Voluntarii Catedralei Naţionale au oferit asistență medicală gratuită la zeci de persoane dintr-o localitate prahoveană

0 647

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat sâmbătă, 27 august, o nouă acțiune în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate”.

Şaptezeci de persoane din localitatea Lipănești, județul Prahova, au fost consultate gratuit de medici specialiști în diabet și boli de nutriție, medicină internă, cardiologie, gastroenterologie și psihologie.

Pacienții au beneficiat și de investigații EKG și ecografii abdominale. La această acțiune au participat 13 voluntari de la Paraclisul Catedralei Naționale, dintre care 10 cadre medicale.

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, a afirmat:

„O campanie care, și de data aceasta, a adus foarte multă bucurie în rândul localnicilor din Lipănești. Am mai fost aici cu medici specialiști în 2019 și 2021. Venirea acestor medici în localitate este importantă pentru aceste persoane care ajung din ce în ce mai greu la un medic specialist. Acești oameni se deplasează, în cel mai fericit caz, până la Ploiești pentru a-și face diverse investigații de care au mare nevoie”.

„Unii dintre aceștia trebuie să vină până la București și de multe ori le este imposibil, astfel că sunt nevoiți să renunțe. Sunt peste 90 de km pe care cei din această localitate ar trebui să-i străbată pentru a ajunge la specialiști. Dar astăzi, iată că au revenit medicii specialiști în mijlocul comunității lor.

„În urma consulturilor de specialitate, s-au prescris ori actualizat schemele de tratament, in funcție de caz, anumitor pacienți cu boli cronice. Mare parte din pacienții adulți care au fost consultați cardiologic au prezentat mai ales, hipertensiune arterială, dar și alte boli cardiovasculare. Adulții evaluați gastroenterologic sufereau, în cele mai multe cazuri, de tulburări ale tubului digestiv şi ale ficatului, de osteoporoză, bolilor tiroidiene și obezitate. De asemenea, medicul de diabet și boli de nutriție a identificat numeroase cazuri de diabet”.

El a mai spus că se încearcă prin această campanie să se crească gradul de conștientizare referitor la combaterea obiceiurilor dăunătoare sănătății, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, dar și ca pacienții să fie ajutaţi să conștientizeze importanța măsurilor de igienă și a prezenței periodice la medic.

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară din anul 2015 în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății și are ca obiectiv organizarea unor acțiuni medicale cu caracter umanitar.

Până în prezent, în cadrul campaniei, au fost organizate 81 acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi și Giurgiu, numărul beneficiarilor depășind 9.600 de persoane.

Leave A Reply

Your email address will not be published.