Erdogan: acordul Turciei cu Rusia „a înfuriat SUA”

0 157
Recep Erdogan a comentat reacția Washingtonului privind acordul Ankara-Moscova privind livrările de sisteme de rachete S-400, la o zi după semnarea contractului.
Trebuie să așteptăm după voi [SUA]? Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a ne asigura securitatea națională. Suntem gazdele din propria noastră casă”, a subliniat liderul turc.
El a adăugat că, după ce Statele Unite și Israelul refuzaseră să furnizeze trupe de luptă în Turcia, Ankara s-a dezvoltat și a început să le producă ea însăși, provocând îngrijorarea celor două state.

Marți, Erdogan a declarat că Ankara a făcut prima plată pentru sistemele S-400 din Rusia.

Pentagonul a informat autoritățile turce despre preocupările legate de cumpărarea sistemelor de rachete de suprafață rusești S-400, invocând statutul de membru al NATO ca motiv pentru care statul să se apere prin intermediul “sistemului de apărare antirachetă” al Alianței.

Întrebat dacă aderarea Turciei la NATO ar deveni un obstacol în calea livrărilor S-400, consiliul de la Kremlin a spus că “fiecare țară este liberă să aibă angajamente comerciale serioase și corecte. Acesta este unul dintre ele”.

S-400 este sistemul de apărare aeriană din generația următoare a Rusiei. Acesta poartă trei tipuri diferite de rachete capabile să distrugă țintele aeriene pe intervale scurte până la extrem de lungi. Sistemul este conceput pentru a urmări și distruge diverse tipuri de ținte aeriene, de la aeronave de recunoaștere la rachete balistice.

Alături de SUA și Franța a avut o reacție față de înțelegerea ruso-turcă. ”Achiziția acestor echipamente militare de către Turcia ține de o alegere suverană pe care membrii NATO nu au căderea să o comenteze’, a declarat purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Franței, Agnes Romatet-Espagne, înainte de a aminti că ‘Turcia este puternic susținută de aliații săi din NATO pentru a face față amenințărilor regionale la adresa securității sale”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.