Iranul își va întări relațiile economice și diplomatice cu Qatar

0 173

Președinția iraniană anunță pe cale oficială că nu va renunța la relațiile sale cu Qatarul adăugând că cei doi lideri de stat au avut o discuție telefonică de lungă durată în această duminică. Deși scrisoarea celor 4 state arabe scrisă parcă cu mâna unui om din administrația americană cum se exprima recent un oficial qatarez este amenințătoare pentru cele două state, Teheranul afirmă cu tărie că ” nu este cazul să ne intimidăm și nici să cedăm la un cumul de presiuni inutile. Cele două țări trebuie să aibă relații economice normale”.

“Politica Teheranului este de a dezvolta tot mai mult relațiile sale cu Doha”, a declarat Hassan Rohani (foto), președintele Iranului în cursul convorbirii cu sheikh Tamim bin Hamad Al Thani cu ocazia sărbătorii musulmane Eid ul-Fitr.

Un ajutor acordat economiei Qatarului în aceste momente este un gest de frăție. Ne-am obișnuit ca imediat ce nu ne convine un lucru anume să dictăm sancțiuni pe baza rulantă. Aceste practici de forță nu sunt benefice, susțin iranieni.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Egiptul au întrerupt la 5 iunie relațiile diplomatice și economice cu Qatarul, acuzând Doha că “sprijină organizații extremiste” care “caută să destabilizeze regiunea” și că se apropie de Iranul șiit, rival regional al regatului saudit.

Iranul a anunțat că trimite zilnic pe cale maritimă circa 1.100 de tone de fructe și legume Qatarului după sancțiunile impuse acestei țări de vecinii de la Golful Persic. Ajutoarele în alimente dar și cu alte produse necesare oamenilor vor continua să ajungă în Qatar până în momentul în care blocada va fi ridicată.

”Până la urmă acest lucru se va întâmpla. Nimeni nu vrea un conflict real aici, în Golf”, afirmă diplomația de la Doha.

Leave A Reply

Your email address will not be published.