Se naște un nou conflict diplomatic: Donald Trump a anunțat că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a Israelului

0 184

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunț care marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu, relatează agențiile internaționale de presă.

”Am hotărât că este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Deși președinții precedenți au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reușit să se țină de promisiune. Astăzi, eu mă țin” de acest angajament, a declarat Donald Trump în mesajul transmis din sala de recepții diplomatice a Casei Albe.

”Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian și al Curții Supreme”, a spus președintele american.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Decizia lui Donald Trump îi va mulțumi probabil pe principalii săi susținători — republicani conservatori și creștini evanghelici care formează o mare parte a bazinului său electoral, notează Reuters.

Trump a acționat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA își mută ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au amânat constant această decizie pentru a evita tensionarea situației din Orientul Mijlociu.

Un emisar palestinian a menționat că decizia lui Trump reprezintă o declarație de război în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a cerut ca status quo-ul în Ierusalim să fie respectat, estimând că în caz contrar ar putea fi alimentate alte conflicte din lume.

Turcia și Iranul condamnă recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului

Ministerul de Externe turc a condamnat miercuri seară decizia SUA de a recunoaște orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel, decizie calificată de Ankara ca ‘iresponsabilă’, transmite Reuters.

”Condamnăm declarația iresponsabilă a administrației Statelor Unite prin care Ierusalimul este recunoscut drept capitală a Israelului și prin care ambasada SUA în Israel este mutată la Ierusalim. Cerem administrației americane să reconsidere această decizie greșită care poate avea consecințe negative și să evite măsuri necugetate care vor afecta statutul istoric și identitatea multiculturală ale Ierusalimului”, se menționează în declarația diplomației turce.

La scurt timp după anunțul făcut de președintele american, câteva sute de protestatari s-au adunat în fața consulatului SUA la Istanbul. Protestul a fost în general pașnic, deși unii demonstranți au aruncat monede și alte obiecte către consulat.

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susține decizia ‘unilaterală’ a președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu.

”Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franța nu o aprobă și care este contrară dreptului internațional și tuturor rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internațională care privește întreaga comunitate internațională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni și palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Națiunilor Unite”, a declarat Macron într-o conferință de presă la Alger, unde efectuează o vizită.

El a reafirmat că Franța și Europa susțin soluția coexistenței a două state — unul israelian și unul palestinian — și a subliniat că Parisul este gata să lucreze cu părțile interesate pentru găsirea unei soluții.

Anunțul lui Trump a fost condamnat și la Teheran, unde președintele iranian Hassan Rohani a declarat că mutarea ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este ilegală și va duce la sporirea instabilității în Orientul Mijlociu.

Într-o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, Rohani a lansat un apel la solidaritate între țările musulmane pentru a se opune deciziei ‘periculoase’ a administrației Trump. El a adăugat că Israelul este ‘responsabil pentru întreaga instabilitate și insecuritate’ din regiune.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană, n.r.) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Netanyahu: Orice acord de pace cu palestinienii trebuie să includă Ierusalimul drept capitală a Israelului

Orice acord de pace cu palestinienii trebuie să includă Ierusalimul drept capitală a Israelului, a declarat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului, informează Reuters.

“Este o zi istorică. Declarația președintelui american Donald Trump este o piatră de hotar importantă în istoria Ierusalimului”, a spus Netanyahu, într-o declarație video înregistrată în prealabil.

“Domnule președinte Trump, vă mulțumim pentru decizia justă și curajoasă de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și de a începe pregătirile pentru a deschide o ambasadă americană acolo. Cer tuturor țărilor să urmeze exemplul Statelor Unite”, a mai declarat Netanyahu, care a promis totodată să mențină “statu quo-ul” locurilor sfinte din Ierusalim.

“Și adevărul și realitatea simple sunt acestea — nu va exista pace fără recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului”, a insistat Netanyahu.

