Phenianul amenință cu anularea întânirii Kim-Trump

0 164

Coreea de Nord a amenințat că va revoca întâlnirea istorică dintre liderul Kim Jong-un și președintele american Donald Trump de la 12 iunie, dacă Washingtonul presează RPDC în problema dezarmării nucleare, informează CNN citat de news.bg

Recent, Coreea de Nord a anulat discuțiile la nivel înalt cu Coreea de Sud. Decizia bruscă este rezultatul unei reacții îndreptățite din partea Phenianului față de exercițiile militare comune ale SUA cu Coreea de Sud.

Agenția centrală coreeană de știri (KCNA) a declarat că RPDC nu va accepta un ajutor economic din SUA în schimbul încetării programului său nuclear.

Primul ministru adjunct al afacerilor externe al RPDC Kim Ge-Kwan a declarat că SUA oferă compensații economice și beneficii în cazul în care sunt abandonate armele nucleare.

”Nu am avut niciodată așteptări că SUA vor contribui la dezvoltarea noastră economică, și nu vom semna un astfel de acord, în viitor”, a subliniat diplomatul.

În cazul în care administrația Trump este „cu adevărat angajată“ în a îmbunătăți relațiile cu Phenianul „ei vor primi un răspuns pe masură. Dar dacă ne încolțieste și ne forțează abandonarea doar unilaterală a armelor nucleare nu vom mai avea un interes în astfel de discuții și va trebui să-și reconsidere summit-ul”, a avertizat ministrul.

Potrivit CNN, retorica Phenian este similară cu aceea a lui Trump. În aprilie, el a spus că, dacă negocierile nu merg bine, „Voi părăsi întâlnirea.“

În această dimineață, secretarul de stat american Mike Pompeo a avut o întâlnire cu omologul său sud-coreean. Pompeo a subliniat că pregătirile pentru întâlnirea dintre Kim și Trump continuă, în același timp luându-se în considerare acțiunile RPDC.

Experții cred că Phenianul încearcă să schimbe termenii negocierilor, nu sa le încheie .

Leave A Reply

Your email address will not be published.