Adrian Vasile – E o responsabilitate enormă ca selecţioner, acum voi avea o ţară întreagă în spate

0 332

Noul selecționer al echipei naționale de handbal feminin a României, Adrian Vasile, a declarat, marţi, în conferinţa de presă în care a fost prezentat oficial, că simte o responsabilitate enormă în noua funcţie deoarece acum va avea “o ţară întreagă în spate”.

“După ce nu am putut să accept propunerea de la începutul anului trecut, am ştiut că voi face tot ce pot ca să mi se mai ofere această şansă. Îmi doream foarte mult, nu exista în capul meu ideea de a refuza. Eu îmbrăţişez orice provocare şi cred că sunt foarte ambiţios de fel. Prima mare provocare a fost să fiu antrenorul principal al echipei CSM Bucureşti, iar acum mă bucur că a venit şi acest pas la naţională. Este o responsabilitate enormă pe care o voi avea. Pentru că de la a juca la o sală cu 5.000 de spectatori, acum să ai o ţară întreagă în spate care se uită la tine şi te susţine… e cu siguranţă altă responsabilitate şi altă dimensiune. Eu am crescut cu echipa naţională a României şi consider că dacă vrei să fii cineva în sportul ăsta trebuie să îţi cânte imnul. Nu mi s-a întâmplat ca jucător, dar mă bucur foarte tare că mi se va întâmplă acum”, a explicat el.

Adrian Vasile nu a făcut modificări în staff-ul naţionalei cu excepţia postului de antrenor secund, acesta urmând să fie ocupat de norvegianul Bent Dahl.

“Antrenor secund va fi Bent Dahl, un antrenor din Norvegia, apoi antrenor cu portarii Jaume Fort Mauri… de fapt, singura modificare în staff-ul tehnic pe care am făcut-o a fost aceea de a coopta un antrenor secund. Cred că avem un mix de experienţă în staff, cu oameni care au fost pe la turnee finale, aşa că sunt foarte încrezător în tot ceea ce avem de făcut de acum încolo. Eu voi rămâne în continuare şi la CSM Bucureşti. Contractul meu cu CSM este valabil până la sfârşitul actualului sezon, iar pentru prelungirea lui pentru următorul sezon există deja un acord de principiu”, a spus selecţionerul.

Primul obiectiv al noului antrenor este calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

“Primul nostru pas este să ne calificăm la Jocurile Olimpice, iar pentru o astfel de reuşită trebuie să înţelegem că avem nevoie de cea mai bună echipă a României din acest moment. Ştiu că nu avem nicio jucătoare de 40 de ani, dar ca să fie mai clar spun că jucătoarele cu cea mai mare experienţă şi cele mai în formă vor fi cele pe care voi miza în această primă etapă. Este evident că pentru România Cristina Neagu este foarte importantă. Şi e normal că toată lumea va lua măsuri împotriva jocului ei, pentru că nu cred că mai e un secret pentru nimeni. Avem însă foarte multe alte jucătoare capabile să îşi pună amprenta asupra jocului. E datoria mea să le pun în acele situaţii şi ele să aibă suficientă încredere să o facă”, a precizat el.

Faptul că trei ani a fost antrenor secund al naţionalei Muntenegrului este un avantaj pentru Adrian Vasile în meciul de la turneul preolimpic din luna martie.

“Cred că lucrul cel mai greu este să te califici la un turneu preolimpic. Este o muncă fantastică în cei patru ani, am făcut-o şi eu la naţionala Muntenegrului şi nu am apucat să ajung la acel turneu. Dar voi ajunge din calitate de adversar al naţionalei din Muntenegru. Întâlnim două echipe foarte puternice, Norvegia şi Muntenegru. Nu sunt bun să spun ce şanse există procentual. Dar spun că vom face tot ce depinde de noi ca la turneul preolimpic să fim în fiecare zi de meci în cel mai bun moment al nostru. E clar că le cunosc foarte bine pe toate fetele din naţionala Muntenegrului, am lucrat împreună în toţi aceşti ani. Sunt convins în acelaşi timp că şi ele mă cunosc la fel de bine pe mine. Dar este clar că este un avantaj faptul că ştiu foarte bine ce pot ele. Le cunosc de asemenea toate stările. Însă există foarte multă calitate la aceste trei echipe şi ce va conta mult va fi pregătirea şi cum vom gestiona fiecare minut din Muntenegru”, a mai afirmat noul selecţioner.

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că decizia de a nu mai prelungi contractul fostului selecţioner Bogdan Burcea a fost luată cu majoritate de voturi în Comisia Tehnică.

“După Campionatul European contractele domnilor Burcea şi Licu au expirat la finalul anului trecut. Ne-am dorit să judecăm cu mintea limpede şi să atacăm turneul de calificare din Muntenegru cu ce poate să dea mai bun handbalul românesc acum. Într-o majoritate evidentă în Comisia Tehnică s-a decis să nu mai continuăm cu acelaşi staff. Cu noul staff vom aborda primele două obiective importante din primăvară, urmând şi sperând la alte două în vară şi în decembrie, mă refer la Jocurile Olimpice şi la Campionatul Mondial. Ţinând cont că e un an foarte important pentru noi, cu două obiective capitale, Jocurile Olimpice şi Campionatul Mondial, am considerat cu echipa mea că este bine să construim încrederea pe care dorim să o acordăm”, a afirmat Dedu.

Tehnicianul Adrian Vasile (38 de ani), care este în prezent antrenor principal al formaţiei CSM Bucureşti, a fost instalat oficial, marţi, în funcţia de selecţioner al primei reprezentative de handbal feminin a României. Acesta a semnat un contract valabil până în 20 decembrie 2021 cu Federaţia Română de Handbal.

Fost handbalist, Adrian Vasile a evoluat timp de 9 ani la Steaua Bucureşti, formaţie cu care a câştigat un titlu, trei Cupe ale României şi Cupa Challenge.

Ca antrenor, el a fost secund al echipei de handbal feminin CSM Bucureşti între 2014 şi 2019, perioadă în care gruparea din Capitală a câştigat Liga Campionilor (2016). În octombrie 2019, el a fost instalat antrenor principal al formaţiei CSM Bucureşti, după demisia suedezului Tomas Ryde, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.

În paralel, Adrian Vasile a fost şi antrenor secund al echipei naţionale de handbal feminin a Muntenegrului alături de Per Johansson între 2017 şi 2020.

La 12 ianuarie, Comisia Tehnică a Federaţiei Române de Handbal a decis, prin vot secret, să nu mai prelungească contractului selecţionerul echipei naţionale de handbal feminin, Bogdan Burcea, care a expirat la 31 decembrie 2020.

Decizia de înlocuire a selecţionerului vine după ce la Campionatul European din Danemarca de la finalul anului trecut, echipa naţională de handbal a României a terminat pe locul 12, înregistrând o singură victorie şi cinci înfrângeri.

În luna martie (19-21), România va întâlni în Muntenegru, în cadrul turneului preolimpic, echipa naţională a ţării gazdă, cea a Norvegiei şi Kazahstanul.

Leave A Reply

Your email address will not be published.