De 1 Mai, la Roma – Mega Show

0 363

Ajuns la cea de-a 27 a ediție, Concertul de 1 Mai a avut ca protagoniști pe scenă voci importante ale muzicii actuale, fie de grup sau solo: Apres la classe, Amarcord (1MNext Finalista), Doro Gjat (1MNext Finalista), Incomprensibile FC (1MNext Finalista), Braschi, Il geometra mangoni, Ara Malikian, Rocco Hunt, L’orchestra di sanltarello abruzzese, Mimmo Cavallaro, Teresa de Sio, Giovanni Guidi, Marina Rei, Ladri di Carrozzelle, Artù, Ex Otago, Motta, Sfera Ebbasta, Le luci della centrale elettrica, Bombino, La Rua, Levante, Editors, Lo Stato Sociale, Francesco Gabbani, Brunori Sas, Ermal Meta, Edoardo Bennato, Maldestro, Fabrizio Moro, Samuel, Planet Funk, Public Service Broadcasting. 9(Nouă) ore de concert în fața unui public preponderent tânăr, în Piața San Giovanni.

Importante măsuri de securitate au fost asigurate la un nivel neobișnuit pentru Roma. Transporturile au fost adaptate la program și liniile deviate pentru motive de securitate. Cu toate acestea, concertul s-a bucurat de o participare largă, venind aici tineri din întreaga țară.

Organizatorii au fost susținuți de către cele trei mari confederații sindicale din Italia. Au fost fluturate steaguri ale Partidului Comunist Italian, iar cele mai ,,gustate,, dintre piese au fost acelea care conțineau ca mesaj protestul social legat de precaritatea în care trăiesc tot mai mulți dintre italieni, în special din zonele de centru și sud ale țării.

Ziua Muncii devine astfel ocazie de protest deoarece locurile de muncă sunt din ce în ce mai puține iar salariile din ce în ce mai insuficiente. În mod sigur clasa politică italiană a urmărit concertul la televizor, nu ar fi avut curajul să se prezinte printre oamenii care i-au ales. Vor recăpăta curajul abia la alegerile viitoare când vor râvni iarăși votul oamenilor necăjiți. Ca impresie personală, în anii trecuți era mai mult entuziasm, veselie, anul acesta nota generală a fost protestul, îngrijorarea și ici-colo, blazarea!…  O ultimă observație, din armata de tineri care lucrează la R.A.I., decidenții acestei prestigioase televiziuni publice trimit mereu la concerte ca prezentatori, aceleași figuri cu voci răgușite, cu o falsitate vizibilă,  lipsiți de efervescență… măcar aici, în fața atâtor tineri, să îi fi scutit de generațiile care și-au spus bine cuvântul la vremea lor și… ar cam fi vremea să lase ștafeta la tineri. Felicitări cântăreților și publicului care totuși au reușit să creeze o atmosferă cât de cât electrizantă. (fotografiile de mai jos au fost făcute chiar înainte de începerea concertului, piața minut cu minut devenea tot mai neîncăpătoare)

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.