Moscova: Asasinarea generalului Qassem Soleimani, o aventură periculoasă

0 263

Moscova a reacționat imediat după asasinarea în urma unui atac cu rachete inițiat de SUA a șefului forțelor speciale QUDS al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, generalul Qassem Soleimani. Ministerul de Externe al Rusiei consider acest atac ca fiind aventuros iar urmările sale vor fi cu siguranță o creștere a tensiunii în regiune.

”Pornim de la faptul că asemenea acțiuni nu contribuie la identificarea căilor de soluționare a complexelor probleme acumulate în Orientul Mijlociu, ba dimpotrivă, conduc la o nouă rundă de escaladare a tensiunii în regiune”, se arată în poziția oficială a Rusiei.

În schimb, cunoscutul analist politic, Vladimir Sajin, expert științific la Centrul pentru studierea țărilor din Orientul Mijlociu, a apreciat că Washingtonul și Teheranul nu sunt interesate de un război de anvergură, dar că, după atacul american asupra aeroportului din Bagdad, se vor intensifica ”împunsăturile” reciproce.

”Cu siguranță situația în regiune s-a agravat serios după acest atac. Ayatollahul Ali Khamenei a promis deja să răzbune moartea generalului. Totuși, eu nu cred că se va ajunge la un război de amploare. Dar ”împunsăturile” de ambele părți se vor intensifica, după părerea mea” a declarat pentru agenția de presă TASS, analistul Vladimir Sajin.

El a precizat că aceste ”împunsături” vor însemna acte de diversiune din partea Iranului și și chiar inițierea de atacuri cu rachete asupra unor îinte militare americane din Orientul Mijlociu.  Expertul spune că Teheranul deține poziții puternice în Siria, Irak, dar și în alte țări unde există comunități șiite, dar nici Iran, nici SUA nu sunt interesate de izbucnirea unui mare război în actualele condiții de politică internă, deloc simple, din ambele state.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-o conversație telefonică cu secretarul de stat american, Michael Pompeo, a subliniat că asasinarea generalului iranian Quassem Soleimani este încălcarea flagrantă a dreptului internațional, se spune într-o declarație emisă de Ministerul de Externe rus.

„Situația a fost discutată în legătură cu asasinarea de către armata americană a comandantului forțelor speciale ale Corpului de Gardă Revoluționară Islamică Iraniană, Quassem Soleimani, în timpul unui atac pe aeroportul din Bagdad, menționează Ministerul rus de Externe. Lavrov a subliniat că acțiunile intenționate ale unui stat membru ONU de eliminare a funcționarilor oficiali ai unui alt stat membru al ONU, în plus, pe teritoriul unui al treilea stat suveran, fără aprobarea acestuia, încalcă grosolan principiile dreptului internațional și merită să fie condamnate. „

Leave A Reply

Your email address will not be published.