Qatarul, câmp strategic de luptă între intersele americane si lumea arabă

0 191

Două publicații britanice afirmă că motivul noul scandal internațional în care este implicat Qatarul este o răscumpărare de peste 1 miliard de dolari. Răscumpărarea record a asigurat eliberarea a 26 de participanți la o vânătoare cu șoimi, printre care membri ai familiei regale din Qatar, care au fost răpiți de jihadiști în sudul Irakului în 16 decembrie 2015.

SUA a fost prima țară care a reacționat negativ la adresa Qatarului, iar vizita lui Donald Trump în Arabia Saudită a dat semnalul rupturii diplomatice între țările arabe si regatul qatarez.

Persoana implicată în negocieri a declarat că 11 dintre ostatici erau membri ai familiei Al-Thani, aflată la conducere în Qatar, și că această țară a plătit zeci de milioane de dolari grupărilor șiite și organizațiilor Comitetul de Eliberare a Levantului și Ahrar al-Sham, implicate în conflictul din Siria. Ambele grupări fac parte din opoziția armată care a preluat controlul asupra provinciei siriene Idlib în 2015.

Donald Trump este cel care, în obișnuita tradiție americană a dat semnalul conflictului diplomatic. “Nu pot accepta un dialog cu teroriștii si nici o negociere cu aceștia. Trebuie să fim fermi în acest caz”, a zis Trump. Qatar, strânsă evident cu ușa, ar putea sa accepte în timpul unor așa zise întâlniri de mediere, toate condițiile puse de americani. Deși a venit la putere fluturând steagul păcii, Trump pare să cedeze în fața globaliștilor care vor să dărâme și ultima redută rebelă arabă, numită Iran. Qatar, nu este decât o poartă uriașă și deschisă spre străvechea țintă americană.

Astfel, cu armatele mutate strategic spre Iran si Koreea de Nord, Trump își arată mușchii în fața Moscovei.

Pe de altă parte, oficialii din Qatar au afirmat la rândul lor că nu pot fi ipocriți și că orice viață care poate fi salvată trebuie salvată indiferent de banii ceruți. “Ei vorbesc mereu de valori umane, de respect și compasiune. Dar, dacă o persoană iubită, oricare ar fi ea, este pusă în dificultate și chiar amenințată cu moartea ei preferă să renunțe de dragul aplicării unei poltici corecte. Nu aceasta este problema, că noi am răscumpărat viețile fraâilor noștri, ci cum s-a ajuns în situația ca terorismul să ia amploare?”, a precizat un oficial din Qatar.

Deși, doar de fațadă, s-a pozat într-un cîine de luptă in fața unui Qatar surprins, implicarea Emiratelor Arabe Unite în conflictul din Orientul Mijlociu nu poate aduce decât un plus în rezolvarea cazului. Sigur, America lui Trump nu este interesată de o rezolvare pașnică a problemei. Orice conflict, de orice natură, aduce o situație bună pentru bursele si armata americane.

“Emiratele au apărat întotdeauna interesele lumii arabe. Economia zonei nu poate fi pusă în pericol doar pentru ca unchiul Sam să fie mulțumit. Mediatizarea acestui conflict a apărut cu o intensitate uriașă dupa vizita lui Trump in Arabia Saudită. Qatarul, un izvor de bani și resurse trebuia izolat si scos din cărți pentru ca americanii si companiile lor sa mai sugă în plus câteva miliarde bune. Orice conflict major, fie el chiar și diplomatic, are la bază o poveste de film, de Hollywood, pentru a impresiona opinia public. Deocamdată, lumea arabă calculează cu atenție orice mișcare, tocmai pentru a ceda poziții economice importante. Bursa știe de ce…”, precizează analiști economici.

Qatarul afirmă constant că nu sprijină grupări extremiste în Siria sau în alte țări, în pofida eforturilor intense de a susține grupări rebele sunite care luptă contra regimului de la Damasc condus de Bashar al-Assad, aliat regional al Iranului.

Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Yemen și-au tăiat luni relațiile diplomatice cu Qatarul pentru presupus sprijin acordat islamiștilor și Iranului. Celor cinci țări li s-au alăturat ulterior Libia și Maldive, aceasta fiind cea mai gravă criză din regiunea Golfului Persic după campania militară din 1991 condusă de SUA în Irak.

În Qatar se află 10.000 de soldați americani și o bază militară importantă a Statelor Unite. (Ștefan DAMIAN)

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.