Șansa lui Dragnea și Neacșu: prostia nu doare!…

0 167

 

            …credeți-mă! Inițial am dorit a scrie nepriceperea, dar nepriceperea aparține celor tineri și neexperimentați, celor netitrați, netârșiți și neumblați prin luptele dezlânate susținute de orgolii și acaparări a unei puteri temporare, plină de ambiguități, insatisfacții dar și de satisfacții strict personale. Liderul PSD, Liviu Dragnea, și secretarul general al PSD, Marian Neacșu, fac parte din categoria celor târâți prin mocirla politicului românesc, deci au de toate, de la bune până la rele, de la subțirimea minții până la sclipiri. Însă ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână la Cluj cu pesediștii, depășește și cea mai nefericită previzionare de care am fost capabil. Acum să nu mă cert lamentabil, trebuie să recunosc că am o imaginație debordantă și infinită și mai trebuie să adaug că PSD Cluj nu a fost una din pasiunile mele jurnalistice. Însă după ultimele evenimente, a devenit.

            Tind să cred că cei doi lideri roșii nu cunosc situația reală de la Cluj și nu-și cunosc nici oamenii din teritoriu (mă refer aici strict la Cluj). Nasra, acest Che Guevara social-democrat, nu a arătat niciodată ca un lider și nici nu a demonstrat că are anduranța necesară pentru ocuparea acestui post. Aprecierile acestea nu fac referire la viitorul lui, ci doar la perioada trecutului politic și profesional până-n prezent. În perioada de precampanie, martie-aprilie 2016,  Nasra participa la emisiunile radiofonice de la Realitatea FM Cluj (pe care le realizam) și era de părere certă că Dragnea trebuia (spun trebuia pentru că dacă l-ați întreba acum va răspunde ”că nu mai este cazul!”, sau mai grav, va nega că a avut asemenea păreri) să lase partidul altora, mai demni, mai puțin vinovați sau ”întinați” de procurorii DNA, DIICOT sau ANI. Atunci era de acord cu nefericitul lider la nivel național, al tinerilor social-democrați, brașoveanul Mihai Sturzu, cel care-l certa în plenul congresului pe Dragnea, pentru că acesta l-a pus în situații ridicole dinaintea doamnei mă-sa, atunci când venerabila doamnă Sturzu nu pricepea de ce Dragnea, inculpatul, mai este șef!

            Revin! De la Kiseleff s-a strigat lista cu interimarii sau interimarul omnipotent și prezent la județ și municipiu (același Nasra), însă i s-a acordat și sprijin prin implicarea ‘telectualului Mihai Mocanu. Sincer, nu știu ce a făcut acest domnișor Mocanu, pentru a prinde această investire ca și capital de încredere  L-am cunoscut la prima conferință de presă a candidatului independent, Octavian Buzoianu, și atunci m-a suprins pentru că vorbea neîntrebat. E genul căruia îi place să se audă vorbind. Dacă-i place să se și privrească vociferind, să-mi spuneți când este aniversarea lui, ca să-l cadorisesc cu o oglindă de perete. Nu cred că nu are ceva capabilități acest fecior, dar mai degrabă sunt înclinat spre înrobirea dâncușiană a acestuia. Pe vicepremierul Dâncu nu-l voi înțelege niciodată când este vorba despre politică și sincer, nici nu mă obosesc. Am o părere formată despre domnia sa și nu mi-o poate schimba nici dacă se sihăstrește. Înțelegem și noi ăștia, panglicarii neînțeleși ai presei, că ficiorii din deal nu vor să scape puterea din mânuțe, dar totuși asta se poate realiza numai cu slugi?! Ceva caractere mai apropiate de implicare cu demnitate și discernământ curat politic, nu are PSD prin zonă? Eu zic că se găsesc astfel de caractere în organizația lor, însă nu este treaba mea să-i onorez, nominalizându-i. L-au implicat și pe noul consilier județean Vasile Ilea, un personaj pe care îl cunosc mai mult din poveștile apropiaților lui, unii dintre acești apropiați fiindu-mi și mie prieteni, deci împărtășindu-mi povestioare reale, nu bârfe de dugheană de cartier. Este un tip simpatic, voios el de felul lui, dar ne cam oprim aici, că riscăm să deformăm adevărul despre gena umană. Pe tinerelul Dan Morar l-au mazilit pe motiv că este neimplicat și-și vede doar propriul interes, dar eu zic că ei cred și au informații că este omul altor interese și îi încurcă.

