Comemorarea marinarilor militari, de la bordul distrugătorului „Regele Ferdinand”

0 162

Comemorarea marinarilor militari, de la bordul distrugătorului „Regele Ferdinand”, căzuți la datorie în luna mai a anului 1944, în timpul evacuării trupelor române din Crimeea

„Operațiunea 60.000” este numele de cod dat de Comandamentul Român operației de evacuare pe mare a trupelor române, în cadrul retragerii unităților germano-române din Crimeea și este apreciată a fi cea mai importantă și reușită operație efectuată de Marina Militară Română în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Numele de cod se referă la cei 65.000 de militari români care se aflau în peninsulă, în compunerea Armatei a XVII-a germane, la data începerii operației de evacuare.

În total, între 14 aprilie – 13 mai 1944, din Crimeea au fost evacuaţi pe mare 120.853 de oameni şi 22.548 tone de materiale:

36.557 români, din care 4.262 răniţi
58.486 germani, din care 12.027 răniţi
723 slovaci
15.391 voluntari ruşi
2.581 prizonieri
7.115 civili

Marina Regală Română a primit felicitări din partea marelui amiral Karl Dönitz, comandantul Kriegsmarine, şi a viceamiralului Helmuth Brinkmann, comandantul forţelor germane în Marea Neagră, pentru modul în care a operat în timpul evacuării. Germanii au fost foarte surprinşi de faptul că românii şi-au riscat până şi distrugătoarele la Chersones. Majoritatea comandanţilor de nave au primit Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a: cpt. cdor. Alexandru Dumbravă, comandantul distrugătorului NMS Mărăşeşti, lt. cdor. Titus Samson, comandantul distrugătorului NMS Regele Ferdinand, lt. cdor. Gheorghe Roşescu, comandantul distrugătorului NMS Regina Maria, lt. cdor. Anton Focă, comandantul puitorului de mine NMS Amiral Murgescu, lt. cdor. Constantin Costin, comandantul canonierei NMS Sublocotenent Ghiculescu Ion, lt. cdor. Ioan Iftimescu, comandantul canonierei NMS Locotenent comandor Stihi Eugen şi cpt. Radu Constantinidi, comandantul canonierei NMS Căpitan Dumitrescu Constantin. Comandantul Forţei Navale Maritime Române, contraamiral Horia Macellariu, a primit Marea Cruce a Ordinului Steaua României şi Crucea de Cavaler a Crucii de Fier, fiind singurul ofiţer de marina român care a primit această înalta decoraţie germană. El primise deja Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a din 1943.

Leave A Reply

Your email address will not be published.