Poziția lumii după atacul SUA în Siria
Atacul militar al SUA alături de aliații Franța și Marea Britanie, a fost contrat de opozitia fermă a Rusiei și Chinei, care au considerat că este contrar Cartei Națiunilor Unite, violeaza dreptul internațional și complică mult căutarea unei soluții la conflict.
Irak a spus că este „foarte periculos” iar cetățenii nevinovați din Siria au trăit un adevărat coțmar. Ministerul irakian de Externe a precizat că ”astfel de acțiuni ar putea face ca regiunea Orientului Mijlociu să sporte consecințe dintre cele mai grave adăugând că de aceste atacuri orgolioase va profita fără îndoială organizațiile teroriste.
Egiptul și-a exprimat de asemenea „marea sa preocupare” pentru consecințele „escaladării militare în Siria” și a afirmat că teme pentru siguranța poporului sirian și o posibilă escaladare a violențelor provocate de organizațiile teroriste.
Guvernul spaniol a considerat ca atacul militar împotriva Siriei este „o acțiune limitată în ceea ce privește obiectivul alianței conduse de SUA”. Într-o declarație, Ministerul spaniol al Afacerilor Externe susține că atacul survine ca un răspuns la atacul chimic la care a fost supusă populația civilă de către armata guvernamentală siriană.
Portugalia a defenit atacul ca fiind o necesitate mai ales că a vizat obiective strategice ce ar putea ajuta la producerea armelor chimice.
Angela Merkel a calificat atacul ca fiind „necesar și proportionat” adăugând că Germania „sprijină” pasul făcut de cele trei țări, în asumarea „responsabilitătii” lor ca membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Merkel consideră că „pasii diplomatici” vor rămâne o soluție, astfel încât convenția internațională privind interzicerea armelor chimice să nu fie încălcată.
Primul ministru italian, Paolo Gentiloni, a declarat că o „escaladare” a conflictului trebuie evitată menționând în mod expres că nici un avion nu a decolat de pe baze militare aflate pe teritoriul italian. Italia militează pentru dialog și rezolvare pe cale politică a oricăror diferende, a precizat Gentiloni.
Premierul olandez, Mark Rutte, a descris ofensiva drept „corectă”, iar belgianul Charles Michel a spus că „înțelege” acțiunea militară lansată împotriva instalațiilor de arme chimice din Siria. „Belgia condamnă cu fermitate folosirea armelor chimice în Siria și aprobă acțiunea comună a Statelor Unite, Franței și Regatului Unit”, a declarat oficialul belgian într-un mesaj postat pe Twitter.
Beijingul consideră ca atacul desfasurat de SUA, Marea Britanie și Franța împotriva Siriei reprezinta o încălcare a normelor de drept internațional și îndeamnă toate părțile implicate să inițieze un dialog, a transmis Ministerul de Externe al Chinei.
Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că Beijingul se opune utilizării forței pe arena internațională și a adăugat că orice acțiune militară efectuată fără acordul Consiliului de Securitate al ONU încalcă principiile de bază ale dreptului internațional.