Germania: Caricatura lui Erdogan „Free Speech”; caricatura lui Netanyahu „Anti-Semită”

0 168

Caricaturistul Dieter Hanitzsch de la Süddeutsche Zeitung a fost concediat pentru o caricatură a premierului israelian Benjamin Netanyahu – chiar dacă angajatorii ziarului l-au apărat sub argumentul „libertăţii de exprimare” pentru un desen asemănător cu preşedintele turc Recep Erdogan. Süddeutsche Zeitung – unul dintre cele mai mari ziare din Germania – a fost criticat intens de lobby-ul evreiesc din Germania ca urmare a publicării săptămâna trecută a caricaturii lui Dieter Hanitzsch.

Caricaturistul îl prezintă pe Netanyahu în îmbrăcămintea interpretei evreice „Netta” (care a câştigat concursul Eurovision cu un zgomot scârţâit, care putea fi descris ca „muzică” doar de către analfabeţi artistici), cu o rachetă militară în mână.î

Racheta are o stea a lui David pe ea, iar în cuvintele „Eurovision Song Contest”, o stea a lui David a înlocuit cuvântul „v.” În caricatură, Netanyahu spune „Anul viitor în Ierusalim!” – o întâlnire precisă a prim-ministrului israelian, care este, de asemenea, un joc de cuvinte despre fraza frecvent utilizată de evrei de-a lungul secolelor referitoare la dorinţa lor de a se întoarce în Palestina.

Desenul a fost imediat atacat ca fiind „antisemit” de către Felix Klein, care lucrează în funcţia de „comisar antisemitism” al guvernului german, şi care a susţinut că îi amintea de caricaturile din publicaţia Der Stürmer din epoca nazistă. Redactorul-şef al Süddeutsche Zeitung şi-a cerut scuze oficial pentru publicarea desenului şi l-a concediat imediat pe Hanitzsch, care a refuzat să-şi ceară scuze negând că desenul său este antisemit în vreun fel.

Concedierea lui Hanitzsch este în contrast puternic cu comportamentul Süddeutsche Zeitung într-un caz anterior din 2016 care îl implică pe Hanitzsch şi caricatura preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Aceste caricaturi l-au ilustrat pe Edrogan ca pe un stereotip „turc otoman” complet, cu turban, mantie şi iatagan, pictând graffiti reprezentând suspendarea „libertăţii de opinie”. Atunci când guvernul turc a atacat acest desen, editorii Süddeutsche Zeitung au refuzat să-l concedieze pe Hanitzsch şi l-au apărat spunând că este vorba despre „libertatea de exprimare” şi că este normal să caracterizeze figurile publice în acest fel.

Hanitzsch, care pretinde a fi liberal, a descoperit totuşi că modul în care „libertatea de exprimare” şi „democraţia” se aplică numai atunci când sensibilităţile unei anume comunităţi nu sunt afectate: şi că atunci când aceleaşi standarde se aplică israelienilor, „libertatea de exprimare” zboară pe fereastră.

(Karen Smith)

Leave A Reply

Your email address will not be published.