Arabia Saudită amenință Qatarul cu războiul

0 133

Arabia Saudită a amenințat cu acțiune militară împotriva Qatarului, dacă acesta continua să ia măsuri de achiziționarea din Rusia a sistemului de cele mai avansate rachete S-400, a informat „Le Monde“ citat de news.bg

Bazându-se pe informațiile obținute, ziarul afirmă că Riyadhul a scris o scrisoare către președintele francez Emmanuel Macron cerindu-i să intervină pentru a preveni neînțelegerea și pentru a contribui la menținerea stabilității regionale.

Până în prezent, Palatul Elysee sau Ministerul francez de Externe nu au comentat informațiile.

Arabia Saudită, susținută de alte puteri regionale, inclusiv Bahrain și Emiratele Arabe Unite a rupt relațiile cu Qatarul în luna iunie a anului trecut, acuzând Doha ca susține grupurile islamiste radicale și ca este prea aproape de Iran – marele adversarul al Riyadhului.

Ulterior, ele au impus sancțiuni economice asupra Qatarului, care le-a respins în mod repetat.

Într-un efort de a-și ușura izolarea, Qatar a căutat noi prieteni, inclusiv Rusia.

În luna ianuarie, emiratul a anunțat că discuțiile cu Moscova privind livrarea sistemului modern de apărare C-400 sunt într-o “etapă avansată”.

Potrivit news.bg, în scrisoarea trimisă președintelui francez, regele saudit Salman și-a exprimat „profunda îngrijorare“ din cauza convorbirlor între Doha și Moscova și a avertizat asupra riscului unei escaladari.

Arabia Saudită “va fi gata să ia toate măsurile necesare pentru a elimina acest sistem de apărare, inclusiv gata de acțiune militară”, scrie “Le Monde”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.