Iranul amenință SUA cu forța armatelor sale

0 180
Reprezentanți ai armatei iraniene au lansat un atac fără precedent la adresa SUA. Atacurile diplomatice survin după ce SUA a declarat că insistă asupra sancțiunilor impuse Teheranului. Generalul maior Mohammad Ali Jafari (foto), comandantul Forțelor Terestre din Mashhad a declarat că puterea armatei iraniene este în creștere și va răspunde pe măsură oricărei agresiuni, anunță agențiile de presă iraniene citate de Sputnik.
”Aici nu este Siria și nici Iraq”, a spus Jafari, care a adăugat că puterea rachetelor iraniene nu este negociabilă.

Comandantul iranian s-a referit și la “vrăjmășia americană față de Iran care durează de o veșnicie”, avertizând că, în cazul în care SUA dorește să insiste asupra sancțiunilor împotriva sectorului apărării iranian, trebuie să-și dezafecteze bazele sale pe o rază de cel puțin 1000 de kilometri în jurul granițelor iraniene.

Declarația de ieri vine la scurt timp după ce un alt lider iranian, generalul-maior Hossein Baqeri, șeful Marelui Stat Major al armatei Iranului, a declarat că orice analogie între armata iraniană și grupurile teroriste, dar și impunerea acelorași sancțiuni ca împotriva teroriștilor asupra Iranului ar reprezenta “un mare risc pentru SUA și forțele sale staționate în regiune”.

Noul proiect de lege al Congresului care urmărește să aplice sancțiuni legate de terorism Iranului este un “calcul greșit al SUA”, a declarat generalul Baqeri, care a amintot că națiunea iraniană s-a opus mereu sistemului hegemonic mondial, în special al celui impus de SUA, și din această cauză și-a mărit capabilitățile militare — iar “orice sancțiune nouă ar deveni din nou o oportunitate pentru a demontra progresul Iranului” în acest sens.

În final, șeful Marelui Stat Major al armatei Iranului a recomandat legislativului american “mai multă precauție” și să “reflecteze mai mult” asupra deciziilor privind noi sancțiuni anti-Iran. “Puterea rachetelor Republicii Islamice a Iranului este numai defensivă — și nu va fi niciodată supusă negocierilor de orice nivel”, a subliniat înaltul oficial militar, citat de RTF.

Replicile oficialilor iranieni  au apărut după ce Departamentul de Stat al SUA și Departamentul pentru Trezorerie au anunțat marți că noi sancțiuni vizează 18 persoane, grupuri și organizații iraniene în legătură cu intensificarea și dezvoltarea capacităților non-nuclear, referindu-se la sistemele de rachete balistice.

De asemenea, luna trecută, Senatul Statelor Unite a adoptat un proiect de lege privind noi sancțiuni împotriva Iranului. Noua lege ar impune sancțiuni obligatorii persoanelor implicate în programul de rachete balistice al Iranului și celor care fac afaceri cu ei. De asemenea, ar aplica sancțiuni legate de terorism Iranului și ar impune un embargo asupra armelor.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.