Putin și Macron au semnat contracte comerciale de peste un miliard de euro

0 401

Agenția TASS transmite că președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron, care se află într-o vizită oficială de două zile în Rusia, s-au întâlnit joi la Palatul Constantin din Sankt Petersburg pentru a discuta relațiile bilaterale și problemele globale, inclusiv situația din Siria și Ucraina dar și problema nucleară a Iranului.

„Suntem țări care au un statut special de membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, avem, de asemenea, legături istorice profunde, precum și legături în domeniul politicilor internaționale”, a spus Macron. „Acestea fiind spuse, cred că putem găsi soluții să colaborăm pe toate chestiunile, fie că este vorba de Ucraina, Orientul Mijlociu, Iran sau Siria”.

Discuțiile au durat aproximativ patru ore în loc de două. Vladimir Putin a descris schimbul de opinii drept „destul de util”, adăugând că acestea au fost „ținute într-o atmosferă de afaceri și în aer liber”. Președintele francez a declarat că întâlnirea a fost „extrem de directă și sinceră” și, de asemenea, „foarte fructuoasă”.

În timpul vizitei lui Macron, Rusia și Franța au semnat o serie de acorduri în valoare totală de aproximativ 1 miliard de euro, a declarat directorul executiv al Fondului rus de investiții directe (RDIF) Kirill Dmitriyev.

Păstrarea acordului nuclear iranian

Viitorul planului comun de acțiune (JCPOA) privind programul nuclear al Iranului după retragerea unilaterală a SUA a fost printre problemele principale susținute pentru discuții. Liderii rus și francez și-au reiterat sprijinul față de acordul internațional.

„Poziția noastră – poziția Rusiei – este bine cunoscută. Credem că afacerea trebuie păstrată”, a declarat Putin reporterilor după discuții.

El a reiterat faptul că s-a întâlnit mai devreme cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și s-a confirmat în cadrul reuniunii că Iranul și-a respectat toate angajamentele în cadrul JCPOA.

„Salutăm intenția nu numai a Franței, ci și a întregii Europe unite, să păstrăm această afacere. Înțelegem că nu va fi ușor să o faceți”, a spus Putin, adăugând că încheierea acordului poate avea „deplorabile” consecințe.

Macron a confirmat angajamentul Franței și al altor națiuni europene de a păstra JCPOA, dar a afirmat că acordul nuclear ar trebui să fie completat cu acorduri-cadru privind viitorul programului nuclear al țării după 2025, precum și cu privire la programul de rachete al Republicii Islamice Iran și activitățile regionale .

Liderul francez a declarat că a început deja să discute aceste probleme cu președintele iranian Hassan Rouhani.
Potrivit lui Putin, Rusia nu contestă negocierile cu Teheran cu privire la chestiunile menționate mai sus, însă astfel de discuții nu ar trebui să pună în pericol JCPOA.

Vorbind despre retragerea unilaterală a Washingtonului din afacere, care a durat un deceniu pentru a fi finalizată, Macron a descris abordarea ca fiind „nu gravă”.

El a mai spus că toate companiile din Franța și din alte țări europene ar trebui să aibă posibilitatea de a-și „menține profitul economic, în ciuda sancțiunilor acordate de SUA, și de a-și menține prezența economică în Iran”.

„Europa ar trebui să aibă o suveranitate economică mai puternică”, a spus Macron, comentând sancțiunile SUA împotriva Iranului. „Franța prevede o despăgubire pentru companiile franceze care acționează în cadrul tratatelor semnate de Franța. Sunt discutate și alte mecanisme de protejare a intereselor companiilor”.

Președintele rus, la rândul său, a reiterat faptul că Moscova s-a opus în mod constant tuturor tipurilor de sancțiuni unilaterale, pe care le consideră drept ilegale și în detrimentul economiei globale. În același timp, el a menționat că mecanismele practice de contracarare a sancțiunilor unilaterale ale SUA nu au fost discutate în timpul întâlnirii sale cu Macron.

Acordul sirian

Cei doi lideri au acordat o atenție deosebită sarcinilor de reconciliere siriene și „au fost de acord că este necesară o asistență suplimentară pentru soluționarea politică pe termen lung”.

În acest sens, președintele rus a remarcat eficiența formatului de discuții și negocieri de la Astana, care „produce rezultate semnificative”.

„De asemenea, suntem pregătiți pentru contacte cu așa-numitul grup mic (care cuprinde Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Iordania și Arabia Saudită și își coordonează activitatea cu Turcia și Germania)”, a adăugat liderul rus.

„Firește, presupunem că trebuie respectat principiul respectării suveranității”.

Putin a identificat drept sarcină prioritară înființarea unui comitet pentru reforma constituțională în Siria, care ar trebui să funcționeze sub egida ONU de la Geneva.

