Mai mult decât un joc: Cum se intersectează politica și fotbalul în Spania
Politica a influențat identitatea mai multor cluburi spaniole de fotbal, de la Barcelona la Real la Athletic Bilbao.
De obicei, atunci când FC Barcelona câștigă acasă cu trei la zero acasă, zeci de mii de fani de suporteri se ridică în picioare în Camp Nou, aplaudând echipa lor catalană iubită.
În noaptea de 1 octombrie 2017, însă, nici un suporter nu a sărbătorit golurile marcate de Barca împotriva lui Las Palmas în faimosul stadion de 99.354 de capacități. De ce? Pentru că stadionul a fost gol.
La începutul zilei, regiunea nord-estică a Spaniei, Catalonia a organizat un referendum controversat cu privire la independență, în timpul căruia au avut loc mai multe ciocniri violente între poliție și alegători.
FC Barcelona, ca răspuns, au ales să-și închidă stadionul pentru public, condamnând presupusa folosire a brutalității de către forțele naționale de securitate împotriva cetățenilor.
Autoritățile din Liga au respins o solicitare anterioară din partea clubului de a amâna jocul.
„A fost atât de ciudat faptul că [Barcelona] joacă un meci în timp ce la doar câțiva kilometri distanță, în afara stadionului sufereau oameni”, a declarat Victor Bolea, un fan al Barcelonei pentru Al Jazeera.
„Situația a fost teribilă la 1 octombrie … chiar dacă stadionul ar fi fost deschis, nu cred că mulți suporteri ar fi plecat să vadă un meci în acea zi”, a spus Bolea, care a votat în favoarea independenței.
Cu toate acestea, decizia FC Barcelona de a-și închide porțile în seara de duminică a fost doar cea mai recentă dovadă că fotbalul și politica sunt strâns legate în Spania.
Politica a transformat identitatea unui număr mare de cluburi de fotbal spaniole, inclusiv Real Madrid, principalii rivali ai Barcelonei. Inițial fondată în 1902 ca Club de fotbal Madrid, Real Madrid a luat ființă în 1920, când Spania, atunci regele Alfonso al XIII-lea a acordat echipei dreptul de a folosi termenul „real” – sensul regal – în titlul său și să pună ca emblemă o coroană regală.
Fanii Real Madrid nu doresc ca clubul să fie implicat în politică!
Timp de aproape un secol, legătura istorică a clubului cu familia regală continuă să contureze modul în care este percepută echipa madrilenă, în special în rândul fanilor rivali ai Barca, spune Jimmy Burns, jurnalist și autor al revistei La Roja: O călătorie prin fotbal spaniol.
„FC Barcelona și o mulțime de suporteri trăiesc în Catalonia, o regiune în care mulți oameni se consideră diferiți din punct de vedere politic și cultural față de restul Spaniei … văd Real Madrid ca echipa care reprezintă restul Spaniei”, a declarat Burns pentru Al Jazeera.
În plus, la doar câteva ore după fluierul final al unui meci disputat pe 1 octombrie, mii de susținători ai echipei Real Madrid au părut să denunțe cel mai recent referendum catalan prin fluturarea steagurilor spaniole în tribune.
„Fanii Real Madrid nu doresc ca clubul să fie implicat în politică”, a declarat pentru Al Jazeera Luis Camps, un Madridista de peste două decenii.
„Clubul este o companie puternică cu multe conexiuni … dar aceste conexiuni nu sunt folosite pentru a transforma Real Madrid într-un simbol [politic]”.
‘Mai mult decât un club’
În timp ce Real Madrid a fost asociat în mod istoric cu monarhia și legat, anecdotic, de generalul spaniol Francisco Franco – cum ar fi implicărea sa în conducerea clubului pe vremea argentinianului Alfredo Di Stefano în 1953 – Barca este percepută ca un vehicul pentru promovarea identității regionale.
