Putin anunță că Rusia nu va boicota JO 2018
Rusia ”nu-i va împiedica” pe sportivii săi care vor să participe la JO 2018 sub steagul olimpic, a anunțat miercuri președintele rus Vladimir Putin după decizia Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de suspendare a Rusiei.
”Fără cea mai mică îndoială, noi nu vom opune niciun un blocaj, nu-i vom împiedica pe sportivii noștri să ia parte” la Jocurile Olimpice de la PyeongChang, între 9 și 25 februarie, a declarat Putin, citat de agențiile ruse de presă, la o întâlnire cu muncitorii de la o uzină din Nijnîi Novgorod (Volga).
„Important este că în concluziile Comisiei (executive a CIO — n. r.) este scris că nu a existat niciun sistem guvernamental de susținere a dopajului. Este o concluzie importantă”, a continuat președintele rus, întrebându-se apoi de ce, în aceste condiții, „sportivilor ruși li s-a interzis să concureze sub steagul Rusiei”.
„Nu-i condamnați decât pe cei care sunt vinovați. Iar dacă nu a existat susținere guvernamentală, de ce să interzici să participe sub simbolurile noastre naționale. Este o mare întrebare”, a adăugat el.
În concluziile sale, CIO a decis excluderea pe viață a vicepremierului rus responsabil cu Sportul, Vitali Mutko. Omul forte al sportului din Rusia de aproape un deceniu, Mutko este acuzat că a fost unul dintre stâlpii sistemului de dopaj.
„Nu am dat niciodată ordinul, de exemplu ministerului Sportului sau altor organizații, să câștige Jocurile. Nu a existat niciodată o asemenea misiune”, a mai spus Putin.
Rusia a fost suspendată de la Jocurile Olimpice de iarnă 2018 de către Comitetul Internațional Olimpic (CIO) pentru dopaj instituționalizat, dar unii dintre sportivii săi vor fi autorizați să participe la competiția organizată la PyeongChang (Coreea de Sud) între 9 și 25 februarie, sub drapelul olimpic și în condiții stricte.
Această decizie luată din motive sportive este o premieră în istoria Jocurilor Olimpice de iarnă și vine într-o perioadă în care Rusia este acuzată că a introdus un sistem de dopaj instituționalizat între 2011 și 2015, mai ales la JO 2014 pe care le-a organizat la Soci.
CIO urmează astfel, după doi ani, calea trasată de Federația internațională de atletism (IAAF), care a suspendat Rusia pe 13 noiembrie 2015 după dezvăluirile despre un dopaj sistematic acoperit de autoritățile ruse în prima disciplină olimpică. IAAF le-a permis atleților ruși care au dovedit că nu s-au dopat să participe sub drapelul olimpic la JO 2016 de la Rio, apoi la Mondialele de la Londra din 2017.
La aproape 17 luni de la dezvăluirile din iulie 2016 ale raportului McLaren despre dopajul de stat în sportul din Rusia între 2011 și 2015, cu implicarea Moscovei și a serviciilor secrete (FSB), CIO a hotărât deci să-și asume responsabilitățile și să sancționeze Rusia.