Kusturica: Putin a reinventat Rusia ca pe o mare putere

0 201

Regizorul sârb Emir Kusturica consideră că președintele Vladimir Putin este responsabil pentru a-i face pe ruși mândri de cultura și istoria lor, explicând pentru RT de ce îl admiră pe liderul rus.

Emir Kusturica l-a salutat pe Putin pentru eforturile sale de a reconstrui Rusia, despre care crede că a reinventat Moscova ca o mare putere în lume, scrie R.T. citat de Sputnik.

“Salut activitatea lui Vladimir Putin care, în maniera sa delicată ce îl caracterizează, ridică Rusia din genunchi după vremurile lui Elțin, pentru ca rușii să fie mândri de istoria lor și, ce e cel mai important, de cultura lor”, a spus el.

Chiar și o glumă pro-Putin poate provoca, în aceste zile, o agitație mare, spune Kusturica.

Producătorul de filme a menționat afinitatea culturală și socială profundă între Serbia și Rusia.

“Uitați-vă la istorie, cum țarul rus, Nicolas al II-lea a intrat în Primul Război Mondial din cauza Serbiei, cât de bine ne înțelege Rusia, cât de mult înțelegem unul pe altul la nivel cultural, cum împărtășim aceleași valori ortodoxe”, a spus Kusturica.

Regizorul a subliniat preeminența binelui comun asupra căutării unei nevoi individuale, egoiste, care distinge atât națiunea sârbă, cât și pe cea rusă.

“Serbia și Rusia respectă principiile colectivismului, noi privim istoria și viitorul nostru din acest punct”, a spus Kusturica, adăugând că, deși Occidentul ar fi putut atinge progresul economic urmând un set de valori opuse, el vede o societate în care omul este lupul omului.

Anul trecut, Kusturica a fost distins de Putin cu Ordinul de Prietenie al Rusiei pentru promovarea prieteniei și întărirea cooperării dintre poporul rus și cel sârb, precum și popularizarea limbii și culturii ruse în străinătate.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.