Halep, victorie în stil de campioană la Australian Open
Simona Halep a arătat că este un adevărat număr unu mondial, și s-a calificat în premieră în semifinalele turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, miercuri, la Melbourne, după ce a dispus cu 6-3, 6-2 de Karolina Pliskova (Cehia), ocupanta locului şase în ierarhia WTA.
Meciul a durat o oră și 12 minute, Halep arătând forță și multă concentrare devenind după victoria de astăzi prima româncă ajunsă în semifinalele turneului de la Astralian Open.
Simona Halep are două finale de Mare Şlem, ambele la Roland Garros (2014, 2017), şi semifinale la Wimbledon (2014) şi US Open (2015).
„”E o bucurie să mă aflu în semifinale… Nu este pentru prima oară, am mai fost la juniori, în 2008. Pentru mine contează și acel rezultat. E un sentiment plăcut, mă bucur să joc pe această arenă minunată, vă mulţumesc mult! Nu a fost cel mai bun start de meci, dar am ştiut că trebuie să dau un restart, să nu mai ratez mingi, să servesc mai bine, ceea ce am și reușit, și să deschid terenul, să-mi fac jocul. Am servit bine, totul a mers conform planului pentru mine. Cred că sunt foarte puternică la retur, antrenez asta şi e foarte important pentru mine să fac adversarul să aibă dubii în game-urile de serviciu. I-am citit de multe ori serviciul, m-am bucurat că am reuşit să o împing în spatele terenul și așa am putut să domin punctele. E un secret cum i-am citit serviciul, voi păstra asta pentru mine, pentru că data viitoare va şti”, a spus Simona Halep zâmbind, în aplauzele publicului.” , a declarat Simona Halep.
Jucătoarea noastră a început ezitant meciul cu Pliskova şi a fost condusă cu 3-0. Ghemul al patrulea a reprezentat un moment psihologic, românca salvând o minge de 0-4, după care a reuşit să îşi fructifice serviciul şi să revină în meci. Halep a jucat din ce în ce mai bine, a dominat jocul şi a adunat punct după punct în faţa unei adversare fără replică. Halep şi-a adjudecat primul set cu 6-3, în 38 de minute.
În setul doi, Halep a continuat evoluţia bună, reuşind să câştige primele trei ghemuri, dar după ce a salvat două mingi de break în ghemul inaugural. Liderul WTA a controlat jocul în continuare şi, deşi Pliskova a reuşit să îşi facă serviciul în două rânduri, Halep a încheiat setul fără emoţii, cu 6-2.
Halep nu a avut niciun as în acest meci, iar Pliskova, renumită pentru serviciul său puternic şi precis, a reuşit doar doi. Simona a făcut 4 duble greşeli, cehoaica a comis 3, procentajele la ambele servicii fiind net în favoarea româncei, cu 76%-54% la primul şi 45%-31% la al doilea. Halep a transformat jumătate din mingile de break create (5/10), iar Pliskova a reuşit doar un sfert (1/4).
La capitolul mingi direct câştigătoare, Halep a avut 20, iar Pliskova 21. Românca a făcut doar 10 erori neforţate în acest meci, iar adversara a avut 28.
Halep are 6-1 în meciurile directe cu Pliskova, pe care a mai învins-o în 2015 la Dubai, cu 6-4, 7-6 (4), în finală, tot în 2015, la Indian Wells, în optimi, cu 6-4, 6-4, în 2016, în sferturi la Sydney, cu 6-4, 7-5, tot în 2016, la Montreal, cu 6-3, 6-3, în optimi, şi anul trecut, la Roland Garros, în semifinale, cu 6-4, 3-6, 6-3. Pliskova a reuşit singura sa victorie în 2016, în Fed Cup, la Cluj-Napoca, în trei seturi, cu 6-7 (4), 6-4, 6-2.
De remarcat că Halep a mai câştigat în faţa cehoaicei la junioare, în 2006, la un turneu în Belgia (Tarkett Junior Open), cu 7-5, 6-4, în semifinale, dar şi în decembrie 2017, la turneul demonstrativ de la Hua Hin (Thailanda), cu 6-2, 6-3, în finală.
Halep va juca în penultimul act cu germanca Angelique Kerber, cap de serie numărul 21 şi campioană la Melbourne în 2016. Kerber a trecut în sferturi de americanca Madison Keys (N. 17) cu 6-1, 6-2, după doar 51 de minute.
Situaţia confruntărilor dintre Halep şi Kerber (30 ani, 16 WTA) este una de egalitate, 4-4. Halep a câştigat în 2009 la Saint-Raphael (Franţa, 50.000 dolari), cu 5-7, 6-2, 7-5 în primul tur, în 2014 în finală la Doha, cu 6-2, 6-3, în 2015 la Toronto în optimi, cu 6-3, 5-7, 6-4, şi în 2016 la Montreal în semifinale, cu 6-0, 3-6, 6-2. Kerber s-a impus de patru ori în 2016, cu 6-2, 6-2 în Fed Cup, la Cluj-Napoca, în sferturi la Wimbledon, cu 7-5, 7-6 (2), în semifinale la Cincinnati, cu 6-3, 6-4, şi la Turneul Campioanelor de la Singapore, cu 6-4, 6-2.
Despre meciul din semifinale, cu Angelique Kerber, fostă și ea lider mondial, Simona ştie foarte bine ce are de făcut: „Cu Kerber va fi un meci diferit, pentru că se deplasează bine, nu greşeşte şi pune multe mingi înapoi în teren. Trebuie să fiu calmă, să alerg mult, să domin eu punctele şi să încerc să le închid cât mai repede. Nu vreau să mă gândesc neapărat la rezultat”.
Altfel, ”Darren mă ajută să mă relaxez în timpul şi înaintea meciurilor. Îi mulţumesc pentru asta”, a mai spus Simona, prefațând un moment extrem de important pentru cariera ei.
Tot azi, în semifinalele probei de dublu feminin, au jucat și Irina Begu și Monica Niculescu. Compatrioatele noastre, aflate la cel mai bun rezultat împreună într-un turneu de Grand Slam, au pierdut în fața favoritelor nr. 2, rusoaicele Ekaterina Makarova și Elena Vesnina, care s-au impus cu 6-4, 6-3
Daneza Caroline Wozniacki, a doua favorită la Melbourne, care va juca în cealaltă semifinală cu belgianca Elise Mertens, este singura jucătoare care o mai poate detrona pe Simona Halep din poziţia de lider al clasamentului mondial ce va fi publicat luni, după Australian Open.
Wozniacki e obligată să joace finala la Melbourne pentru a avea o şansă să fie numărul 1 WTA, potrivit site-ului circuitului profesionist feminin. Dacă Halep şi Wozniacki se califică în finală, campioana va pleca de la Melbourne din postura de lider mondial.