Macron și-a exprimat sprijinul pentru un dialog amplu cu implicarea guvernului sirian, a membrilor grupului Astana și a grupului mic, precum și a „forțelor insurgente ale opoziției democratice” și a „tuturor puterilor regionale interesate de stabilitate”.

„Trebuie să pregătim o situație postbelică în Siria atunci când pacea va domni în această țară. Acesta este scopul nostru. Încercăm să formăm o abordare incluzivă care să permită atingerea stabilității în regiune „, a spus Macron.

„Vrem să ne îndreptăm spre crearea unei noi constituții, care să permită un proces politic incluziv în Siria”, a spus el. „Despre aceasta vorbește Rusia și sunt de acord cu acest gen de abordare pentru că este corectă, și permite să se stabilească anumite reguli”.

Nu există nicio alternativă la procesul de la Minsk

Putin și Macron au abordat, de asemenea, problema reglementării ucrainene și au convenit că nu există nicio alternativă la acordurile Minsk.

Întrebat despre perspectivele unui summit pe aceastp temă, liderul rus a răspuns că procesul de pace din Donbass nu face progrese, în timp ce actualul guvern de la Kiev demonstrează puțin interes pentru soluționarea conflictului.

„Sunt profund convins că actualul guvern de la Kiev nu caută soluționarea, din cauza noilor evoluții politice interne în țară, legate de viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare [care vor avea loc anul viitor]”, a spus Putin.

Cu toate acestea, a adăugat că nu există nicio alternativă la discuțiile din Minsk și formatul Normandiei, care cuprinde Rusia, Germania, Franța și Ucraina.

„Rusia este gata să o susțină [formatul Normandiei], suntem pregătiți să ne întâlnim la toate nivelurile, însă, firește, fiecare dintre aceste întâlniri ar trebui să fie bine pregătită și să se încheie cu o notă pozitivă”, a spus el.

Macron a adăugat că soluționarea conflictului ucrainean a fost „o condiție esențială pentru revenirea relațiilor de calm între Rusia și Europa”.

„Suntem cu toții interesați de acest lucru” a spus el. „I-am spus președintelui Putin că lunile următoare vor fi cruciale dacă vrem să punem capăt acestui conflict”.

„Săptămâna viitoare, va avea loc o întânire a grupurilor tehnice, urmată de o întâlnire a formatului Normandia la care participă miniștri de externe”, a continuat Macron. „Aș vrea să putem realiza progrese practice în această chestiune”.

Probleme umanitare

Cei doi lideri au abordat, de asemenea, problema spațiului cibernetic, care, după Putin, a devenit o „sferă vitală a vieții, care afectează milioane de oameni”.

Președintele rus a solicitat acceptarea unor norme și standarde internaționale comune pentru activitățile și controlul spațiului cibernetic.

„Pentru fiecare acțiune, există o reacție”, a spus el. „Pentru a preveni reacțiile nedorite, ar trebui să convenim asupra unor reguli pentru acele acțiuni, pe baza unui cod de conduită pentru acest sau acel domeniu”.

„Când omenirea a conceput arme nucleare, bombe atomice, lumea a realizat pericolul și a convenit asupra unor reguli pentru a preveni tragedia”, a continuat el. „Până acum, a devenit evident că spațiul cibernetic este o sferă vitală a vieții, care afectează milioane de oameni”. Alte probleme umanitare au fost, de asemenea, ridicate la discuții, a spus Macron.

„Am vorbit despre drepturile omului în timpul întâlnirii noastre și am atins multe probleme, inclusiv cazul scenaristului ucrainean Oleg Sentsov și al regizorului rus Kirill Serebrennikov”, a spus el.

„Aceste două aspecte sunt foarte sensibile pentru Franța, deoarece unitatea culturală franceză este foarte preocupată de acestea”, a spus el. „Sper că vom putea avea un dialog în această privință.”

Răspunzând la întrebarea reporterului francez pe această temă, Putin a răspuns că Sentsov „a fost reținut pentru plotarea atacurilor teroriste, nu pentru activitatea sa de jurnalist”. „Sunt extrem de surprins de faptul că tu, jurnalist francez, nu pui întrebări cu privire la restricțiile pentru jurnaliștii ruși din Ucraina”, a spus liderul rus.

„Foarte recent, colegul tău, jurnalist rus, a fost acuzat de înaltă trădare pentru poziția sa publică și pentru activitatea sa de jurnalist”, a continuat Putin. „Din anumite motive, nu vă preocupați de soarta lui. Acest lucru este ciudat”.

Putin și Macron vor avea o agendă comună de lucru vineri, în cadrul Forumului Economic Internațional de la St Petersburg, la care președintele francez participă în calitate de invitat de onoare.

„Ne vom întâlni cu oamenii de afaceri ruși și francezi, vom vorbi cu membrii consiliului de coordonare a Dialogului Trianon și vom face discursuri în timpul sesiunii plenare a forumului”, a spus Putin.

Leave A Reply

Your email address will not be published.