Bătălia de 100 de zile pentru eliberarea orașului Mosul

0 226

Premierul irakian Haider al-Abadi a proclamat recent victoria în orașul Mosul ‘eliberat’, la capătul unei lupte de aproape nouă luni împotriva jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI).

Al-Abadi “a ajuns în orașul eliberat Mosul și i-a felicitat pe luptătorii eroici și poporul irakian pentru această victorie majoră”, se arată în comunicat.

(Mosulul era ultimul bastion al jihadiștilor Statului Islamic în Irak.)

Trimisul special al SUA pentru Coaliția globală împotriva Statului Islamic, Brett McGurk, a confirmat, într-o postare pe Twitter, sosirea lui Al-Abadi în Mosul “pentru a felicita forțele de securitate și poporul irakian pentru victoria asupra ISIS (Statul Islamic — n.r.) în oraș”.

Recucerirea orașului Mosul marchează cea mai mare victorie pentru forțele irakiene de când Statul Islamic a ocupat zone întinse din teritoriul țării în urma unei campanii rapide în 2014.

Iranul a felicitat la rândul său Irakul pentru victoria declarată asupra grupării Statul Islamic la Mosul, oferindu-și totodată ajutorul pentru reconstruirea mai multor orașe din care jihadiștii au fost alungați la capătul unor lupte violente, informează luni AFP.

(Civilii irakieni fugind de cruzimea teroriștilor ISIS care acum 9 luni puneau stăpânire pe oraș. Mulți se întreabă și acum: cu ajutorul cui a explodat această bombă teroristă?” În total, peste 3000 de oameni au fost ucişi în bătălia de la Mosul, iar circa 897.000 de persoane au fugit din calea confruntărilor.)

”Felicitări poporului și guvernului irakiene pentru eliberarea orașului Mosul. Când irakienii își unesc eforturile, nu există limite în ceea ce pot realiza”, a precizat ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif.

Premierul irakian Haider al-Abadi s-a deplasat la Mosul duminică, pentru a marca sfârșitul unei bătălii lungi și dificile pentru recuperarea orașului din mâinile teroriștilor din SI.

”Este vorba despre o realizare imensă (în lupta) pentru a pune capăt prezenței și faptelor sălbatice ale acestei grupări criminale’ care este SI, a apreciat secretarul Consiliului suprem al securității naționale (CSSN), Ali Shamkhani, într-un mesaj adresat lui Al-Abadi și marelui ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate șiită din Irak. ‘Guvernul, forțele armate și națiunea Iranului (…) sunt gata să ajute persoanele strămutate și răniții și la reconstruirea orașelor și a infrastructurilor”, a adăugat el, citat de agenția oficială Irna.

(Înainte de Mosul, forțele irakiene i-au alungat pe jihadiști din orașele Tikrit, Ramadi și Fallujah, amintește AFP.Lupta împotriva ISIS continuă)

Ministrul apărării iranian Hossein Dehghan și șeful statului major al forțelor armate, Mohammad Bagheri, l-au felicitat la rândul lor pe Al-Abadi, declarându-se pregătiți să consolideze cooperarea militară și în domeniul securității cu Bagdadul.

Imaginile surprinse în aceste zile în Mosul arată cum soldații irakieni au scos pe stradă un luptător jihadist, pe jumătate dezbrăcat și cu fața plină de noroi. Pentru jihadiștii ISIS capturați, urmează un șir lung de umilințe și abuzuri din partea trupelor irakiene, relatează presa locală, ca o răzbunare pentru violențele și abuzurile la care au supus civilii, în special femeile.

Pe de altă parte, organismele internaționale acuză Forțele irakiene și cele ale coaliției militare internaționale conduse de SUA care le-au susținut în lupta împotriva Statului Islamic (SI) au încălcat în mai multe rânduri legislația umanitară internațională în bătălia pentru Mosul și ar putea fi vorba chiar de crime de război, apreciază organizația Amnesty International într-un raport citat marți de agenția Reuters.Aceste acuze sunt respinse însă cu vehemență de armată irakiană.

(”Vom supune la chinuri incredibile orice terorist ISIS pe care îl vom captura. Vom fi nemiloși”, spun militarii irakieni.)

