Urmând îndemnul lui Soros, UE alocă bani țărilor care acceptă migranți

0 196

Comisia Europeană a propus statelor membre să acorde stimulente țărilor care sunt de acord să înființeze centre de primire pentru migranții recuperați din Marea Mediterană urmând astfel îndemnul miliardarului progresist Soros care a sfătuit UE în repetate rânduri să aloce sume mari de bani țărilor care sprijină migrația din lumea a 3-a.

Comisia a anunțat planurile de a oferi statelor membre care iau migranți mediteraneeni maximum 5.300 de lire sterline (7000 de dolari) pe migrant, informează publicația Der Standard.

Noua mișcare vine după ce populistul Ministru de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a închis frontierele și porturile țării atât pentru ONG-urile salvatoare, cât și pentru celelalte nave care au adus migranți din coasta nord-africană.

Noul plan al Comisiei va viza crearea unor centre de primire pentru azilanți finanțate de UE, care vor funcționa împreună cu infrastructura de azil existentă în statele membre, dar care vor permite accelerarea procesului de e a detemina dacă un migrant are sau nu dreptul la o cerere de azil în cadrul blocului politic.

Suma de 5.300 £ va fi alocată doar dacă statele membre ar transferă solicitanții de azil din instituțiile de primire ale UE în propriile sisteme.

Sute de milioane de euro vor fi puse la dispozitie pentru a finanța proiectul, deși cifrele exacte nu au fost încă publicate.

„Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de soluții europene comune la problema migrației și suntem gata să ajutăm statele membre și țările terțe să colaboreze mai bine la debarcarea celor care au fost salvați”, a declarat Comisarul UE pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos.

Comentand propunerea, diplomații UE au afirmat că scopul a fost să se pună capăt așa-numitului „factor de atracție” care încurajează tot mai mulți migranți să plăteasca contrabandiști și să încerce călătoria spre Europa din țări precum Libia.

Agenția de frontieră Frontex a acuzat anterior ONG-urile de transport migranți care operează în largul coastei Libiei ca fiind un „factor de atracție”, în timp ce procurorii italieni au mers mai departe și i-au acuzat că lucrează direct cu contrabandiștii.

(Karen Smith)

Leave A Reply

Your email address will not be published.