Tensiuni grave la granița dintre Gaza și Israel

0 172

News.bg anunță că 45 de palestinieni au fost uciși și mai mult de 1.600 au fost răniti de militarii israelieni în vreme ce alte câteva mii de se îndreptau spre gardul de frontieră dintre Gaza și Israel, sub jeturi grele de gaze lacrimogene , cu care militarii încearcă să îi respingă.

Israelul afirmă că peste 10 mii de palestinieni s-au adunat lângă gardul de frontieră în mai multe puncte fierbinți. Mass-media vorbeste chiar de aproximativ 35 de mii de palestinieni.

Palestinienii cu sediul în Cisiordania și Ierusalim au fost invitați să intre în „ciocnirile cu ocupația“ și să participe la celebrarea a 70 de ani de Nakba, sau „catastrofă“, așa cum numesc palestinienii crearea statului Israel. Astăzi este Ziua Independenței Israelului, sărbătoarea națională a statului evreu.

Poliția israeliană se pregătește pentru ceremonia oficială de relocare a Ambasadei SUA la Ierusalim, care începe la 16 pm, ora României în în timp ce în oraș sunt mii de polițiști.

Parlamentarul israelian arab Youssef Dzhabariyn a anunțat că palestinienii vor protesta în fața noii ambasadei SUA la Ierusalim.

„Astăzi este o zi neagră pentru aspiranții la justiție și pace – transferul ambasadei la Ierusalim este ca un scuipat pe fața comunității internaționale și împiedică șansele de pace în întreaga regiune“, a spus Dzhabariyn.

Dzhabariyn a numit Ierusalimul de Est „teritoriu ocupat din 1967“ și anexarea acestuia – o încălcare a dreptului internațional. El a adăugat că alianța “piromana“ între Trump și Netaniahu este periculoasă și duce la macel în regiune.

Între timp, a devenit clar faptul că Liga Arabă va organiza o întâlnire de urgență pentru a discuta despre „ilegalitatea“ mutării ambasadei SUA la Ierusalim.

Mass-media egipteană afirma că reuniunea Ligii Arabe va avea loc miercuri, la nivelul reprezentanților permanenți ai Ligii Arabe pentru ca să „se opună deciziei ilegale luate de Statele Unite ale Americii.“

Leave A Reply

Your email address will not be published.