Vladimir Putin: În conflictele globale și goana înarmărilor trebuie o maximă prudență

0 155

Conferința de presă de astăzi este a treisprezecea ținută de președintele Rusiei, Vladimir Putin; conferințele de presă maraton, la care au participat atât jurnaliști ruși, cât și străini, au avut loc începând cu 2001. Putin a organizat evenimentul în fiecare an din 2001 până în 2008, cu excepția anului 2005; după realegerea sa pentru al treilea mandate. Conferința de presă de joi va fi ultima care va avea loc în timpul celui de-al treilea mandat al lui Putin.

În acest an, numărul jurnaliștilor acreditați pentru eveniment a depășit recordul de anul trecut, fiind acreditați 1640 de jurnaliști la eveniment. Alături de jurnaliștii din regiunile Rusiei sunt reporteri din SUA, Germania, Japonia, Franța, China, Polonia și alte țări.

În cadrul discuției cu jurnaliștii acreditați, șeful statului rus a declarat că Rusia nu are de gând să iasă din acordurile internaționale care se referă la sistemele de rachete (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty).

“Vom asigura securitatea noastră fără a ne implica în cursa înarmărilor”, a promis Putin.

“Cheltuielile militare sunt echilibrate, astfel încât să ne asigurăm securitatea și să nu dăunăm economiei noastre”.

“Cheltuim 46 de miliarde de dolari pentru sfera militară”, a spus președintele. El a adus exemplul SUA, unde cifra este de aproximativ 700 de miliarde de dolari.

Șeful statului rus a lăsat să se înțeleagă că SUA joacă periculos, referindu-se în special la cazul României și sistemele de apărare antirachetă.

„Ei au instalat sisteme de apărare antirachetă Aegis în România, le-au scos de pe mare, însă aceste sisteme pot fi înlocuite ușor cu rachete de rază medie de acțiune. Dacă vor continua în aceeași manieră, nu va duce la nimic bun. Nu avem de gând să reacționăm la fel, ne vom abține. Cel puțin deocamdată”, a subliniat Vladimir Putin.

Putin despre opozanți și prezidențiale: nu vom admite reeditarea ”maidanului”!

Rusia nu va admite, pe teritoriul său, o repetare a scenariului ucrainenan, a declarat Vladimir Putin.

Opoziția, este convis el, ”trebuie să iasă cu un program clar, pe înțelesul oamenilor, de acțiuni pozitive”.

Șeful de stat s-a arătat ironic vizavi de unele personaje, în special Alexei Navalny, adversarul declarat al actualei puteri, care vrea să-i facă concurență la prezidențiale.

”Ați vrea ca un astfel de Saakașvili să destabilizeze situația în țară? Ați vrea să trăim de la un ”maidan” la celălalt? Să avem lovituri de stat?”, a întrebat președintele Rusiei.

În opinia lui, ”majoritatea covârșitoare a cetățenilor ruși nu-și dorește așa ceva. Și nici nu va permite”.

Maidan Nezalejnosti (Piața Independenței), situată în plin centrul Kievului, a fost arena unor coicniri violente care au condus la căderea regimului Ianukovici în Ucraina. Rusia consideră aceste evenimente drept o lovitură de stat anticonstituțională.

Referitor la Coreea de Nord, președintele rus a precizat că : ”Ei nu văd altă modalitate de a se autoconserva, decât crearea armelor de exterminare în masă. Au ajuns, se pare, până în punctual în care rachetele lor ating deja teritoriul Statelor Unite. Nimic bun în toate astea”, a opinat Putin.

Cât despre Statele Unite, ele, conform șefului de stat al Rusiei, ”o dată în istorie au și aplicat arma atomică (în august 1945), nemotivat, cred eu, împotriva Japoniei. Dar acum, în genere, nu este nici o nesitate (împotriva Coreei de Nord.)”.

”Se cere o maximă prudență”, a concluzionat Putin, precizând că ”este timpul pentru a înceta escaladarea situației”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.