Greierele și furnica – varianta provincială. Pe scurt, că nu am timp de prostii!

0 244

Azi fără preludiu că nu am nerv pentru pregătirea subiectului, astfel că intru direct în subiect. Doi foști prieteni, Metz și Alexa, au devenit oarecum dușmani, miza bătăliei lor insipide fiind o frecvență radio scoasă la bătaie pe Cluj de către CNA. Metz, CEO-ul NTT Data, un tip care fără doar și poate știe să facă business, dar care încă copilărește pe meleagurile clujene, pentru că altfel nu-mi explic pseudoconferința de presă pe care a făcut-o aseară. Subiectul: jurnalistul Liviu Alexa, proiectele media ale acestuia și metodele jurnalistului de ”a pune presiune” pe mediul de afaceri, mai ales pe omul de afaceri clujean. Câteva aspecte care merită menționate:

  1. Dincolo de irosirea timpului meu, mesajul a fost incert, bâjbâit și plin de frisoanele unui om neinițiat în jocurile care se fac pe piața media. Păi nenea Metz, dacă matale finanțezi o echipă care ți-a prezentat un proiect media, trebuia să-i consulți cu privire la teribila conferință de presă. Tudor Runcanu este un tip cu state vechi în domeniul media, ca atare te putea pregăti pentru ceea ce va urma, dar infantilismul și suficiența domniei tale s-au dovedit a fi primordiale, ca atare ai vrut să faci praf un țânțar folosind arma de temelie a jurnalistului, respectiv cuvântul, ceea ce matale nu prea stăpânești. Aseară ai fost precum Neil Armstrong pășind pe lună, adică necredibil!
  2. Cum ai crezut mătăluță că niște ”lighioane” simpatice de presă, târșiți și îmbătrâniți de zecii de ani trăiți prin labirintul insalubru al politicului bolnav, al administrațiilor locale de o mediocritate dureros de certă sau prin mediul de afaceri flancat de sutele de milionari de carton, se vor hrăni cu frica domniei tale și îi vor da în cap unui coleg de breaslă, doar pentru că businessul tău este unul din salvatorii de foame ai presei locale? Eronată logică, domnule Metz.
  3. Apropo de suportul domniei tale, ”publicitate oriunde și oricum”. Noi nu am avut niciodată contract cu firmele domniei tale și nici nu ne-am dorit asta, nu am făcut niciodată demersuri în acest sens și reciproca este valabilă. Îți explic scurt de ce nu sunt interesat de colaborarea cu firmele domniei voastre: pentru că în ultimii ani v-ați asociat numele și businessurile cu anumite personaje din mass-media clujeană care mie personal îmi repugnă, pentru că în generozitatea deloc gratuită a domniei tale, ai finanțat anumite proiecte și personaje care nu au făcut și nu vor face niciodată jurnalism, iar proiectele lor sunt doar proiectele oportuniștilor preocupați de bunăstarea lor proprie. Ca atare, ”La revedere, tabără dragă!”.
  4. Dacă tot menționam mai sus despre generozitatea domniei tale de a susține lupta creștinească a presei cu răul din toate mediile, declarația matale în care pomeneai că știi cât de greu îi este presei să supraviețuiască are o mare lacună: este legată de afirmația aproximativă ”înțeleg că voi vânați senzaționalul și aveți nevoie să fiți citiți pentru că eu vânez profitul”, deci un om care știe să facă business (asta ați demonstrat-o fără echivoc) sunt convins că și-a evaluat corect rațiunile și avantajele de care beneficiază având o relație prolifică cu media locală.
  5. Cred că m-am pripit spunând că a fost pierdere de vreme să vă urmăresc pe Facebook conferința de presă, pentru că totuși ați avut câteva momente de stand-up comedy. Afirmația vizavi de frica și teroarea pe care Alexa a instaurat-o a fost demențială. Probabil că ‘or fi câțiva care se tem să intre în ”malaxorul” demersurilor jurnalistice ale acestuia, dar cei care se tem se pot teme numai dacă au motive, dacă au făcut ceva care-i incriminează; ca atare, cei care se tem de jurnalismul de anduranță se tem doar de adevăr. Fără doar și poate Alexa este un jurnalist bun, cu un simț jurnalistic excepțional, dar aceste aspecte pozitive ale lui se întâmplă numai când vrea el, în rest face exact ce fac foarte mulți din presă de mult timp, adică supraviețuiește. Pe mine Liviu Alexa și acțiunile lui mă lasă indiferent, orice și oricum ar face!

Ca să închei, pentru că am afirmat mai sus că nu prea am vreme de prostii, mai trebuie subliniat că nu mi se pare normal ca doi oameni care au împărțit împreună atâtea experiențe și colaborări să ajungă să-și ducă lenjeria la spălat în spațiul public. Ați greșit, domnule Metz! Indiferent care sunt motivele ”mișcării” de ieri, nu așa se rezolvă un conflict cu un personaj de calibrul lui Liviu Alexa. Nici nu vă voi spune cum se face asta. Mai adaug doar că amândoi, adică mătăluță și Liviu, prin reacțiile voastre, v-ați bătut joc inclusiv de conceptul fabulei. Esop, de La Fontaine sau Arghezi v-ar da cu cuvântul în creștet, amândurora. Sunteți ca greierele și furnica (vă alegeți fiecare care personaj doriți să fiți), doar că vă bateți pe antene. În fapt nu pe antene, mai degrabă folosiți antenele din dotare pentru a vă dovedi supremația într-o relație personală care ar fi trebuit, teoretic măcar, să fie benefică comunității. Măcar de ați fi fost rude cu țiparul, pentru că în acest caz atingerile voastre reciproce ar fi fost o doză de electroșoc suficientă să vă stea mințile în carapacea lor mai largă sau mai îngustă, după caz!

Concluzie personală: am fost cam light/soft, azi!… Înițial am vrut să intitulez articolul ”Sa râdem cu Bran și Bran”, dar imi era teamă cu Louis Lumière s-ar trezi din morți, ar da timpul înapoi și nu ar mai inventa filmul și implicit cinematografia. Mulțumesc chinezilor că au inventat cerneala și hârtia.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.