Lavrov: Stabilitatea în Siria trebuie menținută pentru a se instaura pacea

0 156

Moscova a fost îngrijorată de evoluțiile din Siria, dat fiind atacul recent provocat de SUA, Marea Britanie și Franța, care a pus în pericol progresul procesului de pace din Rusia, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-o conferință de presă Beijing, luni.

“Suntem foarte preocupați de evoluțiile din Siria, pentru că atunci când a apărut un progres major nu numai în lupta împotriva IS (grupul terorist de stat islamic scos în afara legii în Rusia), ci și în lupta împotriva teroriștilor rămași, au apărut provocări artificial create pentru a destabiliza din nou această țară.  Ghouta de Est a fost eliberată de teroriști și au fost create oportunități reale pentru lansarea unei comisii constituționale în conformitate cu deciziile luate la Congresul pentru Dialogul Sirian Național de la Soci “, a spus Lavrov citat de agenția de știri TASS.

“Cei care au acuzat recent Siria, nu s-au deranjat să aștepte ca experții OPCW să ajungă la presupusul loc de atac și s-au grăbit să recurgă la atacuri aeriene, deși existau multe dovezi care să ateste faptul că presupusul atac chimic a fost doar o înscenare”, a subliniat el.

Ministrul rus de externe a subliniat, de asemenea, încercările de a “submina dreptul internațional bazat pe Carta Națiunilor Unite”. “Încercările de a fi judecător și juriu, de a efectua investigații și de a anunța sentințe dincolo de Carta ONU sunt inacceptabile”, a subliniat el.

“Aceasta este ceea ce am spus împreună cu China la întrunirea Consiliului de Securitate al ONU, atunci când au fost luate în considerare proiectele de rezoluție cu privire la această chestiune”, a adăugat Lavrov.

Oficialul rus a mai precizat că Moscova va depune eforturi pentru ca inspectorii de la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice să viziteze un spital din Ghouta de Est și laboratoarele din Siria care erau sub controlul teroriștilor.

“Experții OPCW nu au vizitat încă acest loc, așa cum nu au vizitat nici spitalul și laboratoarele eliberate de armata siriană cu sprijinul nostru și în care militanții s-au pregătit pentru atacuri chimice înainte de retragerea lor din Ghouta de Est , a menționat ministrul.

Moscova dorește să se asigure că inspectorii OPCW își va finaliza activitatea fără să fie supuși la presiuni externe desși, potrivit ministrului de externe Lavrov acest lucru a existat și a creat tensiuni. ”Ne vom strădui ca inspectorii să viziteze locuri în care s-au comis presupuse atacuri chimice și că aceștia nu vor fi supuși unor presiuni occidentale”, a conchis ministrul rus de externe.

Leave A Reply

Your email address will not be published.