Strategii militare în operațiunile din Ucraina. De ce Rusia are un as în mânecă

0 717

Eu prevăd că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta pînă la mijlocul anului viitor. Nu prin negocieri de pace pentru că Occidentul nu dorește să negocieze, ci vrea cu orice preț ca armata ucraineană să elibereze întregul Donbas și Crimeea. De aceea, soarta Ucrainei va fi decisă de jocul de șah de la Moscova, nu de la Washington. Și în noua rundă a jocului de șah, se presupune că Moscova nu mai vrea să alipească alte teritorii din Ucraina.

Declarația președintelui Vladimir Putin prin care a afirmat că Rusia nu va mai ocupa teritorii, cu atât mai puțin să le guverneze, confirmă această nouă mutare de șah.
Rusia se va limita la asigurarea propriilor cerințe de securitate, pe care Washingtonul le-a refuzat, în urmă cu un an. Cea mai importantă cerință este ca trupele și rachetele NATO să nu fie amplasate la granița Ucrainei cu Rusia. Și ca armata ucrainiană să nu mai poată bombarda civili de etnie rusă.

Eu cred că corespondentul occidental la Moscova, John Helmer, a expus singura soluție pe care Rusia o are la îndemînă, pentru asigurarea cerințelor sale de securitate. Iar viitoarea ofensivă terestră a armatei ruse își va propune distrugerea a celei mai mari părți a armamentului și trupelor ucrainiene. Avînd ca scop, avansarea în adîncimea Ucrainei, cît mi aproape de fluviul Nipru, pînă pe :

  1. aliniamentul Cernihiv-Poltava-Dnepropetrovsk, și
  2. aliniamentul Krivoi Rog-Nikolaev-granița cu Transnistria.

Acest teritoriu eliberat de va deveni parte a unei zone demilitarizate (DMZ), cu o lățime de cel puțin 100 de kilometri. După modelul impus de SUA prin Armistițiul de la Panmunjom, din 27 iulie 1953, care a pus capăt războiului din Coreea. Toate obiectivele militare din acestă DMZ vor fi complet distruse. Nodurile de transport și logistică, podurile, căile ferate, stațiile de triaj, materialul rulant, aeroporturile, depozitele de combustibil, substațiile electrice, turnuri de transmisie și comunicații, orice ar putea fi folosit pentru a sprijini Ucraina și NATO va fi distrus. Civililor și combatanților neînarmați, fără echipament motorizat, li se va permite să părăsească zona prin coridoare bine stabilite, în autobuze special pregătite.

Cei care vor decide să rămână nu vor avea electricitate, canalizare sau comunicații, trăind ca în epoca de piatră.
Elementele de infrastructură vor fi minate, iar zona va fi presărată de senzori. Armata rusă se va retrage, treptat, în spatele granițelor de stat. Zona de 100 km de adâncime le va oferi forțelor ruse timp să detecteze și să intercepteze orice armă ar lansa Ucraina.

După ce Rusia își va încheia operațiunea militară specială, Ucraina se va confrunta cu un viitor sumbru. Va fi un pustiu dezindustrializat, un „stat eșuat” dependent în întregime de aliații săi occidentali pentru a supraviețui.

Leave A Reply

Your email address will not be published.