Mulți suporteri FC Barcelona au fluturat steaguri catalane și bannere pro-secesiune în timpul jocurilor din Camp Nou. Un număr însemnat de suporteri, de asemenea, optează să cânte pentru „Independență” după primele 17 minute și 14 secunde ale fiecărui meci, ca aducere aminte pentru asediul la care a fost supusă Barcelona în anul 1714 în timpul războiului secesiunii spaniole.
„[Clubul] este una dintre cele mai mari platforme pentru a spune lumii ce se întâmplă în Catalonia și ceea ce oamenii doresc să facă în regiune … îi ajută mișcarea de independență catalană”, a spus Bolea.
„Fanii care vin în fiecare săptămână pe stadion sunt, în general, pentru independența catalană … [acesta] reprezintă mai mult decât un club pentru noi”.
Desi FC Barcelona nu a susținut în mod deschis o secesiune catalana din Spania, clubul a declarat ca va continua sa sustina vointa majoritatii poporului catalan, preluand o implicare institutionala aparent mai directa in politica in comparatie cu clubul rival Real Madrid.
Gerard Pique, actual jucător la FC Barcelona, a mers mai departe și a oferit sprijin public pentru independența catalană. Apărătorul, care s-a născut la Barcelona, a declarat că se va retrage din naționala Spaniei dacă susținerea sa pentru Catalonia este considerată o problemă de către selecționer.
După meciul de la FC Barcelona cu Las Palmas, Pique a declarat reporterilor: „Votați” da „,” nu „sau lăsați-l gol, dar veți vota. În era Franco nu am putut apăra ideile noastre. Simt catalan, și sunt foarte mândru de oameni, de comportamentul lor „.
Bilbao și Țara Bascilor
În afară de rivalitatea dintre Barca și Real, cunoscută sub numele de „El Clasico”, politica se amestecă, de asemenea, cu fotbalul și în alte părți ale Spaniei.
Athletic Bilbao, clubul dominant din țara bascilor din Spania, are o politică de patriotism local, în sensul în care aduce la echipă doar fotbaliști născuți și crescuți în această regiune. „Ideea a fost aceea de a încerca să oferim o identitate culturală și politică echipei”, spun oficialii echipei.
Rivalitatea lor cu Real Madrid a fost numită „El Otro Clasico” – „The Other Derby” și reprezintă coliziunea naționalismului basc cu identitate spaniolă centralizată. Fanii de la Athletic Bilbao aduc la stadion steagul roșu, verde și alb. San Mames este arena Țării Bascilor.
Ca și Catalonia, Țara Bascilor are propria sa cultură, istorie și limbă. Acesta a fost locul de politică secesionistă tumultuoasă și adesea violentă. ETA, principala aripă armată a mișcării de eliberare bască, a renunțat oficial la violență în 2017, însă independența bască rămâne un scop politic al grupurilor secesioniste active în regiune.
„Această politică a avut o conotație ușor tulburătoare, rasistă, care în lumea modernă și democrație este inacceptabilă”, a spus Jimmy Burns, jurnalist și autor al revistei La Roja: O călătorie prin fotbalul spaniol.
„Dar, desigur, în ultimii ani politica a devenit mai flexibilă și acum aveți prima generație de basci care includ imigranți în echipă …”.
Una dintre vedetele actuale ale lui Athletic Bilbao este Inaki Williams, care s-a născut la Bilbao, părinții săi fiind din Ghana și Liberia. Rolul său proeminent în echipă este un semn al modului în care percepția clubului asupra identității basce evoluează și devine mai incluzivă în secolul XXI.
Politică incompatibilă
Athletic Bilbao, Barcelona și Real Madrid sunt trei din cele patru cluburi cele mai de succes de la înființarea Ligii de Fotbal a Spaniei în 1928. Împreună, au câștigat 65 de titluri.
Apelul lor față de fanii lor, totuși, se regăsește atât în identitățile lor regionale (în cazul Athletic și Barcelona), cât și în întreaga Spanie (în cazul Real Madrid). Chiar dacă La Liga devine una dintre cele mai profitabile ligi de fotbal din lume și atrage publicul larg de televiziune la nivel mondial, politica în care sunt implicate diverse cluburi rămâne de nederanjat.
David Chuild – Al Jazeera