23, doar pentru ei!

0 205

Iohannis, Dăncilă, Barna, Diaconu, Bruynselles, Călinescu, Cumpănașu, Stanoevici, Funar, Pleșioanu, Paleologu, Cataramă, Hunor, șamd… sunt doar niște nume atașate unor personaje. Pentru că oamenii primesc nume și sunt botezați. În rest, dincolo de orice tăgadă, aceste personaje reprezintă sisteme, doctrine politice incerte și cu valențe amalgamice de stânga, centru sau dreapta, fracțiuni din servicii, grupuri de interese, multinaționale, milionari reali sau de  carton, dar cel mai probabil, frizând certitudinea, aceste nume se reprezintă pe sine, pentru interesul personal nicidecum unul național, iar populismul împrăștiat public cu generozitate este doar o gargară publică cu rol de purificare națională. Și sunt în total 23 de nume, din care va trebui să alegem doar unul.

Știu că aceste acuzații sunt cam forțate! Poate că îi subestimez pe acești candidați, dar să nu uităm că riscul este la noi, la alegători. Pentru că cei care și-au ales să candideze nu au nimic de pierdut, nici măcar la capitolul imagine personală, pentru că deja au fost măcar o singură dată tăvăliți în spațiul public, chiar și pentru o neinspirată declarație publică.

Ne alegem președinții în funcție de mesajele lor electorale. Când aceste mesaje coincid ca fundament, ca idee, direcție și mesaj, ce-i diferențiază? Pornim războaie, români vs români, indiferent de apartenență, de rezidență sau etnie. A devenit un motto existențial războiul personal fiecare vs fiecare, idei vs idei, principii (contrafăcute sau nu) vs principii.

Vă plictisesc?! Știu că sunteți foarte ocupați să vă dați cu părerea pe rețelele de socializare, iar cei care trăiți cu impresia reușitei unei manipulări a maselor bazându-vă pe fragilitatea notorietății dobândite, erijându-vă în mari formatori de opinie sau deținători ai unicului adevăr cu putință, sunteți extrem de ocupați cu stabilirea orbitei pe care trebuie deturnați cei care sunt curioși și mai degrabă nepricepuți într-ale misterelor politicii de tip orientalo-balcanic, dar riscul rămâne la noi, la cei care nu ne implicăm decât prin exprimarea votului. Iar riscul nostru poate fi absorbit de gargara prezidențiabilă, prin care fiecare candidat își curăță gâtul de greața stârnită de popor.

Poate ar trebui să renunțăm la neutralitatea de tip ”alienat aflat în expectativă” și să ne implicăm mai mult decât la nivelul micilor războaie de tip Facebook. În acest fel, alți imuni ca și noi ar sesiza că suntem tot mai implicați și ca atare poate vor face și ei un pas pentru îndepărtarea candidaților de zona confortabilă a manipulării și a promovării grupurilor de influență sau a grupărilor de tip mafiot, grupuri sau grupări care îi creditează și le sponsorizează campaniile.

Să nu-mi spuneți că nu este problema noastră! Ba este! Terminați cu neutralitatea, pentru că această neutralitate derutează, mai ales procentul celor nehotărâți și scârbiți! Și mai este un aspect de precizat, foarte important! Niciodată cei ajunși președinți, nu vor avea conștiință și nu-și vor asuma consecințele acțiunii lor sau lipsei acțiunilor lor! Ca atare, dacă la noi mai este vie conștiința, chiar dacă are pulsul slab, s-o facem să conteze!…

Leave A Reply

Your email address will not be published.