Vin Rusii!!!

0 161

Sper ca povestea cu Petrică și Lupul să nu se aplice în cazul asta. Vin Rușii, o aud mereu în ultimii ani, o aud peste tot, din multe guri, guri simple, guri de presă, guri din politică, guri din Biserică…Rușii, eternii ruși, eternul bau-bau.

Artist fiind trebuie să recunosc că începe să mă preocupe subiectul tot mai mult, și s-ar putea să le dedic o expoziție Rușilor în curând. Obsesia asta cu rușii este foarte obositoare, și nu știu daca are neapărat legătură cu România, ci cred că este adânc înrădăcinata în mentalul colectiv european. În fond, ei , Rușii, au fost de necucerit până acum.

Napoleon în toată măreția lui, a primit un centimetru din partea rușilor, măsurându-și adevărata dimensiune în taigaua Rusească. Spun asta cu o strângere de mână deoarece Napoleon este unul din personajele mele preferate din istorie. Desigur, am suferit și noi din pricina rușilor, am avut și de câștigat de pe urma lor, cand fu’ atunci la răzbelul de independență, deci într-un fel sau altul am putea să spunem că suntem chit.

Deja parcă văd sprâncene ridicate și zâmbete pline de venin, iată încă o dovadă că eu “sunt cu rușii”. S-a creat o modă tâmpită, asta cu Americanii și cu Rușii. Avem două Românii. Una care este cu “Americanii”, și alta care este cu “Rușii”. Din păcate, sau din fericire, nici unii și nici ceilalti nu mai sunt ce au fost. Este de bon ton să fii cu “Americanii” si bineînțeles, este de cacao să ai măcar “simpatii” rusești. Și ca treaba să fie simplă de tot, cine nu este cu “Americanii” este cu rușii. Adică “rusofil”, “omul lui Putin” și alte invective deghizate, căci, după cum spuneam in alt articol, se pare ca noi nu stim sa fim fara stapan.

Dar, am să trec peste aceste tâmpenii bâlbâite, și am să spun ce îmi place mie la ruși. Sper că am voie, da? Îmi place cultura rusă. Ce să facem, au ei ceva aparte. Și până la urmă, cred că a fi om înseamnă să nu îți pese de direcția în care merg cei mai mulți, ci să îți croiești propriul drum.Sper că am voie să citesc ruși, sau au devenit și cărțile interzise? Vă supără că îmi place Gorki? Are niște nuvele minunate, unele au inspirat chiar și filme.

Dar cel mai mult mi-a placut Universitățile mele. Eh ce carte, ce călătorie, ce frumusețe ți se desfășoară în fața ochilor! Gogol? Mai are rost să discutăm? Varlam Salamov cu ale sale Povestiri din Kolima? Ilf și Petrov? 12 Scaune? Nici nu știti ce ați pierdut…Tolstoi? Puskhin? Turgheniev? Bulat Okudjava? Asta așa ca să amintesc doar câteva, să nu mă lungesc prea mult.

Pictura? Ohoo, păi cui nu îi place Repin? Aud? Există cineva? Kandinsky? Chagall? Levitan? Să nu mai vorbim de icoanele rusești și de maestrul Repin… Ca om de cultură, nu am cum sa fiu un ignorant și să întorc privirea de la artă doar pentru că vine din est. Școala rusă de pictură este unică în lume, are o frumusețe aparte pe care nu o poti ignora oricât de înveninat ai fi împotriva rușilor.

Muzica? Of, aici este chiar gravă chestiunea…Rimsky Korsakov, Prokofiev, Shostakovich, Rachmaninoff, Mussorgsky…iar vă dau doar câteva nume..asta la muzica simfonică. Să nu uitam corurile rusești, să nu uităm melodiile populare, să nu uităm chansonetele rusești- muzica preferată a bandiților, țiganii ruși…o plăcere.

Dacă trecem și la cinematografie am îmbulinat-o. Băieții sunt tari, tari de tot. Eisenstein? Menshov? Mihalkov? Tarkovsky? Nu mai continui ca nu are rost. Și aici, excelează. Ca om de artă, nu pot ignora că la o aruncătură de două bețe, există un imperiu care a dat atâtea valori culturii universale.

Personaje istorice? 

