Statul Islamic a pierdut 95% din teritoriile cucerite în 2014

0 174

Gruparea Statul Islamic (IS) a pierdut 95% din teritoriile pe care le cucerise în 2014 în Siria și în Irak, a comunicat coaliția internațională antijihadistă condusă de SUA, după o reuniune desfășurată miercuri seară în Iordania, transmite AFP.

”SI a pierdut, de la constituirea acestei coaliții, 95% din teritoriile pe care le controla în Irak și în Siria în 2014”, a declarat în comunicat Brett McGurk, emisarul special american pe lângă coaliția internațională, precizând că ‘peste 7,5 milioane de persoane sunt de acum eliberate de sub SI’.

Tot potrivit emisarului american, afluxul de luptători străini în Siria aproape s-a oprit, iar din ce în ce mai mulți combatanți au fost arestați la frontiere.

Brett McGurk a precizat că există o bază de date a Interpol ce conține 43.000 de nume, ceea ce le permite statelor partenere să-i repereze și aresteze pe combatanți în timpul unor controale rutiere de rutină sau când se pregătesc să traverseze o frontieră internațională.

În plus, finanțele SI sunt în prezent la cel mai scăzut nivel, iar coaliția exercită o presiune simultană asupra SI pe teren și în spațiul cibernetic, unde este vizată propaganda teroristă, a mai arătat reprezentantul american.

El a remarcat ‘o întărire a cooperării și securității la frontiere, a securității aviației, a sancțiunilor financiare și a schimbului de informații’, vizând în special împiedicarea SI să comită atacuri în țările noastre.

Leave A Reply

Your email address will not be published.