Israelul a doborât cu rachete ”Patriot” un avion de luptă Suhoi aparținând armatei siriene

0 179

Israelul a dborât un avion de luptă sirian care s-ar fi infiltrat în spațiul aerian al țării, a declarat armata israeliană, citată de news.bg.

Potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor armate israeliene, aparatul „Suhoi“ a fost observat, după ce a intrat doi kilometri în spațiul aerian al Israelului și a fost doborât de două rachete „Patriot“.

Militarii israelieni au precizat că avionul sirian a decolat de la Air Force Base T-4 aproape de Hama, care a fost ținta a cel puțin două lovituri aeriene israeliene în trecut. Baza este utilizată de forțele iraniene și adăpostește centrul de comandă pentru operațiunile cu avioane fără pilot din Iran în Siria.

Guvernul sirian susține că avionul a fost lovit în timp ce actiona în sudul Siriei, în spațiul aerian sirian.

Potivit Sky News avionul arab s-a prăbușit în sud-vestul Siriei, în apropiere de Yarmouk, care se află încă sub controlul grupării teroriste DAESH ( „Statul Islamic“). Pentru moment, nu este clar dacă piloții au fost catapultați înainte de decolarea avionului.

Agenția națională siriană SANA, cu referință la o sursă militară, a anunțat că avioanele forțelor aeriene ale Siriei îndeplinesc misiuni militare împotriva teroriștilor în valea Yarmouk, în spațiul aerian al Siriei.

Sursa a declarat agenției RIA Novosti că avionul doborât nu a intrat în spațiul aerian al podișului Golan, aflat sub ocupație. Potrivit lui, avionul a fost atacat în timp ce se afla deasupra teritoriului sirian, la Est de linia de delimitare, în apropiere de orașulului Sidon, în timpul realizării unei misiuni de luptă: a atacat pozițiile teroriștilor ISIS la marginea văii Yarmouk.

Unul din piloții avionului sirian doborât de militarii israelieni a decedat, iar soarta celui de-al doilea nu este cunoscută, a anunțat agenției RIA Novosti surse din cadrul forțelor militare siriene.

“Pilotul avionului Suhoi, colonelul Omran Muri, a decedat. Soarta celui de-al doilea pilot nu este cunoscută”, a anunțat sursa citată.
Aceasta este a doua oară din 1985 încoace când forțele aeriene israeliene au doborât avioanele de luptă siriene fabricate Rusia. Cazul precedent a fost în 2014, când Israelul a doborât un Su-24, care a intrat în spațiul aerian israelian pe Înălțimile Golan.
Sistemele de apărare antirachetă ale Israelului s-ar fi declanșat în timp ce sirenele de alertă de atac au fost activate în așezările israeliene de pe Înălțimile Golan, în apropiere de granița cu Siria.
Mii de localnici s-au grăbit să ajunga azi în adăposturi, pentru a doua oara. Cei care trăiesc în partea de nord a Israelului au văzut urme albe pe cer, ca și cele lăsate în urmă de interceptoarele de rachete.

Ieri, Israelul a tras două rachete din sistem de interceptare „Praștia lui David“ împotriva a două rachete siriene, care, pretind israeliții, transportau aproximativ o jumătate de tonă de explozibili, fiecare dintre ele având ca țintă Israelul. În cele din urmă, acestea au căzut pe teritoriul Siriei.

Incidentul de ieri, care, în cele din urmă, s-a dovedit a fi o alarmă falsă, a fost primul cunoscut în ceea priveste funcționarea sistemului de apărare antirachetă „Praștia lui David“, care a fost pus în funcțiune anul trecut.

Leave A Reply

Your email address will not be published.