De ce poliție, de ce polițiști?

0 196

În zilele în care unii rup cluburile în două sau se scălămbăie în fotografii kitschoase, prin vacanțe scumpe, pe banii părinților, alții își tocesc coatele și își storc creierii, pregătindu-se pentru admiterea ”la poliție”. Te-ai întreba ce îi mai motivează pe copiii ăștia frumoși să intre într-un sistem subfinanțat, în care zilnic vezi polițiști ultragiați, înjurați și arătați cu degetul pentru fapte pe care cei care încalcă legea refuză să și le asume. Mirajul uniformei (încă) atrage ca un magnet, atât fetele cât și băieții. Și atunci este imposibil să nu te întrebi: ”de ce poliție, de ce polițist”?

Foarte mulți au impresia că admiterea la o școală de poliție sau Academia de Poliție este floare la ureche. Cine are această falsă impresie face cea mai mare greșeală. Nu subestimați pe cei care dau admitere și mai ales nu luați în râs un astfel de examen! Nu vă pierdeți timpul și banii dacă nu v-ați pregătit foarte bine! Concurența este extrem de acerbă, vă asigur! Nu mai credeți legendele cu ”știu eu cum se intră acolo”, sunt doar niște invenții ale celor incapabili să promoveze un astfel de examen. Nu mai dați vina pe fete pentru că se pregătesc mai bine decât voi, băieți!

Am spus-o și o mai spun, această profesie nu este pentru oricine, fie că vorbim de fete sau băieți. Dacă ești obișnuit/ă să-l suni pe ”tati” sau pe ”mami” pentru orice dificultate apărută, dacă nu suporți să te trezești cu noaptea în cap și să te culci foarte târziu, dacă te ”stresează” telefoanele primite în timpul liber, dacă nu suporți să vezi oameni împrăștiați pe șosele, dacă nu ești gata să sari să-ți aperi colegul/colega ca pe propria familie, dacă nu știi cum să parcurgi 300 de km. cu 5 litri de benzină, mai gândește-te dacă e ceea ce îți dorești.

Nu faceți greșeala să vă ghidați în alegerea acestei profesii pentru ”un loc de muncă stabil” sau pentru ”un salariu bun”, altfel veți avea mari surprize. Știu, din afară toate sunt floricele și toate se petrec ca în filme, adică exact ca acolo unde ”băieții buni” îi prind pe cei ”răi” și toată lumea trăiește fericită până la adânci bătrâneți. Greșit! În realitate, noi nu tragem duble și nu filmăm, totul se întâmplă în mod real. De cele mai multe ori, dacă promovezi examenul de admitere, termini școala cu bine și promovezi examenul de absolvire, vei ajunge cu puțin noroc într-un sătuc uitat de lume, cu condiții demne de filmele documentare cu Bear Grylls, unde vei mânca multe conserve, te vei încălzi la clasica sobă de teracotă și vei rezolva multe certuri între țața Leana și tanti Maricica. Te vei confrunta cu multe lipsuri, cu multe nedreptăți, vei fi apostrofat de ”plătitorii de taxe” și vei fi de multe ori în postura de a-ți blestema ziua când ai ales să fii polițist. Vei fi băgat la ”găleată” cu polițiștii care au ales să încalce legea, fără să ai nici cea mai mică vină, doar pentru că tu ești polițist ca și ei, ca și cum a fi polițist este similar cu a fi extraterestru.

Alege să fii polițist pentru dreptate și adevăr. Alege să fii polițist pentru a fi gata să ajuți necondiționat, să fii un model pentru cei din jurul tău. Te asigur, dragă viitor candidat, că dacă alegi din pasiune, vei fi un viitor polițist excepțional. Dacă alegi de ”gura părinților”, vei ajunge un viitor polițist plictisit de oamenii care te ceartă la fiecare colț de stradă. Alege cu capul și cu inima, nu cu ajutorul cuiva. Pentru că tu vei fi cel care va beneficia de fiecare alegere din viața ta, nu părinții sau cei care te sfătuiesc. Tata avea o vorbă când eram mic: ”mai bine un zugrav excepțional decât un medic extrem de slab”. Acum, când mă uit la unii dintre tinerii colegi, realizez câtă dreptate avea.

(Blogul Polițiștii au umor)

Leave A Reply

Your email address will not be published.