Rusia acuză SUA că și-a consolidat ilegal prezența militară în Polonia și zona baltică

0 232

Rusia a acuzat joi Statele Unite ale Americii că și-au consolidat în mod ilegal prezența militară în Polonia și zona baltică, prin desfășurarea unei întregi divizii mecanizate, ceea ce încalcă Actul fondator NATO-Rusia, pactul principal care guvernează relațiile Moscovei cu Alianța Nod-Atlantică, transmite Reuters.

Potrivit Ministerului Apărării rus, presupusa încălcare a pactului a avut loc în timp ce Rusia desfășura amplul exercițiu militar “Zapad-2017”, împreună cu aliatul său Belarus, în luna septembrie.

Conform generalului-maior Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al ministerului, personalul Brigăzii a 3-a mecanizate de luptă a armatei americane urma să își încheie prezența ‘prin rotație’ în regiune, iar echipamentele să fie preluate de Brigada succesoare, a 2-a mecanizată, “pentru ca Actul fondator NATO-Rusia să nu fie încălcat”.

În realitate, a declarat generalul Konașenkov, Brigada a 2-a a fost desfășurată “în mod discret” în Polonia cu propriile vehicule blindate, în timp ce tancuri și vehicule blindate ale Brigăzii a 3-a au rămas pe loc și pot fi puse în funcțiune într-un interval de două ore prin aducerea de trupe de la baza americană de la Ramstein, din Germania.

‘Așadar, în ciuda declarațiilor din partea NATO și a SUA despre “natura nesemnificativă” a trupelor concentrate de-a lungul frontierei ruse, a fost desfășurată o divizie mecanizată, nu o brigadă’, a declarat generalul Konașenkov.

Leave A Reply

Your email address will not be published.