Coreea de Nord și Coreea de Sud vor o linie telefonică directă între președinții celor două țări

0 157

Coreea de Nord și Coreea de Sud au purtat astăzi discuții pentru a deschide o linie telefonică directă, securizată, între liderii celor două țări, a transmis AP citată de news.bg

Convorbirile au avut loc în spatele ușilor închise, la nivel de lucru, în satul de frontieră. Aceste discutii fac parte din pregătirea summitului de la 27 aprilie între liderul RPDC Kim Jong-un și președintele Republicii Coreea Moon Jae-in. Acesta va fi cel de-al treilea summit dintre cele două Corei, de la sfârșitul războiului dintre cele două țări purtat în  anii 1950-1953.

Pentru luna mai, este programată o întâlnire între Kim și președintele american Donald Trump.

Înainte de întâlnirea de astăzi, Coreea de Sud nu a precizat ce s-a discutat, cu excepția liniei telefonice la nivel de lideri. Cele două țări au convenit să nu dezvăluie conținutul discuțiilor până nu se ajunge la un acord.

Potrivit Seulului, Kim și-a exprimat disponibilitatea de a negocia programul nuclear al Coreei de Nord în timpul întâlnirilor cu Mun și Trump. Dar acest lucru nu este încă confirmat oficial de către Phenian.

Luna trecută, liderul nord-coreean a efectuat o vizită surprinzătoare la Beijing, unde s-a întâlnit cu șeful statului chinez, Xi Jinping.

Potrivit publicației news.bg, la începutul acestei săptămâni, Republica Coreea și RPDC au purtat discuții la nivel de lucru pentru a discuta despre întâlnire. S-a stabilit protocolul, securitatea și reflectarea în media. Va fi organizată cel puțin o întâlnire pentru a discuta ordinea de zi și, de asemenea, modul în care va ajunge Kim în satul de frontieră pentru convorbiri.

Mass-media din Coreea de Sud speculează dacă Kim va trece zona demilitarizată ca un gest simbolic al păcii. Ambele părți trebuie de asemenea să decidă de câte ori Kim și Mun se vor întâlni până la 27 aprilie și dacă o parte din întâlnire va fi difuzată în direct de televiziuni.

În martie, cele două state au convenit să stabilească o relație directă între cei doi lideri. Potrivit Seulului, o conexiune telefonică funcțională între cele două conduceri va contribui la stabilirea dialogului și la reducerea neînțelegerii în momentele tensionate. Cei doi lideri intenționează să organizeze prima lor conversație telefonică înainte de întâlnire.

Leave A Reply

Your email address will not be published.