(VIDEO) Catastrofă naturală în GRECIA: Peste 50 morţi şi 104 răniţi în incendii

0 616

Peste 50 de persoane’ au murit în incendiile care au devastat luni împrejurimile Atenei, a anunţat în cursul nopţii purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos, relatează AFP şi DPA.

Majoritatea victimelor au fost prinse în capcană de flăcări în sectorul localităţii balneare Mati, aflată la 40 km nord-est de Atena, la domiciliu sau în maşină, a precizat el într-un discurs susţinut la televiziune.

Dimitris Tzanakopoulos a spus că numărul răniţilor este acum de „peste 104”, dintre care 11 grav. Printre răniţi se află 16 copii, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit DPA, în zona metropolitană a Atenei a fost instituită starea de urgenţă. Pompierii au anunţat că există 90 de răniţi în flăcări la vest de Atena, unii dintre ei în stare gravă.

Potrivit informaţiilor din media locale de marţi dimineaţă, bilanţul oficial ar putea creşte pe măsură pe echipele de salvare avansează în zonele devastate de flăcări.

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a scurtat o vizită în Bosnia-Herţegovina pentru a reveni de urgenţă în Grecia. El a sugerat că unele incendii ar fi fost declanşate de piromani.

Tsipras a dispus mobilizarea unui număr suplimentar de salvatori şi de pompieri de la departamentele şi serviciile de urgenţă din regiunile vecine şi a cerut asistenţă din partea armatei, potrivit postului de radio de stat grec.

Atena a activat şi mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru şi Spania şi-au oferit deja ajutorul, susţine Yannis Kapakis, secretarul general al Protecţiei civile din Grecia.

Înainte de căderea nopţii, televiziunile au difuzat imagini cu locuitori care încercau să fugă cu maşinile şi cu numeroase imobile afectate de flăcări.

„Dacă nu aş fi plecat, aş fi ars”, a spus Maria, o pensionară de 67 de ani care locuieşte la Mati, contactată telefonic de AFP. Pentru că nu a mai avut timp, ea a trebuit să-şi abandoneze cei doi câini pentru a se refugia într-o localitate apropiată.

Zonele sinistrate erau acoperite cu nori de fum, care au acoperit şi cerul capitalei, iar traficul rutier şi alimentarea cu electricitate au fost perturbate.

Incendiile s-au declanşat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Potrivit serviciilor meteorologice, condiţiile ar urma să rămână dificile marţi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.