“Fotbalul joc de bărbați” a devenit…Joc de magnați!

0 138

…Încântătorul comediant, în dramaturgie și proză, Ion Băieșu a fost, totodată, și un admirabil cronicar sportiv, savuroasele sale “tablete” dedicate “Sportului Rege”, ca și ale inegalabililor Fănuș Neagu și Teodor Mazilu, au stimulat, dacă nu chiar format o generație, două de comentatori și cronicari sportivi. Câteva dintre aceste bijuterii gazetărești ale fascinantului Guță Băieșu au fost adunate într-un volum de mare succes “Fotbalul joc de barbați”, aflat la loc de preț în biblioteca mea, cu un onorant autograf. Se referea la vremurile când Fotbalul (ca și Sportul în general!) era o morală activă. Astăzi, el a devenit Industrie sau, prin unele locuri (aveți exemple, nu mă îndoiesc!), o bișniță. Și, ca atare, o întreagă armată lucrează din plin ca Afacerea financiară de proporții să meargă mai departe. Sigur că FIFA și UEFA nu pot decât să supravegheze, profitabil, Afacerea, încercând să o prezinte marelui public, adică sutelor de milioane de spectatori din lumea-ntreagă, ca o minunată Poveste fără cusur.

…Că lucrurile nu stau chiar așa o demonstrează semifinalele Ligii Campionilor din ultimii doi ani. Ca alibi, în numele Fair-play-ului mult trâmbițat, la actuala ediție a Mondialului au apărut două elemente noi: VAR, consultarea video în privința unor faze dubioase, și introducerea “cartonașelor”, galbene și roșii, între criteriile de departajare la calificărea din grupe. Teoretic, minunat! Practic…

…Argentina s-a calificat în “optimi” ajunată de VAR, pentru că hențul, comis de Rojo pe final de meci în bătălia cu Nigeria, se vedea și din satelit. Numai că, acolo, în cabina arbitrilor-video, decizia era luată, se vede, mai demult! Vă dați seama că o calificare a mai modestei echipe africane în dauna titratei Argentina ar fi însemnat un dezastru financiar pentru organizatori, căci 50.000 de suporteri veniți de la Buenos Aires ar fi trebuit să plece acasă! Adică, 50.000 de locuri de cazare, de mese la restaurant, de cumpărături suspendate pentru câteva zile!?! Cum așa?!… Mă bucur, sincer, că Messi rămâne în prim-plan, nu pot să uit câte nopți magice ne-a oferit, dar, la fel de deschis, nu pot trece peste furtul cu… VAR murdar!

…Japonia a ajuns și ea în “optimi” printr-un alt sofism FIFA: a avut mai puține cartonașe galbene decât vicecampioana Africii, Senegal. Foarte bine că se acordă atenție sportivității!… Numai că “samuraii albaștri” au mimat fotbalul în ultimele 10 minute ale meciului cu Polonia, când se aflase că sunt calificați la “cartonașe”! Un ordinar non-combat, care în box ducea la oprirea meciului, o mutilare a fair-play-ului elementar, iată, Premiat cu o calificare putredă!

…Oare, în vremea Fotbalului ca Joc de magnați, va ajunge FIFA să pedepsească parodii de prost gust ca Danemarca-Franța 0-0 (scor la care ambele team-uri au mers liniștite, braț la braț, în “optimi”, în timp ce stadionul huiduia!?!) și de genul ultimelor 10 minute ale penibilului final de meci Japonia-Polonia?
…SINCER, nu se va întâmpla vreodată așa ceva! Unde-s milioane, miliarde de euro sau dolari, nu trebuie să căutăm Etică! Fotbalul și Sportul au încetat demult să mai fie o Morală activă!
***
…Astăzi, “Optimile”!… Franța-Argentina, la ora 17, la Kazan…Uruguay-Portugalia, ora 21, la Soci… Un fel de zi H în duelul Europa-America de Sud. Nu mai am favoriți. Cum și francezii și argentinieni au ajuns cam pătați în “optimi”, nu fac nicio alegere. Dincolo, Uruguay-ul, singura formație ce nu a primit gol în Grupe, are Echipă, lusitanii îl au pe Ronaldo! Pe diseară…

P.S. Acest Mondial-Kazaciok m-a umplut de bucurie, citind corespondențele trimisului “Gazetei Sporturilor” în Rusia, mai tânărul Theodor Jumătate, și ascultând comentariile TV din studio ale lui Adrian Soare, tânăr și el! Gazetăria sportivă are valori în continuare în România! Rămâne ca și Fotbalul Românesc să revină, acolo, sus, unde a fost cândva!

(Mircea M.Ionescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.