            ”Trei, Doamne, și toți trei!”, plângea anticipat, George Coșbuc, sacrificarea celor trei primari delegați spre implicare maximală, de către ”Kiseleffi”. Adică nea Costan Morar de la Dej, nea Nelu Neselean (Gherla) și nea Cristian Matei, regele apelor tulburi de la Turda, sunt cei trei grei aruncați în focul bătăliilor electorale de sfârșit de an. Să nu care cumva să credeți că acești crai au fost forțați, au cerut să fie implicați, cu subiect și predicat, deși am mari îndoieli că aceștia cunosc frazarea. Mai degrabă îi văd pricepuți la aritmetică, precum marele lor lider teleormănean, Liviu Dragnea. Ieri l-am sunat pe primarul Turzii ca să-l întreb de sănătate, și dacă cunoaște motivele lipsei CV-ului, declarației de avere și declarației de interese de pe site-ul Primăriei Turda să mi le împărtășească, mie și publicului larg. Mi-a respins apelul, tocmai pentru că era în ședința de constituire a noului BPJ de la Cluj. Atunci am căutat pe site-urile Companiei de Apă Arieș – (CAA), unde a fost și încă mai este director, chiar dacă onorific (adică în lipsă) și pe site-ul Consiliului Județean Cluj. Nu am găsit nimic, decât apelând la cache-ul Google și așa mi-am făcut puțin temele. Poate vă mirați că am speculat că primarul Turzii este director onorific la CAA, însă în urma unei documentări rudimentare am găsit CV-ul directorului interimar al companiei, o domniță pe numele ei, Cristina Burciu. M-am conversat puțintel cu domnia sa aseară, deși am fost certat (pe bună dreptate) că am sunat pe numărul personal de mobil (însă doar acest număr l-am găsit) și așa am aflat că domnul primar Matei nu poate vorbi cu mine la ora 18:30 pentru că este prins într-o ședință la Cluj.  Eu sunt și acum puțin nedumerit! Poate îmi explicați voi, de ce un director interimar al unei companii (ce-i drept cu capital majoritar de stat) ar cunoaște programul de seară al primarului, mai ales că este vorba de o întâlnire privată care nu se încadrează în programul de lucru al fostei companii unde a activat și nici al primăriei Turda! Eu cred, și mă puteți contrazice, că numai dacă ai rămas în contact permanent cu fostul director îi cunoști programul. Doresc să precizez că singura relație pe care o pot specula, pentru că dincolo de orice frazare sunt un jurnalist decent, este o relație strict profesională și dincolo de vechea colaborare, tot profesională. Dacă am greșit și cei doi au rămas doar colegi de cafea și impresii profesionale dobândite în mandatul fostului director, actualmente primar, atunci îmi cer anticipat și public, scuze. Vai, vai, vai! Sunt un necioplit! (Mai bine o spun eu, decât voi cititorii)

            Ultima revenire la subiect (deocamdată)! Foarte posibil ca PSD-ul ultimilor doisprezece ani, sub conducerea lui Remus Lăpușan, să fi fost perceput la nivel central ca o înfrângere în teritoriu, sau o echipă precum a României în meciul cu Albania. Însă mi-e greu să cred, pentru că Lăpușan a rămas în BPJ și ca atare îl va consilia pe tânărul Che Guevara. Nu am un răspuns pentru ce a fost păstrat Lăpușan și sunt convins că nici liderii, Dragnea și Neacșu, nu au. PSD-ul acționează la Cluj pe ordine venite de la centru, un centru care este prost informat și dezinteresat de fieful Clujului. Cu alte cuvinte, cei care au luat aceste decizii le-au făcut pârtie candidaților democraților (pardon, am vrut să scriu liberalilor, dar sincer… mi-e o lene cumplită să corectez) pentru Parlamentul României. Oare cum ar reacționa oamenii, în general, dacă prostia ar durea?! Sunt convins că și eu m-aș include în categoria celor care, uneori, s-ar târâi de durere, însă sunt la fel de convins că nu voi candida niciodată pentru un post permanent de manechin al colecției de vară-iarnă a cămășilor de forță!…

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.