CIO a aprobat ca 22 de sportivi, 24 de oficiali și 21 de jurnalisti din Coreea de Nord să participe la PyeongChang 2018

0 130

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat că, la Jocurile Olimpice de iarnă de luna viitoare de la PyeongChang, Coreea de Nord va participa cu o delegație formată din 22 de sportivi, care vor concura la trei sporturi și la cinci discipline sportive, 24 oficiali și 21 de jurnaliști.

Anunțul a fost făcut de Thomas Bach, președintele CIO, după ce reprezentanții CIO și ai Comitetului de Organizare a PyeongChang 2018 s-au întâlnit, la Lausanne, cu delegații Comitetelor Olimpice Naționale din Coreea de Nord și Coreea de Sud și au semnat “Declarația Olimpică a Peninsulei Coreea”.

Potrivit acestei Declarații, CIO a acreditat la PyeongChang 2018, în mod excepțional, o delegație din Coreea de Nord formată din 22 de sportivi, care vor concura la trei sporturi și la cinci discipline sportive, 24 oficiali și 21 de jurnaliști

Sportivii vor participa la patinaj, schi și la hochei pe gheață, cu o selecționată feminină.
La patinaj artistic, în proba de perechi vor participa Ryom Tae-ok și Kim Ju-sik, în timp ce la patinaj viteză vor fi înscriși doi sportivi, Kwang-bom Jong, la 1500 m și Un-song Choe, la 500 m.

În turneul feminin de hochei pe gheață, 12 jucătoare din Coreea de Nord împreuna cu un antrenor, se vor alatura echipei de 23 de sportive din Coreea de Sud. Din respect și fair-play pentru celelalte echipe participante la turneul olimpic, din lotul de 35, la fiecare meci vor fi înscrise doar 22 de jucătoare care vor fi nominalizate de antrenorul principal, din Coreea de Sud.

La schi alpin, din Coreea de Nord vor participa doi sportivi Myong-gwang Choe și Song-il Kang și o sportivă, Ryon-hyang Kim, la slalom uriaș și slalom special. La schi fond, vor fi înscriși doi sportivi (Chun-gyong Han și Il-chol Pak) în proba de 15 km liber și o sportivă Yong-gum Ri, la 10 km liber.

Conform comunicatului CIO, la ceremonia de deschidere din 9 februarie a.c., Coreea de Sud și Coreea de Nord au acceptat să prezinte o singură delegație sub denumirea Coreea, prescurtat COR, sub un singur drapel.

Delegația comună a celor două țări va defila cu steagul coreean de unificare, care va fi purtat de doi sportivi (un baiat și o fată), unul din Coreea de Sud și unul din Coreea de Nord.

Președintele Bach le-a mulțumit tuturor delegaților și a subliniat că întâlnirea a avut loc în spiritul olimpic.

“Spiritul olimpic se referă la respect, dialog și înțelegere. Jocurile Olimpice de iarnă PyeongChang 2018 dau speranța pentru un viitor mai strălucitor pentru Peninsula Coreeană și invită lumea să se alăture într-o sărbătoare a speranței “, a spus Thomas Bach.

Sportivii din Coreea de Nord au mai participat, începând cu JO 1964, la 7 ediții, ultima oară la Vancouver în 2010.
În 2014, niciun sportiv nord-coreean nu a reușit să se califice la JO de iarnă de la Sochi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.