavel, Horia Tecău, Florin Mergea, Marius Copil, Adrian Ungur, Nicolae Frunză, George Cosac, Cosmin Hodor, alături de juniorii Rareș Golescu (10 ani, locul 4 național), Ștefan Haită (9 ani, locul 20 național) și Mihai Haită (11 ani, locul 70 național) — prin reprezentanții legali ai acestora.

La 4 octombrie 2017, Ion Țiriac, ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, și președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, au fost audiați de Comisia economice de industrii și servicii a Senatului României în încercarea de a găsi o rezolvare. Conform ministrului Marius Dunca, experții Băncii Naționale a României au stabilit la 35 milioane euro valoarea fostei baze sportive Progresul, pentru cazul în care Primăria Capitalei sau MTS ar dori să preia acest obiectiv și să-l redea sportului.

„Să ai un eveniment sportiv unic în România (n.r. – turneul BRD Năstase Ţiriac Trophy), cu 110 ţări în care se televizează şi gratis pentru România undeva la 25-30 de milioane de euro pe an din publicitate şi să-l muţi în altă parte pentru că după 70 de ani nu ai o arenă de tenis. Pentru că şi aia care a fost (n.r. – Arenele BNR), ţi-a fost furată. Aşa nu ai cum. Poate nu atât furată, dar dacă proprietarul e în drept, să fie în drept… dar nu putea să-l ia, pentru că era o lege că o bază sportivă rămâne acolo şi este la dispoziţia tuturor”, a spus Ţiriac.

Ion Țiriac, proprietarul turneului BRD Năstase Țiriac Trophy, a cedat competiția pentru doi ani la Budapesta din cauza faptului că Arenele BNR nu mai corespund cerințelor ATP, Terenul Central fiind închis. În 2016, la ultima ediție a turneului la București, Terenul Central nu a putut fi folosit, deoarece nu are avizul ISU de funcționare, meciurile disputându-se doar pe terenurile secundare. De altfel, turneul feminin BRD Bucharest Open se desfășoară din același motiv pe un Teren Central improvizat în parcarea complexului sportiv.

Foștii mari jucători de tenis, Ion Țiriac și Ilie Năstase au criticat în mai multe rânduri atitudinea conducerii Băncii Naționale a României, proprietara bazei sportive din Cotroceni, pe care a acuzat-o că nu dorește să cedeze terenul Primăriei Capitalei, dar nici să investească în modernizarea Arenelor BNR pentru a putea primi avizul ISU.

”După ce în urmă cu doi ani ne-a pus numele, Arenele BNR Ţiriac-Năstease, ne-a dat afară. În 26 de ani această instituţie a fost privatizată de domnul Isărescu. Dânsul conduce această instituţie ca un business privat, îşi ia salariul şi îşi mai pune şi bonus. Dacă îţi pui bonus, atunci e afacerea ta personală. Banca Naţională e a statului român, a românilor. Eu sunt unul din fraierii ăia care „băgat” degetul acum câţiva ani să îl mai votăm pentru încă un mandat, când eram la Senat. Nu ştiu de unde vine terenul de la Arenele BNR, dar nu cred că l-a primit cadou de la mama lui de la Drăgăşani… şase hectare în mijlocul Bucureştiului. Cred că acest teren, această bază, e a românilor. Banca Naţională este a românilor, a României. Când eram eu copil, acest teren era al Regelui Mihai. Iar Regele l-a dat Primăriei, iar Primăria l-a dat la Ministerul Sportului, că era teren de sport. După Revoluţie, cred că era Cornel Dinu atunci secretar de stat la sport, l-a dat Băncii Naţionale.”, a spus Ilie Năstase, primul număr mondial din tenisul masculin.

Conform unui document aflat la MTS, fostul complex sportiv Progresul include pe lângă arenele de tenis, un stadion de fotbal, săli de sport și multe spații. MTS a trecut toată baza sportivă în patrimoniul BNR conform unui protocol încheiat în 1991, semnat din partea MTS de ministrul Bogdan Niculescu Duvăz și de Mugur Isărescu din partea BNR. 51.435 lei a fost suma virată către MTS de BNR pentru a intra în posesia terenului și construcțiilor aferente din cele 17 hectare din centrul Bucureștiului.

Potrivit înțelegerii, printre obligațiile BNR figurează printre altele finalizarea tuturor lucrărilor de investiții începute în 1990, obligația de a menține cu prioritate destinația spațiilor preluate, terenuri și săli, pentru activitatea sportivă de performanță a secțiilor nominalizate de MTS, colaborarea cu MTS pentru dezvoltarea sportului de performanță, colaborarea cu MTS în vederea utilizării spațiilor preluate pentru activități sportive pe baza calendarului competițional intern și internațional.

Leave A Reply

Your email address will not be published.