Produsele chinezești poartă virusuri?

0 260

Alături de unii politicieni americani care numesc noul coronavirus “virusul chinezesc” şi “virusul Wuhan”, sunt persoane în Occident care răspândesc zvonuri cum că produsele cumpărate din China poartă virusuri și boicotează produsele”made în China”.

Acest argument senzațional, la fel ca și practica rasismului şi atacurile politice, are ca scop de a stigmatiza China, a stârni şi a provoca conflicte între China şi alte ţări, pentru a obţine profituri.

De fapt, Organizația Mondială a Sănătății (OMC) a explicat că noul coronavirus nu se poate transmite prin produsele fabricate în China sau în oricare altă țară unde sunt raportate cazuri cu pneunomie virală. Un studiu prezentat recent pe The New England Journal of Medicine arată că noul coronavirus persistă pe diferite obiecte cu durată diferită și chiar dacă cel mai mult poate supraviețui pe plastic și oțel, timpul nu este mai mare de 72 de ore. Cu alte cuvinte, numai dacă se adoptă măsurile necesare de protecție și dezinfecție, obiectele nu pot transmite virusul.

În prezent, pandemia s-a întins în peste 180 de țări și regiuni. După logica celor care susțin că “produsele fabricate în China pot transmite virusuri”, mai toate produsele din lume poartă viruși? Atunci cum mai combate lumea epidemia?

Desigur, pentru cei care caută certuri, știința și bunul simț pot fi prefăcute ca fiind invizibile. Ei născocesc diverse zvonuri doar cu scopul de a se folosi de panica oamenilor față de virus în a-și îndrepta atacul împotriva Chinei.

În calitate de cea mai mare țară producătoare de echipamente de protecție și măști medicale, China a înregistrat într-o perioadă de timp de după producerea epidemiei un mare deficit de materiale medicale în țară. Pe măsura ce situația internă s-a îmbunățit tot mai mult, companiile și-au reluat succesiv activitatea de producție și mari cantități de produse și materiale au fost lansate prompt pe piață. Luând ca exemplu măștile, capacitatea de producție zilnică a ajuns la 116 milioane de exemplare, de 12 ori mai mare decât în perioada anterioară epidemiei.

Bazându-se pe conceptul comunității cu un destin comun și responsabilitățile unei puteri, în condițiile în care sunt satisfăcute nevoile interne, China a oferit altor țări ajutoare cu materiale medicale, în limita capacităților sale. Potrivit statisticii, China a oferit ajutor urgent pentru zeci de țări între care Pakistan, Iran, Coreea de Sud, Japonia, Italia, Uniunea Africană.

În același timp, guvernul chinez încurajează și sprijină companiile din țară să-și amplifice producția, creând facilități achizițiilor altor țări. Potrivit Bloomberg, urmare a faptul că noul coronavirus a provocat peste 15.000 de decese la nivel global, medicii de la Milano și până la New York sunt disperaţi să găsească echipamente de terapie respiratorie, în timp ce fabricile chineze funcționează la capacitatea maximă pentru a satisface cererea din străinătate.

Guvernatorul din New York, Andrew Cuomo, a declarat recent că statul are nevoie de 30.000 de echipamente de terapie respiratorie, ventilatoare, iar acum nu sunt decât 5.000 – 6.000 de astfel de dotări. Stephen Roach, un cercetător senior la Universitatea Yale din Statele Unite, a scris recent că, dacă China și Statele Unite cooperează în luptă antiepidemică, Statele Unite pot achiziționa din China materiale medicale de urgență și pot salva viața a numeroși americani în timp util.

Cu toate acestea, de la afirmația cu sânge rece a secretarului american al Comerț,Wilbur Ross, făcută la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit căreia epidemia va ajuta „să accelereze fluxul înapoi în SUA al locurilor de muncă, la directorul Comisiei Naționale pentru Comerț de la Casa Albă, Peter Navarro, care solicita Casa Albă să utilizeze decrete administrative pentru a transfera lanțuri de aprovizionare medicală din China și alte țări înapoi în Statele Unite, unii politicieni din Statele Unite intenționează să profite de epidemia și să promoveze practicile de „decuplare” pentru a-și consolida politicile unilateraliste și antiglobalizare.

Un alt scop al lor este producerea instigaţiilor în relaţiile Chinei cu lumea exterioară şi împiedicarea paşilor Chinei făcuţi în cooperarea cu alte state.

Aprofundarea din ultimii ani a reformei şi deschiderii în China creează altor state oportunităţi uriaşe de dezvoltare. Liderul chinez Xi Jinping a subliniat în convorborile sale avute cu alţi lideri că China este dispusă să împărtăşească fără rezerve cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi comunitatea internaţională experienţa sa în prevenirea răspândirii epidemiei şi tratarea acesteia, oferind totodată ajutoare internaţionale şi făcând un “drumul mătăsii al sănătăţii”.

Xi Jinping a fost prezent, joi, la Beijing la un summit online al G20 dedicat eforturilor împotriva COVID-19. China speră să fie promovate cu acest prilej activităţile internaţionale comune de prevenire şi controlare a epidemiei, să fie îmbunătăţită gestionarea globală şi să fie reduse influenţele negative create de epidemia asupra economiilor. Analiştii susţin că China îşi demonstrează forţa de conducere în acest moment crucial în care întreaga lume luptă împotriva COVID-19. Se poate spune că epidemia nu va îndepărta China cu lumea, ci va contribui la o cunoaştere şi înţelegere mai bună a lumii asupra conceputlui chinez de o comunitate cu un destin comun.

Cooperarea rămâne singura alegere a umanităţii în faţa epidemiei. Cei care văd lumea din perspectiva virusului nu realizează că sunt deja infectaţi profund în minte. Vorbele false produse de ei fac din ei ceva de râs pe arena internaţională.

Leave A Reply

Your email address will not be published.