Serbia acuză bombardamentele NATO de creșterea numărului de copii bolnavi de cancer
Serbia acuză NATO de creșterea incidenței cancerului în țară, inclusiv la mulți copii, a transmis RIA Novosti citată de news.bg
În 1999, NATO a folosit arme cu uraniu sărăcit în bombardarea fostei Iugoslavii. Potrivit datelor sârbe, aceste bombardamente au condus la mii de civili uciși și răniți.
Președintele sârb Aleksandar Vucic a reamintit de acest fapt la ceremonia de deschidere a noului Institut Oncologic. Potrivit acestuia, medicii sârbi sunt convinși că aceste arme au afectat grav starea de sănătate a populației tinere din țară.
„Astăzi Institutul oncologic stie că tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu cancer în țara noastră. Voi fi sincer, la început nu am crezut în teoriile de uraniu sărăcit […] dar astăzi, după ce am discutat cu medicii, am realizat că uraniul sărăcit este printre mulți dintre factorii care provoacă cancer la o vârstă fragedă „, a spus Vucic.
El a menționat, de asemenea, că bolile de cancer la copii a fost cel mai adesea diagnosticat la aceia ai căror părinți s-au născut în jurul anului 1990. El a spus că Serbia va investiga în continuare problema.
„Aceasta este o crimă fără precedent și noi vom urmări problema foarte serios”, a spus președintele.
Anterior, omul de știință sârb Ljubisa Rakic a spus că cantitatea de uraniu sărăcit, care a fost aruncata în țările balcanice în timpul operațiunilor NATO, ar fi fost suficientă pentru a crea 170 de bombe, cum ar fi cea de la Hiroshima. Printre cele mai răspândite efecte asupra sănătății sunt deteriorarea funcției tiroidiene, cancerul și problemele fetale în timpul sarcinii.