Hamas: Statutul Ierusalimului nu se schimbă după anunțul lui Trump; OEP anunță distrugerea procesului de pace

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a insistat miercuri că recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului “nu schimbă statutul religios, juridic și administrativ” al orașului, în timp ce secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erakat, a declarat că președintele american Donald Trump “a distrus” soluția celor două state, informează EFE, dpa și AFP.

“Din nefericire, președintele Trump tocmai a distrus orice posibilitate (de coexistență) a două state (israelian și palestinian — n.r.). A decis să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului. Aceasta vine în contradicție totală cu acordurile semnate între palestinieni și israelieni. Articolul 7 din acordul interimar specifică faptul că niciun stat nu trebuie să adopte măsuri care să judece în prealabil sau să stabilească în prealabil chestiuni legate de statutul final, între care Ierusalimul. (Decizia anunțată astăzi) judecă în prealabil, dictează și închide porțile negocierilor. Președintele Trump a descalificat astăzi SUA pentru a mai juca orice rol în orice fel de proces de pace”, a insistat Erakat.

La rândul său, șeful Hamas, Ismail Haniyeh, a spus că decizia lui Trump nu poate schimba “istoria și geografia”. “Decizia lui Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a ocupației nu va schimba datele istoriei și ale geografiei. Poporul palestinian știe cum să răspundă corespunzător la degenerarea sentimentelor lor și ale locurilor sfinte”, a afirmat Haniyeh, într-o declarație de presă.

Mișcarea Hamas, cu sediul în Fâșia Gaza, a calificat totodată decizia lui Trump drept “o agresiune flagrantă împotriva poporului palestinian” și le-a cerut arabilor și musulmanilor “să submineze interesele SUA în regiune” și “să evite Israelul”.

Într-o intervenție în fața jurnaliștilor, în Gaza, Ismail Radouane, înalt responsabil al Hamas, a comentat că decizia lui Trump va deschide “porțile Infernului pentru interesele americane în regiune” și a făcut apel la țările arabe și musulmane “să rupă legăturile economice și politice cu ambasadele americane și să-i expulzeze pe ambasadorii americani.

Totodată, un influent politician palestinian aflat în exil, Mohammed Dahlan, a apreciat miercuri că palestinienii ar trebui să respingă orice fel de negocieri de pace în viitor și să pună capăt coordonării în domeniul securității cu Israelul. “Cer retragerea din negocierile absurde și nesfârșite cu Israelul după ce principiul inviolabilității statutului Ierusalimului a fost încălcat”, a declarat Dahlan, membru ales al comitetului central în partidul Fatah, al liderului palestinian Mahmoud Abbas.

“Cer încetarea tuturor formelor de coordonare, îndeosebi a coordonării în domeniul securității, cu Israelul și cu SUA”, a adăugat Dahlan din Emiratele Arabe Unite, unde trăiește după ce un conflict cu Abbas l-a obligat să părăsească teritoriile palestiniene în 2011.

Pe de altă parte, dpa transmite că sute de refugiați palestinieni din Liban au ieșit în stradă în semn de protest după anunțul făcut de Trump. Sub o ploaie puternică, protestatarii au cântat “Domnul să binecuvânteze Palestina” în tabăra de refugiați Rashidiyeh, din sudul Libanului. Palestinieni din alte tabere de refugiați din Liban au anunțat că joi va fi decretată “Ziua Mâniei”. Circa 400.000 de refugiați palestinieni trăiesc în cele 12 tabere împrăștiate pe întreg teritoriul Libanului, amintește dpa.

În fine, Universitatea Al-Azhar, cel mai renumit centru de învățământ islamic din lume, cu sediul la Cairo, a condamnat decizia lui Trump, pe care a calificat-o drept “injustă și inacceptabilă”. Instituția a atras atenția într-un comunicat de presă că decizia le va oferi grupărilor militante “nou combustibil pentru a incita la războaie ale urii și violenței” în întreaga lume.

Leave A Reply

Your email address will not be published.