Războiul diplomatic între Rusia și Ucraina ia amploare

0 179

Serviciile speciale ruse au planificat incendierea a două şcoli cu predare în limba română din Cernăuţi, a informat vineri centrul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

“Agenţii SBU au împiedicat provocări îndrăzneţe în regiunea Cernăuţi. Persoane care au fost deja identificate de SBU au primit de la Rusia o plată în avans pentru a incendia două şcoli româneşti din Bucovina”, a detaliat Centrul de presă al SBU citat de agenţia ucraineană Unian.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a vorbit despre eforturi intensificate ale serviciilor ruseşti speciale de destabilizare în Ucraina şi discreditare a ţării în ochii comunităţii mondiale. Conform centrului de presă al SBU, numai în februarie au existat 12 astfel de provocări.

În afară de tentativa dejucată de incendiere a două şcoli româneşti, SBU a informat despre o încercare de incendiere la sediul centrului comunităţii culturale maghiare din regiunea Transcarpatia. În plus, serviciile speciale ruseşti au intenţionat să organizeze o campanie falsă în Ujgorod pentru a încuraja ura etnică.

Reacția Ambasadei Fderației Ruse la București

Diplomaţii ruşi de la Bucureşti spun că Serviciul de Securitate al Ucrainei — SBU are mai mult de zece ani de când este o instituţie controlată de CIA în acea ţară şi că s-a recurs din nou la „minciuni provocatoare despre presupusul plan, urzit de servicii ruse speciale pentru a arunca în aer crucişătorul „Ucraina”, demult lăsat imobilizat pe chei şi ruginit, pentru a organiza atacuri asupra „Societăţii Culturii Maghiare din Transcarpatia” şi, totodată, să incendieze vreo două şcoli cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi”.

Care, sunt, însă, obiectivele organizatorilor acestei provocări?, se întreabă oficialii ruși citați de Sputnik. Diplomaţii ruşi de la Bucureşti avansează ideea că regimul de la Kiev ar dori să distragă atenţia vecinilor săi de la acea politică de ucrainizare forţată şi care s-a manifestat în cel mai viu mod prin adoptarea „Legii Educaţiei”, „cu un puternic caracter discriminatoriu”.

Mai mult decât atât, aceştia spun că actuala provocare din partea USB are drept scop prezentarea Rusiei ca inamic comun, pentru a obţine de la Bucureşti, Budapesta şi Varşovia un refuz de a „contracara împreună încălcarea masivă a drepturilor compatrioţilor lor în Ucraina, precum şi pentru a-i convinge că pe această temă nici nu este necesar să-şi aducă aminte de discriminarea limbii ruse, pe care o vorbeşte cea mai mare „minoritate naţională” a ţării”.

De asemenea, s-a amintit şi de atacurile organizate în data de 17 şi 18 februarie asupra Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură din Kiev, dar şi de pogromurile asupra sucursalelor sau băncilor ruseşti sau aparent ruseşti.

Ambasada atrage atenţia asupra faptului că aceste provocări, ai căror autori sunt sprijiniţi masiv de Washington, au drept scop alterarea maximă a relaţiilor României, Ungariei, Poloniei şi Uniunii Europene cu Rusia, „şi pentru a submina perspectivele de normalizare pragmatică a relaţiilor interstatale şi de detensionare politico-militară şi în cadrul casei noastre europene comune”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.