Dan Mihăescu: Nu există actor de comedie în România care să nu fi interpretat scheciurile mele

0 677

Născut pe 5 iunie 1933, umoristul Dan Mihăescu s-a făcut cunoscut prin textele sale, special scrise şi adaptate pentru emisiuni de televiziune şi care au fost interpretate de cei mai mari actori de comedie din România.

Realizator de emisiuni de divertisment, umorist şi scenarist, Dan Mihăescu a fost şi autorul unor memorabile scheciuri şi scenete scrise pentru nume mari ale comediei romaneşti şi unul dintre cei mai vechi şi cunoscuţi profesionişti din TVR.

Dan Mihăescu a lucrat aproape 30 de ani în Televiziunea Romana, începând cu 1966, ca redactor, a fost şi redactor-şef adjunct al Departamentului de Muzică şi Divertisment. Dan Mihaescu a fost unul dintre cei mai apropiaţi şi constanţi colaboratori în televiziune ai lui Tudor Vornicu.

Este cunoscut şi pentru filmele pe care le-a regizat şi colaborările în TVR cu nume mari precum Toma Caragiu sau Dem Rădulescu şi cuplul umoristic Nae Lăzărescu şi Vasile Murariu.

Între 1965 şi 1988, a realizat, alături de Octavian Sava, Grigore Pop şi Marin Traian, emisiunea de sâmbătă seara de pe TVR 1 „Întâlnire cu satira şi umorul”. Aici şi-a făcut cei mai mulţi prieteni şi colaboratori: actorii Octavian Cotescu, Coca Andronescu, Rodica Tăpălaga, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, cântăreţii Dan Spataru, Aurelian Andreescu şi Margareta Paslaru.

Alături de Grigore Pop şi Octavian Sava, sub coordonarea lui Tudor Vornicu, Dan Mihăescu a semnat mai bine de 20 de ediţii ale revelioanelor TVR. Alături de realizatorul Titus Munteanu, a semnat, în calitate de scenarist, emisiunea „Lumea se grăbeşte”, producţie premiată cu Trandafirul de aur la festivalul de la Montreux-Elvetia.

Şi după anii 1990, a continuat să lucreze în TVR, contribuind la realizarea a numeroase emisiuni de divertisment.

Începând cu marele actor Toma Caragiu, al cărui prieten era regretatul maestru, şi a sa faimoasă „Fabula”, care îşi păstrează şi în prezent sensul, şi până astăzi, aproape toate numele mari ale comediei româneşti au interpretat scenete şi scheciuri după texte scrise de Dan Mihăescu.

„Când deschid agenda telefonică, am în față un cimitir… vreau să vă spun că Toma Caragiu a avut o presimţire foarte ciudată. În februarie 1977, spre sfârşitul lunii, eram cu el la Capșa şi mi-a spus: <<Mă, am început să ţin la tine, vreau să facem un film împreună.>>

Îi scrisesem, împreună cu Grigore Pop, monologul final din „Actorul şi sălbaticii” şi i-am spus că astea sunt vorbe şi că <<eu nu am nici o poză cu tine, să mă laud şi eu la lume cu Caragiu>>… A scos dintr-un pachet de ţigări Dunhill, staniolul şi a scris: <<Dacă posteritatea se va întreba cine … a fost cel mai bun dintre prietenii mei, te rog să arăţi hârtia aceasta-Toma Caragiu>>.

El m-a numit cel mai bun prieten al lui.

Sigur că mă onorează şi spun asta mereu.

Nu mă satur să o spun pentru că nu e puţin lucru să te lauzi cu prietenia lui. Ce se întâmplă cu agendă pe care am deschis-o?! La comedie a fost un măcel… Birlic, Giugaru, Amza, Cotescu, Toma, Bibanu, Bănica, Brăila… aşa o ţinem o săptămână, Călinescu, Tomazian… Nu ştiu de ce şi cum s-a întâmplat cu oameni în plină putere, mi se pare că au plecat prea devreme!

Toma a avut o presimţire pentru că atunci când mi-a scris biletul acela cu amintirea despre el, eu l-am întrebat „Care posteritate mă, că voi machedonii trăiţi 100 de ani”. El mi-a răspuns: <<Plec repede, Mihaiescule, ai să vezi tu că plec repede!>> Era sfârșitul lui februarie atunci și pe 4 martie Toma n-a mai fost…”

În ultimile luni ale vieții sale, Dan Mihăescu a realizat câteva scenarii, alături de Mihai Bendeac. Marele umorist, s-a stins din viață pe 24 ianuarie 2013, la vârsta de 79 de ani.

„Umoristul Mihăescu a decis să decedeze/ Lung prilej de bârfe şi ipoteze”

Leave A Reply

Your email address will not be published.