Modelul Boeing 737 MAX 8 implicat în două accidente aviatice

0 124

Finalul săptămânii care tocmai s-a încheiat a adus o catastrofă aviatică soldată cu 157 de victime. Este vorba de un Boeing 737 MAX 8, operată de compania etiopiană AvionAn care zbura pe ruta Addis Ababa către Nairobi.Potrivit datelor de pe website-ul de monitorizare a curselor aeriene Flightradar24, după decolare avionul a avut oscilaţii de viteză în urcare. Potrivit directorului general al companiei, pilotul a comunicat controlorului de trafic că are „dificultăţi” şi a cerut să revină pe aeroportul Bole din Addis Abeba. I s-a dat permisiunea să se întoarcă, dar avionul s-a prăbuşit la 62 de kilometri sud-est de Addis Abeba.

Avionul implicat în accident fusese livrat companiei Ethiopian Airlines în noiembrie anul trecut şi avea numai 1.200 de ore de zbor. Printre pasageri se numără 32 de kenyeni, 18 canadieni, 9 etiopieni, 8 italieni, 8 chinezi, 8 americani, 7 britanici, 7 francezi, 6 egipteni, 5 olandezi, 4 indieni, 4 slovaci, câte trei austrieci, suedezi şi ruşi, câte doi marocani, spanioli, polonezi şi israelieni şi câte un pasager din Belgia, Indonezia, Somalia, Norvegia, Serbia, Togo, Mozambic, Rwanda, Sudan, Uganda şi Yemen. Naţionalităţile celorlalţi pasageri nu sunt deocamdată cunoscute, iar patru dintre ei au paşapoarte ONU şi încă nu este clar din ce ţări provin.

În toamna anului trecut, tot un 737 MAX8 s-a prăbușit în mare, în Indonezia la scurt timp după ce a decolat și la aproape aceiași atitudine cu aeronava Ethiopian Airlines.

China a blocat zborurile avioanelor Boeing 737 Max 8

Potrivit BBC, companiile aeriene trebuie să suspende operaţiunile tuturor avioanelor Boeing 737 Max 8, luni, înainte de ora locală 18.00.

În ultimele cinci luni, acesta a fost al doilea accident în care a fost implicată o aeronavă 737 Max 8, după Lion Air din octombrie. Experţii au avertizat că este prea devreme să se spună care au fost cauzele care au provocat prăbușirea aeronavei.

„Având în vedere că în ambele accidente au fost implicate avioane Boeing 737 Max 8 noi şi au avut loc în timpul fazei de decolare, există o similaritate”, a transmis într-un comunicat Administraţia Aeronautică Civilă din China. Mai multe linii aeriene chineze vor fi afectate de această suspendare, între care Air China, China Eastern Airlines şi China Southern Airlines.

Peste 90 de avioane Boeing 737 Max 8 sunt folosite în China. Acest model de aeronavă este relativ nou, fiind folosit în aviația civilă din 2017. Compania Boeing a transmis că regretă accidentul şi a trimis o echipă să ofere asistenţă tehnică în investigaţie. Ancheta va fi condusă de autorităţile etiopiene şi vor participa experţi de la Boeing şi National Transportation Safety Board din SUA. În afara liniilor aeriene din China, mai multe companii au oprit operaţiunile 737 Max 8. Luni, reprezentanţii Ethiopian Airlines au anunţat că flota companiei se află la sol până la noi ordine, ca măsură de precauţie.

TAROM va achiziționa cinci avioane Boeing 737 MAX 8, printr-o tranzacție în valoare de 586 de milioane de dolari. Blue Air va comanda șase aeronave tip Boeing 737 MAX 8.

Leave A Reply

Your email address will not be published.