Pompeo: Trump poate ataca Siria și fără aprobarea Congresului

0 136

Secretarul de stat Mike Pompeo (foto) a declarat că președintele Donald Trump poate ataca Siria cu rachete fără permisiunea Congresului., anunță news.bg. Un astfel de drept îi este dat prin art. 2 din Constituția Statelor Unite, care prevede că în caz de amenințare sau de atacarea de către o altă țară, președintele poate lua măsuri militare prin notificarea Congresului cu 48 de ore înainte de începerea oricărei operațiuni. Mulți analiști politici americani l-au contrat însă pe Pompeo spunând că Siria nu a amenințat și nici nu a atacat SUA, prin urmare a consultare a Congresului era obligatoriu în acest caz.

Acest lucru a fost declarat de secretarul de stat Mike Pompeo în timpul audierilor în fața Senatului SUA.

El a declarat în repetate rânduri că este împotriva acțiunii militare și susține deciziile diplomatice în toate disputele și conflictele. Pompeo a adăugat că unul dintre scopurile sale e să vadă Siria fără regimul lui Assad.

La rândul lor, senatorii au reamintit că Siria nu reprezintă o amenințare pentru SUA și că acțiunea militară a lui Trump fără permisiunea Congresului ar fi un motiv de punere sub acuzare.

Pompeo a avut, de asemenea, întrebări privind investigarea intervenției rusești în alegerile prezidențiale din SUA.

El a spus că a cooperat cu procurorul special Robert Müller.Potrivit lui, acțiunile anchetatorilor în timpul unor perchezitii la biroul avocatului lui Trump, Michael Cohen, au fost legale.

În ceea ce privește Coreea de Nord, el a subliniat că există o situație posibilă pentru SUA – aceea de a recurge la măsuri nediplomatice, adică la un atac armat.

„Președintele a spus clar – și sunt de acord cu el, care ar putea veni ziua aceea, adica poate veni o zi când s-ar putea vedea un arsenal nuclear capabil de a ataca Statele Unite,“ a spus Pompeo, citat de BBC.

Potrivit acestuia, într-o astfel de situație pot fi impuse acțiuni non-diplomatice. El a precizat ca o astfel de situație ar fi o catastrofă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.