Ivan cel groaznic, Petru I, Rasputin, Gorbaciov, Ecaterina cea Mare, Lenin, Stalin, Țarul Alexandru, Țarul Nicolae…

Sa revenim însa la baubaul cu rusii. E adevarat, ca orice popor care acopera mai mult de jumate de continent, au tot felul de ciudatenii. Sau ce, vi se pare ca Americanii nu le au pe ale lor? Ohoo, si cum le au. Am sa vorbesc intr-un articol viitor si despre Americani. Caci, se poate, da, chiar merge, sa iti placa si unii si altii, si sa urasti politicile expansioniste ale amandurora. Rusii sunt salbatici, asa este, au o salbaticie, dar prin ochii mei de artist, salbaticia lor devine chiar interesanta. In Statele Unite am calatorit, am vazut, am inteles. Va jur ca daca as rupe limba rusa as calatori acum la est.

Pentru mine ca artist, și ca om, Rusia este un teritoriu total nou care ar avea multe de spus pentru mine. Desigur că ne-au influențat, doar am trait aici cu ei, pe bucata asta de continent, ne-au fost vecini. Ar fi fost chiar culmea sa ne influențeze unii de peste oceane. As fi dorit si eu, ca mulți dintre voi, să nu existe bolșevismul în Rusia, să nu ne ocupe, să nu ne ia Basarabia, să nu pierdem Insula Șerpilor și câte și mai câte. Dar, toate astea sunt istorie, la fel cum istorie este și împărțirea lumii la care prea purii americani au luat parte si ne-au aruncat în brațele Rusiei fără să stea prea mult pe gânduri. Am așteptat atâți ani salvarea, cei din închisori au asteptat ani de-a rândul salvarea Americană, cei din munți de asemenea. Au venit, peste 50 de ani.

Vin Rusii??? 

Rușii au fost și au plecat. Acum au venit Americanii. Cu rusii ne-am înțeles cum ne-am înteles. A fost greu, a fost cum a fost. Dar, acum au venit în sfârșit ei, Americanii. Pentru o putere atât de mare, mi se pare destul de pueril să arunce într-una această placă obosită: Vin Rușii.

Eu nu prea vreau să vina nimeni. Sunt cam sătul de toti cei care au venit. Au tot fost pe aici….turci, austrieci, unguri, greci, ruși, acum au venit Americanii. Balonul de săpun incepe sa se cam sparga, caci, doar nu vin sa ne faca o viata ca în America. Sau voi chiar asta credeati?  Vin Rusii! Sputnik? Păi Sputnik este citit de 1% din populația României. Știați asta nu? ONG-uri susținute de ruși eu nu prea am găsit. Vizite? Cine? Dughin? Păi ala și în Rusia e privit circumspect. Dar ce ar fi dacă ar veni Putin? O-o.

Atunci să te ții. La Unguri văd că a fost și nu a căzut cerul. Deocamdată la noi nu prea mai vine nimeni. E cineva deja aici. Sau încă nu v-ati prins? Si dacă tot sunt aici Americanii, dacă tot suntem ocupati, aștept un gest din partea lor.

Să facă ei cumva să ne dea Basarabia înapoi. Ei draci, ce-or fi prosti? Până atunci, până la adânci bătrâneti, știți placa…Vin Rușii! Cosmarul perfect de vandut unor minti slabe. Da, sunt omul lui Putin. Merg zi de zi la ambasada Rusiei să îmi iau ordinele. Uneori le primesc pe mail. Am legături cu rakeți ruși care îmi livrează culori de ulei, dolari americani printați în Rusia și arme psihotronice.

Identificați vă rog ca de obicei, în afara de mine, alți oameni care sunt “oamenii rușilor”. Cum spune careva ceva ce nu vă place, știți bine, este : “omul rușilor”. De fapt traim într-o țară înțesată de agenți ai intereselor Rusești. La fiecare colș se află un agent. În fiecare casă este unul. În fiecare redacție de știri. Chiar și în ONGurile Americane sunt infiltrati. Și Klemm însuși este omul rușilor, doar aveti rabdare, își va da arama pe față. Și tu cititorule, esti “omul rusilor”.Seara înainte să vă culcați, după sau înainte de rugăciune, să vă spuneți în minte: Vin Rușii!

(Paul HITTER)

Leave A Reply

Your email address will not be published.