La rândul lor, militanții SI au încălcat flagrant această legislație, folosind civili drept scuturi umane, potrivit aceluiași raport, făcut public după ce luni premierul irakian Haider Al-Abadi a declarat victoria la Mosul, la trei ani după ce luptătorii Statului Islamic au preluat controlul asupra orașului.

Amnesty International consideră că forțele irakiene și ale coaliției au lansat începând din ianuarie o serie de atacuri ilicite în vestul Mosulului, folosind intens așa-zisele IRAM, dispozitive explozive improvizate, care fac ravagii în zone dens populate. “Chiar și în cazul atacurilor care par să-și fi atins ținta militară vizată, folosirea de armament nepotrivit sau lipsa măsurilor de precauție necesare a dus la pierderea inutilă de vieți civile și în unele situații există aparențele unor atacuri disproporționate”, se arată în raport.

Nici Ministerul irakian al Apărării și nici responsabili ai coaliției nu au comentat deocamdată aceste informații.

(Orașul Mosul populat cu aproape 2 milioane de locuitori era unul dintre marile centre economice irakiene. Războiul declanșat de americani și invazia teroristă au transformat metropola într-o ruină. Acum, irakienii vor o reconstrucție durabilă. Costurile vor fi însă uriașe.)

Organizația umanitară admite că protejarea civililor a ridicat probleme date fiind tacticile militanților, dar acuză autoritățile irakiene și coaliția că nu au luat măsuri fezabile de precauție pentru a-i apăra pe civili de raidurile aeriene, notând că simpla lansare de fluturași pentru a avertiza că urmează un raid a fost practic inutilă, în condițiile în care Statul Islamic restrânsese drastic circulația populației civile.

Amnesty International acuză de asemenea Statul Islamic că a procedat la execuții sumare cărora le-au căzut victimă sute sau chiar mii de bărbați, femei și copii ce încercau să fugă și ale căror cadavre au fost expuse ulterior în spații publice.

(Urmele războiului dintr-un oraș cu o istorie milenară. Prima atestare documentară a orașului a fost făcută în primul secol al erei noastre)

În contextul în care nici guvernul de la Bagdad și nici coaliția nu au ținut o evidență a deceselor înregistrate în rândul civililor, AI afirmă că numărul civililor morți doar în vestul Mosulului în urma atacurilor lansate de forțele proguvernamentale depășește probabil estimarea de 3706 oferită de grupul de monitorizare Airwars. “Bilanțul real al deceselor în bătălia din vestul Mosulului ar putea rămâne pentru totdeauna necunoscut”, menționează Amnesty International.

Bătălia pentru Mosul și victoria înregistrată în disputa cu Statul Islamic demonstrează că o puternică cooperare și o coordonare de bună credință sunt benefice în această dispută. Analiștii politici și militari din zona Golfului apreciază că intrarea Rusiei pe acest front a grăbit lupta împotriva ISIS care până în acel moment al deplasării trupelor rusești era una nepotrivită.

(Armata irakiană își va plasa forțe însemnate în Mosul pentru menținerea păcii dar și pentru eliminarea rapidă a oricărei grupări insurgente islamiste. Lupta continuă…)

ISIS pierde așadar o luptă importantă dar și cel mai mai de preș teritoriu, Msoul fiind declarat în 2014 orașul capitală al Statului Islamic. Înfrângerea este dureroasă iar militanții recrutați din spațiul european se vor întoarce acasă încercând o răzbunare ca un ultim act ”eroic”.

Atenție și la zecile de mii de imigranți sosiți în Europa și să nu uităm că printre ei se pot ascunde fundamentaliști scelerași gata oricând să își dea viața pentru islamiști.

O eliberare a Irakului va duce la o reașezare a lumii arabe și implicit o consolidare a acestui stat arab în zonă. cu siguranță, atât Rusia cât și Iranul se vor grăbi să contribuie la reconstrucția țării dar și la o consolidare a independeței. Iar cei care au trădat într-un fel sau altul vor plăti scump pentru că potrivit unui proverb arab ”mintea vicleană trebui străpunsă cu sulița de lemn”. Iar apoi, urmează Siria…

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.